Руският президент Владимир Путин във вторник се опита да прекрати

...
Руският президент Владимир Путин във вторник се опита да прекрати
Коментари Харесай

Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан

Руският президент Владимир Путин във вторник се опита да приключи боевете сред Армения и Азербайджан, след при граничните конфликти бяха убити минимум 49 арменски бойци и се възобновиха страхове от нова пълноценна война в Кавказ сред двете прилежащи страни, предава Ройтерс.

Русия, Съединените щати и Франция приканиха за въздържаност след най-смъртоносните боеве след шестседмичната война за Нагорни Карабах през 2020 година

Армения заяви, че няколко града покрай границата с Азербайджан, в това число Джермук, Горис и Капан, са били обстрелвани в ранните часове на днешния ден. Ереван съобщи, че е дал отговор на " огромна провокация " от страна на Азербайджан.

Азербайджан от своя страна твърди, че е бил атакуван от Армения. Ройтерс не може да ревизира неотложно информациите от бойното поле от двете страни.

" Трудно е да не се оцени ролята на Руската федерация, ролята персонално на Путин ", сподели пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

" Президентът естествено поставя всички старания, с цел да помогне за деескалация на напрежението по границата ", сподели Песков.

Русия е главният медиатор в Кавказ и съдружник на Армения посредством водената от Русия Организация на Договора за групова сигурност (ОДКБ), която се събра изключително във вторник, с цел да разиска обстановката.

Русия, която разполага с военна база в Армения, изпрати хиляди миротворци в района през 2020 година като част от съглашение за преустановяване на военните дейности през 2020 година, по време на които Азербайджан реализира обилни териториални придобивки във и към Нагорни Карабах.

Турция от своя страна поддържа политически и военно Азербайджан и достави на Баку дронове " Байрактар ", за които се счита, че са изиграли забележителна роля за изхода на спора.

Последна ескалация

Арменският министър председател Никол Пашинян упрекна Азербайджан, че атакува арменски градове, тъй като не желае да договаря за статута на Нагорни Карабах. Той сподели, че интензивността на военните дейности е намаляла, само че офанзивите от Азербайджан не престават.

Азербайджан от своя страна упрекна Армения в осъществяване на разследваща активност по границата и пренасяне на оръжия и се оплака, че неговите военни позиции са били атакувани от Армения. Баку също декларира, че е понесъл загуби, само че не разкри броя на жертвите.

Азербайджанските медии оповестиха, че съглашението за преустановяване на огъня, което е било реализирано тази заран, е било нарушено съвсем незабавно след влизането му в действие.

Призиви за успокоение

Както Русия, по този начин и Съединените щати, макар враждебните връзки поради войната в Украйна, приканиха Баку и Ереван да бъдат сдържани.

" Както от дълго време сме изяснили, не може да има военно решение на спора ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в изказване. " Настояваме за неотложно преустановяване на всички военни дейности. "

Руското външно министерство съобщи в изказване, че спорът сред Армения и Азербайджан " би трябвало да бъде позволен извънредно посредством политически и дипломатически средства ".

Министрите на защитата на Армения и Русия разговаряха във вторник сутринта и се споразумяха да подхващат стъпки за стабилизиране на обстановката по границата. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу беседва с азерския си сътрудник Джейхун Байрамов и прикани Армения да " престане с провокациите ".

Шарл Мишел, ръководителят на Европейския съвет, също прикани Пашинян да предотврати по-нататъшна ескалация. Мишел се срещна с Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев предишния месец в Брюксел за диалози по отношение на нормализирането на връзките сред страните, филантропични въпроси и вероятността за кротичък контракт за Нагорни Карабах.

Франция ще повдигне въпроса за конфликтите сред Армения и Азербайджан в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви кабинетът на президента Еманюел Макрон, като добави, че Макрон продължава да приканва двете страни да се придържат към преустановяване на огъня.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР