Руският ритейлър Лента обяви, че е постигнал споразумение за придобиването

...
Коментари Харесай

Руският ритейлър "Лента" придобива местната верига на "Билла" за 215 млн. евро

Руският ритейлър " Лента " разгласи, че е постигнал съглашение за придобиването на веригата супермаркети " Билла Русия " от немската REWE Group за 215 млн. евро (над 19.38 милиарда рубли), платими в брой. С покупката " Лента ", която понастоящем е четвъртият по величина състезател в бранша в страната ще ускори наличието си в Москва и покрайнините и ще се трансформира във втората по брой обекти верига в столицата. Сделката предстои на утвърждение от локалните антимонополни управляващи, като упованията са да бъде завършена през лятото на 2021 година След новината цената на листваните на Московската фондова борса световни депозитарни разписки (GDR) на " Лента " се усили със 7%, предава " Интерфакс ". Окрупняването на пазара търговия на дребно в Русия

Покупката включва 161 обекта с обща комерсиална повърхност над 138 хиляди кв. м, множеството от които са ситуирани в Москва и региона, плюс построената логистична инфраструктура, в това число логистичен център в Биково (Московска област). След обединяването " Лента " ще има близо 3% дял в пазара на храни на дребно в Москва и Московска област, оповестяват от компанията.

Купувачът е най-голямата верига хипермаркети в Русия и на четвърто място по доходи измежду търговците на дребно в страната. Към края на март сдружението ръководи 394 обекта - 254 хипермаркета и 140 супермаркета, написа " Интерфакс ". За първото тримесечие на 2021 година приходите на " Лента " порастват с 1.2% до 107.3 милиарда рубли, като оборотът на хипермаркетите нараства с 1.7% до 96.19 милиарда рубли, а този на супермаркетите се свива с 1.1% до 9.69 милиарда рубли.

Новината за договорката идва ден откакто веригата " Магнит ", която е водач по брой обекти и втора по доходи в страната, разгласи, че купува третата по величина " Дикси " за 92.4 милиарда рубли (1.25 милиарда долара).

През април 2019 година " Магнит " предложи 1.78 милиарда $ за придобиването на " Лента ", само че акционерите избраха офертата на стоманения магнат Алексей Мордашов, който навлезе в ритейл бранша, като заплати 729 млн. $ за каузи от близо 42% на TPG Group и Европейската банка за възобновяване о развиване, и насочи търгово предложение към останалите миноритарни акционери при цена от 3.6 $ за акция. Напускането на германците

Германската REWE Group влезе в Русия през 2004 година Понастоящем за групата в страната работят над 5400 души, от които 300 в централата и още 300 заети в логистични действия. След договорката чиновниците на групата ще запазят работните си места, а комерсиалните обекти ще продължат да работят под марката " Лента ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР