Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му
Коментари Харесай

CNN: Ето защо голяма Русия има по-малко COVID-19 от Люксембург

Руският президент Владимир Путин съобщи, че тази седмица страната му е съумяла да спре всеобщото разпространяване на ковид - и че обстановката е „ под надзор “, с помощта на ранните и нападателни ограничения от страна на Кремъл, написа Мери Илюшина за CNN, представена от Инвестор бг.

Поставила ли е под надзор ковид Русия? Според информация, оповестена от съветски чиновници, наподобява тактиката на Путин работи. Броят на доказаните случаи на ковид е изненадващо дребен, макар че Русия дели обща граница с Китай и записва първия си случай още през януари.

Цифрите се усилват, само че Русия - страна с население от 146 милиона поданици - има по-малко доказани случаи на болестта от Люксембург - единствено 253 души са инфектирани досега. За разлика от Люксембург, с население от едвам 628 000 жители, която досега е отчела 670 случая на заболяване с ковид и осем смъртни случая.

Някои ограничения на Русия за ранно реагиране - като затварянето на границата от 2600 благи с Китай още на 30 януари и основаването на карантинни зони - може да са съдействали за забавянето на ефикасното експлоадиране на болестта, споделят някои специалисти.

Значим връх при тестванията

„ Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) сподели: "тест, тест, тест “, съобщи доктор Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия, в четвъртък пред CNN. „ Е, Русия стартира това безусловно в края на януари “.

Вуйнович добави, че Русия, с изключение на интензивното тестване, е подхванала и по-широк набор от ограничения.

„ Тестване и идентифициране на случаи, следене на контакти, изолираност. Това са все ограничения, които СЗО предлага и предлага, и те са били в действие от самото начало (в Русия) “, сподели тя, добавяйки: „ И общественото разграничаване е вторият съставен елемент, който също стартира относително рано “.

От Роспотребнадзор, държавният надзирател за потребителите в Русия, обявиха в събота, че са провели общо над 156 000 теста за съществуване на ковид. За съпоставяне, Съединени американски щати форсираха темпа на тестване при започване на март, до момента в който Русия е почнала всеобщото тестване още при започване на февруари, в това число на летищата, като се концентрира върху пасажери от Иран, Китай и Южна Кореа.

Това не значи, че въпреки всичко няма пукнатини в защитните ограничения на Русия. Тя не стартира неотложно да тества тези пасажери, които идват от Италия или от други мощно наранени страни от Европейския съюз (ЕС), ограничавайки контрола за идващи от Европа пасажери единствено до премерване на телесната температура и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на ковид, обявени в Русия, са „ импортирани “ от Италия, съгласно здравните чиновници.

Недоверие измежду популацията

Все отново Русия се бори с необятно публикувания песимизъм в обществото, завещание от руското си минало. В обществените медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до прозрачността на страната, като да вземем за пример прикритието към нуклеарната злополука с АЕЦ „ Чернобил “ през 1986 година и реакцията на страната по време на експлоадирането на епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години на предишния век.

Новините за дефицит на защитна екипировка също подхранват скептицизма. И някои специалисти слагат по подозрение надеждността на съветската система за тестване, която зависи от една-единствена лаборатория.

Дейвид Беров, първият доказан пациент с ковид в Москва, написа в Instagram, че вторият му тест демонстрира негативен резултат, до момента в който първият и третият тест са посочили позитивна пробра.

Твърденията за прикриване, опровергани от Кремъл и СЗО

Анастасия Василиева, началник на обединяването на Съюза на лекарите, влезе в медийните заглавия с поредност от видеоклипове, в които тя твърди, че управляващите прикриват действителния брой на инфектираните с ковид, като заместват диагнозите с такива за пневмония и остра респираторна зараза.

Московските здравни чиновници отхвърлиха обвиняването и обявиха, че тестват пациенти с пневмония за ковид.

Самият Путин се обърна към обществеността във връзка паниките по отношение на статистиката, като съобщи, че държавното управление може да няма цялостната картина, само че не прикрива цифрите.

През седмица Русия всеки ден добавяше по 30-50 нови случая, като броят най-вероятно ще продължи да нараства още по-бързо. Въпреки това локалният представител за СЗО споделя, че Русия към момента се оправя относително добре, защото страната наблюдава епидемиологичните връзки на всеки случаи. В събота сутринта Роспотребнадзор показа тревожна информация по отношение на броя на доказаните случаи - 36 540 души са сложени под наблюдаване поради риск от ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР