ветите Баташки Новомъченицисабългарски православни новомъченицизагинали мъченически заправославната вярапо време набаташкото

...
ветите Баташки Новомъченицисабългарски православни новомъченицизагинали мъченически заправославната вярапо време набаташкото
Коментари Харесай

Българската православна църква прославя Светите Баташки мъченици

ветите Баташки Новомъченицисабългарски православни новомъченицизагинали страдалчески заправославната вярапо време набаташкото кланепрез пролетта на 1876 година

Баташките мъченици саканонизиранизасветцинай-напред отБългарската старостилна православна църквана 17 май 2006 година от.Първата икона, отдадена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета вЕтна,Калифорния,САЩспециално за канонизацията им през 2006 година Идеята за сходна икона се е родила през2004г. в България.

На съвещание през март 2011 г.Светият Синод на Българската православна църква–Българска патриаршиясъщо взема решение да канонизира за светци Баташките новомъченици. На4 април2011г. в храм-паметника „ Свети Александър Невски “ по време на Света литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриархМаксим Български, новите български светци, избити през 1876 година в църквата в Батак са канонизирани и отБългарската православна черква. Първото тържествено прославление на новоканонизираните светии с отслужването на особено формирани в тяхна чест богослужебни последования, е осъществено през същата 2011 година в гр. Батак в деня, избран от Св. Синод за тяхна прослава– 17 май.

Историята е запазила единствено някои от имената на баташките мъченици – това са свиреп убитите локални свещеници Петър и Нейчо, великомъченикътТрендафил Керелов– жив опечен на клада, непокътнати са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се уважава публично на 17 май.

Две години църквата търси доказателства в мъченичеството на батачани, за което свидетелстват доста разкази на очевидци (свиделства, че са починали в отбрана на вярата си и за заплатили с живота си), един от разказите ни среща с края на новомъченик Петър (един от отците в цървата „ Света Неделя “ по време на клането) и диалогът му с поробителите:

„ -Три думи, попе, ще ти кажем. Ако ги, попе, изпълниш, нема да те заколим. Ще ли са, папазпотурчиш?

Поп Петър самоуверено отвърнал:

- Главата си я давам, вярата си не давам!

Турците му отрязват главата “.

Според църквата това пределно малко мъченическодееписаниесъбира в себе си цялото просторно житие на новомъчениците от Батак.

/По материали от Уикипедия/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР