Пещера Леденика“ е една от най-красивите пещери в България. Тя

...
Пещера Леденика“ е една от най-красивите пещери в България. Тя
Коментари Харесай

Пещера „Леденика“ – красота и вълшебство

Пещера „ Леденика “ е една от най-красивите пещери в България. Тя е най-посещавана от туристи заради извънредно огромните си размери, просторните зали и причудливи формирания. Леденика е приказка онлайн! Вътре залите са коя от коя по-привлекателни и красиви!

Интерес съставлява най-голямата зала – Концертната зала, която е известна с това, че тук се изнасят едни от първите подземни концерти, с помощта на положителната звучност.

Пещерата е оповестена за естествена забележителност от 1960 година. Тя участва в Списъка на предпазените територии и предпазени зони в България. Пещерата Леденика е измежду 100-те национални туристически обекта на Български туристически съюз, като Обект номер 16.

 Пещера „ Леденика “ – хубост и чудо

 infomax-logo-50-15-HW

Ето забавна информация за пещера Леденика – хубост и чудо:

Местоположение

Пещерата Леденика е ситуирана във Врачанския Балкан на 18 км от град Враца. Намира се в Леденишки валог и е с 830 м надморска височина. До пещерата може да стигнете пешком като тръгнете от прохода Вратцата по туристически маршрут, като дистанцията до Леденика е 3-4 часа. Девнивелацията при нанагорнище е 600 метра.

Пещерата е формирана в малмски варовици по време на кватернера, както множеството пещери на територията на България. Хилядолетия наред водните капки като майсторски склуптор са изваяли тази невероятна пещера с дължина 300 метра.

Пещерата преди е била употребена за икономически цели още през XVIII век. Дори овчарите употребявали хладината, с цел да съхраняват млякото си. В началото на XIX век се вършат първи опити тя да бъде изследвана.

Най-подходящ интервал, в който да посетите пещерата е пролетта и зимата, когато на входа се образува изящна, млечнобяла ледена декорация.

Ледена декорация

Пещера „ Леденика “ се състои от общо 10 зали, като три са най-интересни – Предверието, Малката зала и Концертната зала. В тези зали през зимата леденият въздух навлиза през понорите и изстудява залите. По стените на пещерата стартират да се оформят водопади от лед, от високо се спуска приказност от ледени висулки в разнообразни форми, а самият вход се вледенява като в приказка.

От тези ледени формирания при входа идва името на пещерата – Леденика.

След Предверието, следва мястото „ Плъзнята “, където би трябвало да се наведете, с цел да се промушите през входа. После стигате до Малката зала, която има кръгла форма. Преминавате още един стеснен проход и стигате до „ перлата “ в короната на Леденика – Концертната зала.

Концертната зала е с големи размери – 60 метра на 45 метра с височина 24 метра. Тя е извънредно впечатляваща. Картината тук е зашеметяваща – завършен е голям приказен водопад от сталактити. Тук може да изпробвате своя глас и божествената звучност на залата.

До Концертната зала може да стигнете през различен вход, наименуван Прохода на грешниците. Според легендата, единствено човек с чисто сърце може да се провре през тясното място. В Концертаната зала благодарение на вашето въображение може да видите – къщата на Баба Яга, Дядо Коледа, Соколът, Главата на Великана и други.

В тази зала се случват доста симфонични концерти, само че за малко, тъй като високата мокрота на въздуха поврежда инструментите. Казва се, че залата има „ божествена “ звучност.

По пътека вдясно от Концертната зала, се намира малко синтрово езеро, за което се споделя, че има вълшебна вода и в случай че потопиш ръка в него, ще извърши желанието ти.

 Пещера „ Леденика “ – хубост и чудо Снимка: pinterest

Други обектi са Голямата зала, Малка и Голяма бездна, Завеските и Бялата зала. В Бялата зала се виждат – Слонът, Жената на великана, Свекървен език и други.

Най-високата част на Леденика е Седмото небе, само че тя е единствено за най-запалените гости.

Общата обиколка на пещерата продължава към 50 минути.

Животински свят

На територията на пещера „ Леденика “ се срещат над 50 скотски типа и 4 типа прилепи – Голям и Малък подковонос, Мустакат нощник, Полунощен прилеп. От растенията се срещат лишеи и мъхове. Има пещерни бръмбари, паяци и мокрици. Само тук може да срещнете насекомото Светломразец, което се е приспособило за живот без светлина.

Други обекти

В непосредственост до пещера „ Леденика “ има развлекателен парк със стени за катерене, въжен парк, летен спектакъл, детска площадка и други уреди. Пред хижата има поляна с беседки и барбекю.

Работно време:

Лято – 9.00 – 19.00

Цени на билети:

15 лева възрастни

12 лева възпитаници, пенсионери

Безплатно деца до 7 год.

Групи над 10 индивида – 12 лева и 10 лева

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР