Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки срещу налагането

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки срещу налагането
Коментари Харесай

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за контрамерки против налагането на от страна на Запада. Според постановлението от февруари Русия няма да доставя нефт на страни, които " директно или индиректно " са се включили към тези наказания. Предстои да разберем по какъв начин това ще се приложи на процедура.

Забраната за доставки на съветски нефт по контракти със страни, които се преценяват с таван на цените, ще влезе в действие на 1 февруари 2023 г . В постановлението няма лист на страните, на които Русия към този момент няма да доставя нефт. В обособена уговорка обаче Путин си резервира правото да издава особено позволение за заобикаляне на указа.
 Путин издаде указа с контрамерките на тавана на цената на петрола
Путин издаде указа с контрамерките на тавана на цената на петрола

Забраняват се доставките към купувачи, придържащи се към ограничаването

На 2 декември страните от Г-7 и техните съдружници публично утвърдиха ограничаване на цените на съветския нефт. Това се случи малко преди наложени от Европейски Съюз, да влезе в действие - 5 декември. Таванът на като сега на съглашението, главният съветски нефт - сортът Уралс - се продаваше под тази цена.
 Русия построява незаконен флот, с цел да заобиколи петролното ембарго
Русия построява незаконен флот, с цел да заобиколи петролното ембарго

Танкерите са регистрирани в офшорни зони

Решението е взето, с цел да се " попречи на Русия да извлече изгоди от нападателната си война против Украйна ", се споделя в изказването, само че също по този начин има за цел да " поддържа стабилността на международните енергийни пазари " и да " сведе до най-малко негативното икономическо влияние " на съветската инвазия.

Още при започване на декември в медиите започнаха да се появяват известия, че Русия приготвя ответни ограничения против тавана на цените на петрола и още от известията ставаше ясно, че нещо не е наред с тази реакция.
 Москва към момента няма отговор на ограничаването на цените на газа в Европейски Съюз
Москва към момента няма отговор на ограничаването на цените на газа в Европейски Съюз

Според Дмитрий Песков е прекомерно рано да се приказва за решение

Указът на Владимир Путин за реакция на въвеждането на таван на съветския нефт е написан по допустимо най-общия метод. От него не излиза наяве по какъв начин ще работят тези ограничавания и дали въобще ще работят. Документът не разрешава доставките на нефт и петролни артикули до крайния покупател , в случай че договорите за такива доставки " директно или индиректно плануват " механизъм за таван на цените на петрола. Не е ясно по какъв начин съветските чиновници ще схванат, че купувачът се преценява с рестриктивните мерки.

В началото на декември Bloomberg заяви, базирайки се на свои източници, за две съответни ограничения. Първо, управляващите щяха да дефинират минимална цена на съветския нефт - щеше да бъде неразрешено да се продава по-евтино. Второ - установяване на оптималната отстъпка, т.е. какъв брой по-евтин може да бъде съветският нефт спрямо петрола вид " Брент " и други интернационалните сортове. Теоретично сходни ограничения биха могли в действителност да лимитират доставките до тези, които съблюдават глобите. Около седмица след Bloomberg, " Ведомости " писа обаче за към този момент по-мек вид - възбрана за доставки за страни, които " публично са се включили " към тавана и възбрана на доставките, в случай че договорната цена от 60 щатски $ за барел е посочена като изискване за доставка. Но даже и тези детайлности към този момент не участват в оповестения декрет. " Ведомости " написа, че Министерството на енергетиката ще разгласява подзаконови нормативни актове в допълнение към постановлението, в които да вземем за пример ще бъде посочен оптималният размер на отстъпката. Вероятно по този метод съветските чиновници се пробват да разработят еластичен механизъм за контрамерки, с които РФ да отговори на засилващия се стопански напън.

Защо е належащо това?

Изглежда, че износът на съветски нефт е почнал да понижава през декември. По данни на Bloomberg през първата седмица на европейското ембарго морските доставки на съветски нефт са намалели с 54% - най-вероятно става дума за техническа нередовност и част от доставките ще се възстановят с течение на времето, защото анализаторите оповестяват, че износът е намалял освен за Европа, само че и за Индия и Китай, да вземем за пример. От друга страна, неуточнените доставки са се нараснали - може би съветският експорт на нефт става " сив ".

Освен това цените на петрола се намалиха . За два месеца сортът Брент загуби повече от 10 $ - във вторник барелът струваше към 85 $. Русия обаче не доставя вид Брент, а вид Уралс, и то с отстъпка от над 30 $ по отношение на пазарните цени. Но бюджетът за идната година се базира на цена от 70 $ за барел - и недостиг. Може би, поради спада на доставките и спада на цените, съветските управляващи просто са решили да измислят механизъм, който да им разреши да разгласят " отговор " на ценовия таван, само че " да не се прострелят в крайници " - или в личния си бюджет. Приблизително същото беше и със схемата " газ за рубли ".
 Петролните пазари реагират внимателно на новите наказания
Петролните пазари реагират внимателно на новите наказания

Страховете от криза обгърнаха пазара

Как работи таванът?

С налагането на таван на цените на петрола западните страни се пробваха да попречат на Русия да печели от износа на нефт.

Забраната се отнася освен и не толкоз за закупуването на нефт и петролни артикули на стойност над 60 $ за барел от Русия, а по-скоро за превозването, финансирането и застраховането на транспорти на подобен нефт по море до всяка страна.

Тъй като доставките с танкери се правят най-вече от Гърция, застраховането е концентрирано в Лондон, а търговията - в Швейцария, Русия ще би трябвало освен да откри нови купувачи измежду страните, които не са се включили към глобите, само че и да построи от нулата различни вериги за доставки на международния пазар.

Подобно огромно преструктуриране на международния петролен пазар е обвързвано с внезапен спад на съветското произвеждане на нефт и внезапно повишение на цените на петролните артикули и суровините в международен мащаб. " Таванът на цените " би трябвало да заобикаля и двете. На Русия е препоръчано да заплати за това.

В резултат на това до 2030 година делът на Русия на международния енергиен пазар ще се свие до към 13% спрямо миналогодишните 20%. Съединени американски щати и Близкият изток ще завоюват, до момента в който Кремъл ще загуби към 1 трилион $ доходи от експорт, предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР