Руският опозиционен лидер Алексей Навални.Накратко години наред беше яростен критик

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални.Накратко години наред беше яростен критик
Коментари Харесай

Българинът, оглавяващ разследващия сайт Bellingcat: Вариантите за следващата стъпка на Путин са два

Руският опозиционен водач Алексей Навални.

Накратко години наред беше гневен критик на Владимир Путин. През август 2020 година бе токсичен с "Новичок ", само че по знамение оцеля и съветските управляващи му разрешиха да се лекува в Германия. В началото на 2021 година Навални се завърна в Русия, само че бе задържан още на летището и сега излежава присъдата си в пандиза. Документалният филм "Навални ", осъществен от Си Ен Ен и Би Би Си, обаче, придават друго измерение на всяко едно изречение, което сте чували за него в новините.

Журналистът от „ Белингкат “ Христо Грозев има значима роля в документалния филм „ Навални “ и голяма роля в разкриването на евентуалните убийци на съветския опозиционер.

„ Всъщност тук трикът е, че всяко наше следствие води до подтекст до схващане до обстоятелства до структури, които ни оказват помощ при последващи разследвани. В случая всичко в действителност стартира с следствието на отравянето на Скрипал, на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година Където освен че успяхме да открием същинските персони на сътрудниците на ГРУ, които са били в Солсбъри, които апропо от същата група няколко години по рано са били в България по отношение на опита за нападение на Емилиян Гебрев. Но също успяхме да открием и по този начин наречения теоретичен научния институт в Москва, който се занимава с създаването на нови безусловно нелегално и секретно. И когато започнахме да проверяваме Навални и неговото отравяне, а допуснахме, че не може да има повече от един подобен скришен институт, тъй като не може всички учени да знаят, че Русия се занимава със неразрешената стратегия за производството на химически оръжия. Така че започнахме да следим телефонните диалози и пътуванията на учени от този институт и открихме, като разгледахме архива от техните телефонни позвънявания и пътувания “, описа Грозев в „ Тази събота “ по

„ Като почнахме да следим къде са пътували тези хора, тези сътрудници през последните години и видяхме, че в продължение на 4 години, те са имали повече от 65 общи пътувания с Навални, без той естествено да знае, че има такива спътници “, сподели Грозев.

Ключов миг в документалния филм „ Навални “ е моментът, в който опозиционерът повече от 40 минути беседва с един от хипотетичните си убийци - военния химик Константин Кудрявцев, който по време на този диалог признава, че „ Новичок “ е бил втрит във вътрешните шевове на бельото на Навални.

Само две условия са помогнали той да остане жив - бързото приземяване на самолета му в Омск и бързата реакция на медиците от Спешната помощ.

По време на този диалог Навални се показва за различен човек, несъмнено, не за себе си, без питана на безусловно на 1 ръка разстояние от самия навални и чувате всичко. Чувате всяка дума от този диалог. Как се почувствахте по време на тези 45 години? На 44% на 49 дни.

„ Всъщност съвсем 50 минути, мисля, че прекосих през цялата дъга на вероятни страсти, защото в началото това не беше едно позвъняване. Звъняхме на още няколко от неговите кандидат-убийци, само че при предходните диалози той се представяше като самия себе си и ги питаше за какво се опитахте да ме убиете. Всички естествено дишаха в телефона и най-после затваряха. В този диалог това беше първия опит се показа за асистент на шефа на съвета за сигурност в Русия, един от най-страшните хора измежду силовиците и в началото смятах, че това ще е явен неуспех. Не може този химик, който 4 години го е следвал, да не знае по какъв начин звучи Навални “, показа Грозев.

„ Първите 10 минути, когато в действителност изглеждаше, че той се хваща на въдицата, мислех, че това е някакъв съвместен трик. Тоест смешка както за Навални, по този начин и за този ФСБ академик. 10 минути минаха, а той продължаваше да приказва. Тогава взех решение, че е още по-страшно, че той е дал някакъв сигнал, че сега ни търсят къде се намираме физически. Тогава бяхме скрити в една щабквартира в Черната планина на Германия, само че когато след към половин час този академик стартира да разкрива даже нови за нас обстоятелства, тогава разбрах, че в действителност това е истина и че този човек се е хванал на въдицата “, разкри журналистът.

„ Навални има в действителност сериозна група почитатели най-малко 20-25 милиона души постоянно наблюдават неговите филми и неговите документални разкрития, тъй че за тази част посланието му към този момент е стигнало. Тук въпросът по-скоро е дали то ще се разшири до по огромна част от обществото. Тази война, която е свършила Путин, в действителност е една рецепта огромна част от обществото да прозре, откакто стартира да изгубва свои родственици, свои синове, свои братя да стартира да търси различната истина, а не тази, която им се сервира от Канал 1 всяка вечер и тук мисля, че посланието на Навални най-сетне може да бъде възприето отвън този кръг от него почитатели “, споделя Грозев.

Според него към момента не е известно каква ще бъде идната стъпка на Путин и самият съветски президент се колебае.

Вариантите са два – или ще бъде оповестена готовност, или Путин ще показа на съветското общество някаква дребна победа като да вземем за пример сформирането на „ Херсонска република “.

Грозев счита, че България няма опция да ремонтира украинска военна техника и посланието, което сме отправили към Киев е разочароващо.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР