Руският милиардер Евгений Пригожин, срещу когото прокуратурата на Съединените щати

...
Руският милиардер Евгений Пригожин, срещу когото прокуратурата на Съединените щати
Коментари Харесай

Руски милиардер е свързан с отряда „Вагнер“

Руският милиардер Евгений Пригожин, против който прокуратурата на Съединените щати повдигна обвиняване в интрига и интервенция в последните американски избори, е обвързван с наемническата група „ Вагнер”, написа журналистът Владимир Исаченков от „ Асошиейтед прес”.

В началото на месеца в международните медии се появи спорна информация за гибелта на стотици съветски наемници, сражавали се в Сирия. От Кремъл отхвърлиха броя и споделиха, че починалите са най-вече петима. По-късно се оказа, че наемниците са от частната съветска военна компания „ Вагнер”.

Според „ Асошиейтед прес” Пригожин е обвързван с групировката, като нейни кореспонденти били първите, писали от античния град Палмира в Източна Сирия. Пригожин, или още прочут като „ Главният готвач на Путин”, е притежател на кетъринг компания, с която е финансирана хипотетичната интервенция в американските избори.

Освен този бизнес Пригожин има и огромна медийна империя и управлява над 10 новинарски портала в Русия, които притеглят десетки милиони гости. Според обявата в „ Асошиейтед прес” неговите медии служат като значим инструмент на държавната агитация преди изборите за президент в Русия на 18 март.

Пригожин е свързван и с „ фермата за тролове” Агенция за интернет проучвания, която също е забъркана в абсурда с намесата в американските избори, заяви Би Ти Ви. Медийният бизнес на Пригожин е свързван с голям брой жълти вести в Русия, както и с хвалебствия по адрес на президента Владимир Путин. Милиардерът е лежал девет години в затвор за обир и други прегрешения още по времето на Съюз на съветските социалистически републики, а бизнесът му е почнал със сергия за хотдог.

Прякорът „ Главният готвач на Путин” Пригожин получава поради контракта си с съветското министерство на защитата за доставка на храна и услуги на армията, който се прави оценка на 1,2 милиарда $. Компанията на милиардера е тази, която е отговаряла за храната по време на срещата на високо ниво на Г-20 в Санкт Петербург през 2013 година.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР