Руският ангажимент към страните в Латинска Америка явно ще излезе

...
Руският ангажимент към страните в Латинска Америка явно ще излезе
Коментари Харесай

Как реагират приятелите на Путин в Латинска Америка


Руският ангажимент към страните в Латинска Америка очевидно ще излезе безрезултатен. Повечето страни в района осъдиха съветската експанзия в Украйна. Само някои социалистически " приятелски " страни застанаха зад Путин.

Бразилският водач Жаир Болсонаро посети Владимир Путин единствено дни преди началото на. Президентът на Аржентина Алберто Фернандес също показва огромна подготвеност за комерсиално съдействие с Русия.

Латинска Америка обаче бе мощно сюрпризирана от ескалацията на военния спор с Украйна. Реакциите бяха извънредно разнообразни - недвусмислено наказание на Русия показаха Колумбия, Чили и Гватемала, до момента в който съдружниците на Москва Никарагуа, Куба и Венецуела демонстрираха взаимност с съветските дейности. Трети – като Перу, Еквадор, Хондурас и Мексико пък просто приканиха за прекъсване на огъня и мирни договаряния.

Пълен разнобой

Експертът по външна политика Хуан Габриел Токатлиян от университета в Буенос Айрес разказва реакциите на страните в Латинска Америка като „ трагичен разнобой “. Той разяснява, че сред страните не е имало никакво координиране. Токатлиан показва, че Организацията на американските страни, в която членуват 35 страни от Северна и Южна Америка, въпреки всичко е съумяла да излезе с обща декларация, която обаче не е била подписана от Бразилия, Аржентина, Уругвай и Ямайка.
Редакцията предлага
Особено странна бе бразилската реакция. в началото разгласи „ индиферентност “. След това обаче вицепрезидентът Хамилтън Мурао осъди навлизането на Русия в Украйна и прикани за военна помощ за Киев, а представителят на Бразилия в Организация на обединените нации сподели, че Русия е „ прекрачила алената линия “. До 3 март в страната цареше същински дипломатически безпорядък.

Болшинството страни в Латинска Америка поддържаха резолюцията на Генералната асамблея на Организация на обединените нации, призоваваща за прекъсване на насилието в Украйна. Същевременно Боливия, Куба, Ел Салвадор и Никарагуа се въздържаха. Венецуела я разкритикува, само че не можа да гласоподава, тъй като не заплаща членски импорт в Организация на обединените нации.

Стари мемоари и нови наказания

Междувременно в Латинска Америка се организират и редица демонстрации на хора, които поддържат Украйна. Гледките от войната разсъниха неприятни мемоари, в това число и за американската инвазия в Панама. За множеството хора Русия е далечна и непозната страна, а известността на Путин се лимитира до кръг от малобройна, само че много дейна в обществените мрежи група от леви интелектуалци.

Москва обаче остава стратегически значим сътрудник за Никарагуа, Куба и Венецуела. Кремъл оказва помощ на тези страни да омекотят резултата от американските и европейски наказания. Венецуела, да вземем за пример, е съвсем напълно подвластна от вноса на пшеница от Русия. Затова районът се притеснява от глобите против Русия.

Русия доставя бойни самолети на Венецуела

Колумбия, която е сътрудник на НАТО, ги поддържа, до момента в който Мексико, внасящ 69% от торовете си от Русия, както и Бразилия, се опълчват. Мексико е и съперник на американското ембарго против Куба, макар че съвсем 90% от външната търговия на страната е обвързана със Съединените щати.

Тези реакции са отрезвяващи за Русия

Санкциите тегнат като Дамоклев меч и върху Ел Салвадор, който разгласи биткойна за своя публична валута предходната година. Страната има желание да издава и държавни облигации в криптовалута.

Издателят на „ Latin America Risk Report “ Джеймс Бозуърт предизвести неотдавна, че потреблението на съветски пари във финансовия бранш може също да докара до наказания.

Напоследък Русия показваше все по-силно наличие в района. Тя доставяше оръжия за Венецуела и организираше взаимни военни учения с нея, откри кореспондентски бюра на организация „ Спутник “ и на новинарския си канал РТ, доставяше ваксини по време на пандемията и отпускаше многомилионни заеми за Куба. Възможно е актуалните реакции в Латинска Америка да се окажат прекомерно отрезвяващи за Путин.

****

Вижте и тази изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР