Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните

...
Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за чуждестранните
Коментари Харесай

Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин подписа допълненията към закона за задграничните сътрудници, които разрешават на управляващите да дефинират обособени лица, работещи за задгранични медии или неправителствени организации като задгранични сътрудници, написа svobodnaevropa.bg.
Законът, признат през 2012 година, задължава всички медии и организации с нестопанска цел, които получават финансиране от страни и юридически лица отвън Русия да се записват, а това води до редица ограничавания в активността им. Ако обява на задгранична медия нарушава съветски регулации да вземем за пример, Москва може да блокира напълно достъпа до наличието на медията. Приемането на закона преди седем години провокира най-големите митинги откогато Путин е на власт.

Поправките в закона ще се ползват за лица, които работят или имат други връзки с организации, регистрирани като задгранични сътрудници. Така кореспондентите на задгранични медии като Би Би Си, „ Дойче веле “, Радио Свободна Европа ще бъдат регистрирани като задгранични сътрудници и това ще разреши на управляващите да им отхвърлят достъп до публични събития и да блокират достъпа им до информация единствено на това съображение.

Критиците на измененията в закона акцентират, че те в допълнение ще лимитират плурализма в и без друго неприятната медийна среда в Русия. Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай разяснява по-рано, че законовите промени навлизат в персоналния и професионалния живот на репортерите и заплашват сигурността им, а това „ припомня за най-мрачните времена в предишното на Русия “.

Кремъл счита закона за „ симетричен отговор “ на сходен закон в Съединени американски щати, който изисква всички интернационалните организации, които са финансирани от други страни, да се записват като задгранични сътрудници. Ако могат да потвърдят редакторска самостоятелност обаче сходни медии се явяват изключение, разяснява Би Би Си. През 2017 година съветската държавна телевизия RT се записва в Съединени американски щати по закона за регистрация на задграничните сътрудници. Това беше резултат на разкритите доказателства по време на следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър, че Москва се е намесила в изборите в Съединени американски щати през 2016 година като е разпространявала пропагандни материали.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР