Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди за прехвърляне на

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди за прехвърляне на ...

Шойгу: САЩ прехвърлят войски от Северна Америка през Атлантика до западните граници на Русия


Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди за прехвърляне на американски и натовски войски в близост до границите на Русия. В същото време зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков предупреди САЩ да стоят по-далеч от полуостров Крим и от руското черноморско крайбрежие.

По думите на Сергей Шойгу в момента Съединените щати прехвърлят войски от Северна Америка през Атлантическия океан до западните граници на Русия.

Той подчерта, че маневрите на НАТО „Defender Europe 2021“ са най-мащабните за последните 30 години.

„Основните сили се концентрират в Черноморския и Балтийския регион. В близост до нашата територия се съсредоточават общо до 40 000 военнослужещи и 15 000 единици въоръжение и военна техника, включително стратегическа авиация. В отговор на военната дейност на Алианса, която застрашава Русия, предприехме съответните мерки.“

Мерките включват внезапна проверка на бойната готовност на войските в Западния и Южния военен окръг, каза още Шойгу.

По думите му в продължение на три седмици на западните граници на Русия са били успешно прехвърлени две армии и три съединения на въздушно-десантните войски, който са доказали способността си да защитят страната.

По-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече „провокация“ навлизането на американски бойни кораби в Черно море и призова Съединените щати да стоят по-далеч от полуостров Крим и черноморското крайбрежие на Русия.

Източник: fakti.bg