Има няколко природни феномена в България, които наистина си заслужават

...
Има няколко природни феномена в България, които наистина си заслужават
Коментари Харесай

9 уникални природни феномена в България

Има няколко естествени феномена в България, които в действителност си заслужават да се видят.Уникалните места в България са доста. Нашата татковина е богата на доста и най-разнообразни естествени забележителности. За доста от местата се описват истории и митове. Уникално е по какъв начин елементарните естествени стихии – вятър, вода и слънце са сътворили шедьоври, които са пръснати по българските земи от епохи.

Много са естествените забележителности в България и са най- разнородни по форма и тип. Преобладават обаче скалните явления, които с причудливите си форми са предизвиквали човешкото въображение хилядолетия наред. За доста от тях се описват антични митове.

Те са пръснати по цялата територия на страната и са сътворени от естествените стихии – вятър, вода и слънце са творили в продължение на милиони години своите шедьоври, които през днешния ден провокират нашето удивление.

Ето кои са и 9-те неповторими естествени феномена в България, които всеки един би трябвало да посети…

1.Каменните гъби

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Природният феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби) е ситуиран на към 1 km северно от село Бели слой, до самия път сред Хасково и Кърджали. Местните го назовават Мантаркая.

Скалните формирания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулканични туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава боя идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5 – 3 m.

Местността с повърхност 3 ha, в която се намират скалните обединения, е оповестена за естествена забележителност на 13 май 1974 година по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В предпазената околност могат да се следят забавни типове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и нормално каменарче. Това е един от най-красивите естествени феномена в България.

Състав и механични свойства:

Каменните гъби са завършени в два обособени пласта на туфите и имат разнообразни механични свойства. В първия, по-слаб, пласт са пънчетата на гъбите. Той е предразположен на външни въздействия и има розов нюанс, дължащ се на минерала клиноптилолит (зеолит). Шапките, част от горния, по-здрав пласт, имат зелен нюанс, който е резултат от минерала селадонит. Забелязват се сини и черни петна, разследване съществуването на манганови жилки.

Легенди:

Според една легенда въглищарят Радуил живеел в крепостта дружно с четирите си красиви дъщери. Една слънчева заран тръгнали за вода отвън крепостните стени. Изведнъж на хълма зад реката видели огромна орда от нашественици. Бегом се прибрали в крепостта. Започнала люта, само че неравна борба. Много от мъжете били избити, а огромна част от дамите – пленени. Сред тях били и дъщерите на Радуил.

Повели ги към лидера на ордата, възседнал породист кон край близката река – да ги огледа и задели най-красивите за себе си, а останалите да продаде за робини. Щом го наближили, гняв обзела сърцата на девойките. Вкупом сграбчили кой какво откри – дървета, камъни и почнали да замерят конника. Изплашил се конят, изправил се на задните си крайници и нищо неподозиращият ездач паднал на земята. Втурнали се четирите девойки към него и го раздрали. След това избягали в близката гора.

Най-близкият другар на лидера хукнал да преследва момите. По заник слънце ги застигнал, замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Щом докоснала земята, тя се трансформирала завчас в каменна гъба. Същото се повторило и с другите две сестри. Преди да покоси главата на последното девойче, тя сама се трансформирала в камък. Ужасен, понечил да избяга с коня си, само че при първата крачка се трансформирал в черна канара. И през днешния ден хората назовават самотната скала наоколо до гъбите Каратепе.

2.Вкаменената женитба край село Земзелен

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Близо до асфалтирания път край кърджалийското село Земзелен, ще попаднете на фантастична естествена „ структура “. Тя се разпростира на към 40 декара и рисува във въображението силуети на хора, животни, растения и прочие Скалните формирания са обагрени в разнообразни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен, според от светлината и минералния им състав.

А най-впечатляващи са двете 10-метрови фигури, които припомнят на прегърнати мъж и жена. Местните ги нарекли Каменната женитба и до през днешния ден описват една легенда. Тя е една от най-красивите естествени феномена в България.

3.Побитите камъни

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Феноменът Побитите камъни, прочут и като Каменната гора или Дикилиташ се намира на към 20 км. от Варна в единствената естествено образувана пустиня в Източна Европа. Камъните са забити в пясъците, някои от тях на дълбочина от 100 метра.Представляват група от каменни колони с височина до 10 метра. Някои от цилиндрите са кухи, други са плътни или цялостни с пясък, има и конуси и разнообразни по величина скални блокове.

Обявени са за естествена забележителност през 2002 година Има няколко теории за произхода на Побитите камъни.
Най-популярното съмнение е, че преди 50 хиляди години в този регион е било Лютевско море. С времето водата се отдръпнала и останали три пласта от морското дъно – глина, пясък и варовик.

Под въздействието на атмосферните условия варовикът почнал да се унищожава и наситената с него дъждовна вода слизала в долния слой с кварцов пясък, споявала се с него и от горе надолу в продължение на 10 млн. години се образували каменни колони с причудливи форми.

Другото научно съмнение гласи, че в региона е имало тропически дървета, към които природата е направила тези формирания и след изгниването на дървесината са останали вътре кухини.

Третото пояснение допуска, че камъните са остатъци от великански коралови рифове от преди милиони години. Побитите камъни са едни от най-забележителните естествени феномена в България.

4. Тракийско светилище „ Татул ”

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Майсторството на природата е сътворило и това светилище, близо до село Татул, Кърджалийско. Археологическата забележителност е известна още като „ Светилището на Орфей ”.

Обектът съставлява светилище и цитадела. Легендата споделя, че светилището е употребявано за преместване на жертви на античните тракийски божества. Оттам идва и връзката с Орфей, счита се че гробницата е била светилище на самия него. Дори и без да знаете тези хипотези¸ще усетите внушителната сила на мястото. А също така ще се насладите на удивителната панорама на 360 градуса. Това светилище е едно от най-интересните естествени феномена в България.

5.Мелнишките пирамиди

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

са ситуирани в югозападните скатове на Пирин планина. Представляват красиви пясъчни формирания, които се извисяват величествено над най-малкия град в България – Мелник. На височина доближават до 100 м.

С течение на времето, вследствие на повсеместното ерозионно деяние напразно и водата, са се образували разнообразни причудливи форми – гъби, минарета, мечове, „ египетски “ пирамиди, конуси, игли и други

Едни от най-впечатляващите естествени статуи са тези с формата на скални гъби. Върховете на пирамидите са покрити с разнообразни широколистни дървета и треви. Тези пирамиди са едни от най-красивите естествени феномена в България.

6.Скален феномен „ Главата ”, с. Градище.

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Намира се на 5 километра от селото, на пътя за Сатовча. Скалното образувание е част от праисторическото светилище в местността Градище край село Долно Дряново, което е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа.

На територията на светилището могат да се разпознаят великански профили на мъже и фигури на животни – костенурки, змии, риби, птици и други Този скален феномен е един от най-забележителните естествени феномена в България.

7.Деветашка пещера

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Със своите над 20 000 m² и височината от 60 м. Деветашката пещера е една от най-внушителните на територията на България. Една от залите в пещерата носи името „ Олтара “. В нея при разкопки са открити някои от най-интересните остатъци от времето на неолита по българските земи.

В предишното пещерата е била употребена за предпазване на храни от държавния запас, а по-късно и на нефт. По-късно Деветашката пещера става засекретен боен обект. Намира се близо до Ловеч. Тя е една от най-красивите естествени феномена в България.

8.Стобски пирамиди

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

Този феномен се намира в Рила, близо до село Стоб. са обагрени от светложълто до тъмнокафяво и алено и са се образували от по-меки скали и почва, които в резултат на дъждове и вятър са придобили причудливите си форми.Живописните им композиции носят разнообразни имена – Кулите, Чуките, Самодивски
комини, Зъберите, Братята, Сватовет.

И към Стобските пирамиди има легенда за сложна обич – майката на булката не била съгласна щерка й да се венчае за избраника си. Затова тя отишла в низината и забила там кръст, като проклела влюбените и сватбарите им.

Тя зарекла булката когато целуне свекърва си всички да се трансфорат в камъни.Пирамидите са за естествена забележителност през 1964 година Стобските пирамиди са едни от най-забележителните естествени феномена в България.

9.Седемте рилски езера

 естествени феномена в България 9 неповторими естествени феномена в България фотография: Уикипедия

не вършат изключение от наклонността най-красиви естествени феномена в България, и за тях се описват митове. Най-разпространената версия е, че мястото било населявано от мъж и жена колоси, които се радвали на съразмерен живот.

В един миг дамата останала без обичания си, и сълзите, подбудени от тъгата за загубата на обичания, съумели да основат тези неповторимо красиви езера. Освен това има нещо алегорично и в броят им, тъй като 7 е добре познато свещено число. Малки поточета свързват така наречен езера – Сълзата, Окото, Бъбрека¸ Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Красотата от върха е зашеметяваща!

Има такива места в природата, които няма потребност да бъдат обяснявани. Феномени, като че ли основани от величествен създател, пред които не ни остава нищо друго, с изключение на да ги съзерцаваме безмълвно.

Това са 9-те най-красиви неповторими естествени феномена в България, които си заслужават да бъдат посетени.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР