Руският президент Владимир Путин приветства днес положителното развитие на отношенията

...
Руският президент Владимир Путин приветства днес положителното развитие на отношенията
Коментари Харесай

Путин: Съюзът с Иран ни прави по-силни

Руският президент Владимир Путин приветства през днешния ден позитивното развиване на връзките с Иран по време на среща с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), съобщи Франс прес.

" В двустранен проект нашето съдействие се развива в позитивна посока ", сподели Путин на среща с Раиси в Самарканд, Узбекистан, където през днешния ден и на следващия ден се организира среща на върха на ШОС.

" Ние вършим всичко, с цел да може Иран да стане пълновръстен член на ШОС ", означи съветският президент и добави, че " нашите позиции са близки или идентични по доста въпроси ".

" В финален етап е работата по нов огромен контракт сред Русия и Иран, който ще ознаменува издигането на връзките на равнище на стратегическо партньорство ", сподели още Путин, представен от ТАСС.

Раиси съобщи, че съдействието сред двете глобени от Съединени американски щати страни ги прави по-силни. " Отношенията сред страните, които са обект на американски наказания, като Иран, Русия и други, може (да им помогне) да преодолеят редица проблеми и да ги направи по-силни ", сподели иранският президент на съветския си сътрудник.

Раиси даде да се разбере, че Иран в никакъв случай не напуща и няма да напусне масата за договаряния, само че Съединени американски щати, по думите му, не са способни да се договорят и " нарушават всички отговорности ". " И, несъмнено, всички се убедиха, че Европейският съюз се намира също в пасивно състояние - те също не са способни да извършват обещанията си ", означи той.

" Те държат на думата си. Ако желаят, дават (дума), в случай че желаят, си я вземат ", пошегува се в отговор Путин.

" Смятаме, че участието на Ислямска република Иран в ШОС е подобен формат на партньорство, от който ще завоюва освен нашата страна, само че и всички членове на организацията ", сподели Раиси и добави във връзка развиването на иранско-руските връзки: " Имаме нужната воля да развиваме нашите връзки. Свързват ни не елементарни, а стратегически връзки. Доколкото те носят стратегически темперамент, би трябвало да развиваме съдействието посред ни в политическата, икономическата и галактическата сфера. "

Иран, който от 2005 година е със статут на наблюдаващ в районния съюз, реализира одобрение на пълноправното си участие на предходната среща на върха на ШОС през 2021 година в Душанбе, столицата на Таджикистан, и в този момент се надява да завърши в Самарканд своята интеграция.

Създадена през 2001 година, тази организация сплотява Русия, Китай, Индия, Пакистан и четири от петте някогашни руски републики в Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан.

ШОС е обсъждана като съперник на западните институции в подтекста на напрежението сред, от една страна, Съединени американски щати и Европейски Съюз и, от друга, Китай и Русия.

Иран чака повече от 10 години, преди да получи участието си в ШОС, защото няколко страни членки не желаеха да имат в своите редици страна, глобена от Съединени американски щати и Организация на обединените нации поради нуклеарната си стратегия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР