Руският президент Владимир Путин обяви край на частичната военна мобилизация,

...
Руският президент Владимир Путин обяви край на частичната военна мобилизация,
Коментари Харесай

Целите са достигнати: Путин обяви край на мобилизация

Руският президент Владимир Путин разгласи завършек на " частичната военна готовност ", оповестена в страната доскоро повече от месец.

На конференция след договаряния с водачите на Армения и Азербайджан обаче той съобщи, че ще би трябвало да разиска с адвокати въпроса нужен ли е специфичен декрет за края на процеса.

Това стана няколко дни откакто съветският министър на защитата Сергей Шойгу рапортува, че са изпълнени " задачите " - призовани са 300 хиляди души, от които 82 хиляди към петък предходната седмица бяха изпратени в Украйна, а останалите - на образование.

Днес съветските управляващи оповестиха, че в страната към този момент не се изпращат повиквателни.

Мобилизацията породи неодобрение в Русия - както поради хаоса към правиталата, по този начин и поради надхвърлянето на категориите, в началото оповестени за изпращане на фронта.

Армения и Азербайджан се споразумяха да не употребяват мощ за Карабах

В взаимно изказване след диалози с съветско ходатайство Армения и Азербайджан се " споразумяха да не употребяват мощ " за разрешаване на разногласието си за Нагорни Карабах, съобщи Агенция Франс Прес.

Баку и Ереван се споразумяха също по този начин " да позволяват всички разногласия само въз основа на признаването на взаимния суверенитет и териториалния интегритет ", се споделя в взаимната декларация, призната в края на срещата на върха в Сочи.

Месец по-рано се водеха най-тежките конфликти сред Армения и Азербайджан от войната им през 2020 година насам.

Шестседмичната война през есента на 2020 година лиши живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя приключи със съглашение с посредничеството на Русия, съгласно което Ереван отстъпи обширни територии, които контролираше в продължение на няколко десетилетия.

Миналия месец 286 души от двете страни бяха убити в конфликти, които заплашиха бавния кротичък развой.

Бойните дейности завършиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Съединени американски щати, след по-ранните несполучливи съветски опити да контракти помирение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР