Руските въздушни атаки са съсредоточени в източните райони на Украйна,

...
Руските въздушни атаки са съсредоточени в източните райони на Украйна,
Коментари Харесай

Германското разузнаване откри записи на руски военни, които обсъждат убийствата в Буча

Руските въздушни офанзиви са съсредоточени в източните региони на Украйна, където съветските войски се стремят да обкръжат украинските. Това заяви съветникът на украинския президент Алексей Арестович

По негови думи от девет оперативни региона на съветско нахлуване през днешния ден са останали два и половина. Те са в региона на Донбас и Мариупол, който „ към момента се държи “, написа

Арестович изрази вяра, че съветските старания ще се окажат напразни и добави, че съгласно него „ обстановката е под надзор “.

Федералната разследваща служна (ФРС) на Германия се снабди с нова информация за убийствата на цивилни от съветски военни в Буча, Украйна. ФРС е прихванала радиотрафик на съветските военни, като немското издание Дер Шпийгел написа, че елементи от прихванатите диалози могат да бъдат непосредствено свързани с въпросните убийства.

ФРС е съобщила за откритата информация на немския парламент в сряда. Дер Шпийгел, който е разговарял с хора с достъп до аудиото, написа, че някои от детайлите в диалозите съответстват с описанията на телата, открити в Буча. Един от мъжете, които приказват в записите, споделя на различен, че одеве са простреляли човек на велосипед. Друг споделя „ първо разпитвате бойци, по-късно ги стреляте “.

Според източниците на Дер Шпийгел демонстрират, че убийството на цивилни може да се е трансформирало в част от по-широка тактика за да се сплаши локалното население и да се понижи волята за съпротивата.

Материалите на ФРС също по този начин съдържат доказателства, че в интервенцията в Буча водеща роля са играли членове на съветското наемно поделение, наречено групата Вагнер. На нея са приписвани сходни убийства в Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада да „ изправи Русия пред правораздаването “. В изказване пред гръцкия парламент той добави, че дейностите на Москва са ориентирани освен против Украйна, само че и против Европа.

„ Веднъж вечно можем да научим Русия и всеки евентуален агресор, че тези, които избират войната, постоянно ще губят... тези, които изнудват Европа с икономическа и енергийна рецесия, постоянно губят “, сподели още Зеленски.

Той още веднъж прикани демократичния свят да се откаже от съветския нефт и изцяло да блокира съветските банки от интернационалната финансова система.

По-рано в сряда Зеленски изиска от НАТО в допълнение оръжие.

Дългосрочният проект на Русия е да завладее цяла Украйна, заяви украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр в четвъртък. Според нея фокусирането на съветската войска върху източна Украйна е краткосрочно.

Маляр добави също, че съветските войски изчакват, до момента в който Москва ускори разследващите си интервенции в страната и се научи по какъв начин да се бори с украинската войска най-ефективно.

В четвъртък, тъкмо две седмици, откакто многохилядно шествие в София изрази солидарността си с украинския народ поради съветската военна инвазия, почнала на 24 февруари, се провежда второ сходно събитие.

То ще се организира под надпис "Ние не сме неутрални " и е проведено във връзка данните за всеобщи убийства на цивилни украинци от съветската войска, които Москва отхвърля като "поредна провокация ".

Руските войски „ се прегрупират и организират разузнаване “ за атака в Донбас, източна Украйна. Това оповестиха представители на украинските военни сили, представени от Би Би Си.

Местните управляващи приканват жителите на региона да избягат, до момента в който е безвредно.

Добнас се състои от източните области Донецк и Луганск, самопровъзгласили се за самостоятелни републики. Москва публично ги призна преди началото на нашествието на 24 февруари.

Изтеглянето на съветските войски от регионите на Киев и Чернигов е завършило съгласно Министерството на защитата на Съединени американски щати.

„ Не виждаме съветски сили към Киев или към Чернигов “, сподели също представителят на Пентагона Джон Кърби, представен от Би Би Си. Той добави, че съветският президент Валдимир Путин „ не е постигнал нито една от стратегическите си цели “.

„ Всъщност поема надзор единствено върху центрова с малко население... Не са завладяли Харков “, сподели още Кърби.

Преди дни Русия заяви, че концентрира силите си върху източния район Донбас.

Около 500 души са съумели да се изтеглят от южния град Мариупол към Запорожие. Това заяви Червеният кръст.

Служителите на филантропичната организация са посрещнали колоната от 8 рейса и персонални коли, откакто цивилните сами са се измъкнали от обсадения град. Ударите на съветската авиация продължиха и в сряда, а към 160 000 души остават в Мариупол без достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

По-рано във вторник посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя сподели, че повече от 620 000 души са били изведени от Украйна в Русия. По думите му от тях над 120 000 души са били евакуирани единствено от Мариупол.

"Не приказваме за някаква насила или похищение, както обичат да го показват нашите западни сътрудници ", сподели Небензя в отговор на неведнъж отправените обвинявания на Киев, че съветските управляващи принудително водят жителите на страната към Русия. Според украинските управляващи в някои случаи децата се извеждат без единодушието на родителите им.

Руски мобилни крематориуми са почнали да работят в Мариупол, сподели кметът на града Вадим Бойченко, представен от съветската работа на Би Би Си.

Според него броят на починалите в Мариупол е евентуално да стига до десетки хиляди души. По думите му задачата на кремацията е да "прикрие следите от закононарушенията " и се прави от бойци от непризнатата Донецка национална република. Информацията към този момент не може да бъде доказана от самостоятелен източник.

"Именно броят на цивилните жертви е повода Русия към момента да не е договорила проект за евакуация ", сподели Бойченко.

В Мариупол не престават да се водят боеве, а болшинството от към 160 000-те поданици, които са останали в града, нямат достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

Русия употребява глада като оръжие в опита си да завоюва територия. Това сподели украинският президент Володимир Зеленски по време в речта си пред Народното събрание на Ирландия в сряда.

"За тях гладът е оръжие против нас, елементарните хора, инструмент за владичество ", сподели той.

Зеленски добави, че съветските ракети "унищожават цели, които обезпечават прехранване ". По думите му съветските сили са блокирали всички морски пристанища и кораби на Украйна с храна за експорт.

Украйна е един от най-големите производители на храни в света. Според украинския президент дейностите на Русия ще доведат до дефицит на храна и увеличение на разноските за милиони гладни хора по целия свят.

Над 400 души от град Гостомел са в неопределеност, оповестиха украинските управляващи в сряда. Гостомел, дружно с Буча и Ирпен, е измежду селищата, които бяха най-тежко наранени от съветската атака против украинската столица Киев.

По думите на Тарас Думенко, чиновник на локалната администрация, представен от Би Би Си, множеството от откритите трупове на поданици на Гостомел са открити в прилежащи села и в град Буча.

Според Думенко съветските бойци евентуално са отвличали хората и са ги отвеждали, като доста от тях са били разстреляни.

Руските бойци, които се връщат на територията на Беларус, постоянно се пробват да продават плячкосани артикули в южните погранични региони, оповестява беларуската работа на Радио Свободна Европа.

„ Да, руснаците в този момент напущат Украйна „ натоварени “, носят доста плячка. Те продават това в града, само че няма обособен пазар “, сподели гражданин на град Наровля.

Местните хора описват, че съветските бойци са почнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с цялостни чанти.

Войната на Русия против Украйна е „ война по желание “. Това заключи заместник-генералният секретар по политически въпроси на Организация на обединените нации Розмари ДиКарло пред Съвета за сигурност на интернационалната организация.

„ Войната беше стартирана по желание. Нямаше никаква наложителност в нея или в страданието, което тя предизвиква “, сподели ДиКарло.

Тя заяви още, че в Организация на обединените нации са постъпили достоверни обвинявания, че съветски сили са употребявали касетъчни муниции в обитаеми места минимум 24 пъти. Това са тип експлозиви, чиято приложимост в обитаеми места нормално води до тежки жертви измежду цивилното население. Конвенцията против касетъчните муниции не разрешава потреблението им, само че тя не е утвърдена от Русия.

Розмари Ди Карло добави, че обвиняванията, че украински сили са употребявали такива муниции, също се проверяват.

ДиКарло подсети още, че безразборните офанзиви са неразрешени от интернационалното филантропично право и могат да съставляват военни закононарушения.

„ Масовото заличаване на цивилни обекти и огромният брой цивилни жертви изрично демонстрират, че главните правила на разграничаване, пропорция и защитни ограничения не са спазени в задоволителна степен “, сподели ДиКарло.

Европейски Съюз е подготвен да се откаже от съветските въглища, да затвори пристанищата си за съветски кораби и да блокира активността на 4 съветски банки. Това са част от предложенията за пети подред пакет наказания, разказани във вторник от Европейската комисия (ЕК).

Институцията предлага на европейските страни да се откажат от вноса на съветски въглища, за които сега Европейски Съюз заплаща по 4 милиарда евро годишно.

Сред банките, на които ще бъдат наложени ограничавания за транзакции с Европейски Съюз е Внешторгбанк, която е втора по величина в Русия.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че пристанищата ще бъдат затворени за всички съветски плавателни съдове, като се изключи тези, които транспортират селскостопански и хранителни артикули, филантропична помощ и енергоизточници.

Макар че през цялото време на войната Европейска комисия предизвести, че ще вкарва глобите поетапно, желанието за петия пакет наказания беше оповестено откакто станаха известни убийствата на цивилни в Буча, Украйна.

В новия пакет е планувано също ограничаване за износа на високотехнологични артикули и съоръжение към Русия, както и възбрана на вноса в Европейски Съюз на съветски артикули, измежду които са алкохолът и морските блага. Руски и беларуски автомобилни превозвачи няма да могат да работят на територията на Европейски Съюз.

Руската войска нанесе удари по Краматорск в Източна Украйна. Пострадало е учебно заведение в центъра на града, само че към този момент няма известия за жертви. Ударите са били нанесени към 15 часа локално (и българско) време.

Падналите ракети са образували димен кратер с диаметър към 10 метра покрай учебното заведение, оповестява Агенция Франс прес, която има кореспонденти на място.

Новината идва на фона на многочислени предизвестия на западните водачи, че отдръпването на съветските войски от Киевска област значи не завършек на експанзията, а прегрупиране на съветските сили.

В края на март Русия заяви, че ще концентрира главните си старания в "освобождаването " на източните региони на Украйна. В Източна Украйна се намира регионът на Донбас, в който проруски сепаратисти сътвориха две самопровъзгласени републики още през 2014 година

С нападението си през 2022 година Русия съумя да превземе територии, свързващи проруските сепаратисти с полуостров Крим - украинска територия, която Русия завладя също през 2014 година Единственото място, върху което Русия към момента няма цялостен надзор в тази линия земя, е град Мариупол.

Във вторник украинските управляващи оповестиха, че с изключение на Краматорск Русия е атакувала и по-малките градове Пропасна и Рубижне в същия район.

Мъж стачкува в Москва, като изобрази тялото на погубен в Буча човек, умрял с вързани на гърба ръце. Новината съобщи Би Би Си, като се базира на самостоятелния съветски уебсайт holod.media.

Протестиращият мъж е бил сниман лежащ по очи на земята на четири от най-популярните туристически места в Москва - Александровската градина, мостът до Храма на Христос Спасителя, пешеходната улица "Арбат " и улица "Николска ".

Ден по-рано в София се състоя същият индивидуален митинг, който се организира пред постройката на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка ". Давид Джамбазов лежеше на стълбите с вързани на гърба ръце.

След като съветската войска напусна Буча, на улиците на дребния украински град бяха открити тела на убити цивилни, някои от които - с вързани ръце.

В момента в България се намират 66 000 бежанци от Украйна, заяви "Гранична полиция ". Новината идва на 41-ия ден от съветската военна експанзия, която принуди над 10 млн. украинци да изоставен домовете си и да потърсят помощ в по-безопасните западни региони на страната си или отвън нея.

По данни на организацията на Организация на обединените нации за бежанците сега има над 4 млн. и 215 хиляди души, които са излезли от Украйна след началото на войната.

От тях в България са влезнали 146 000 украински жители, само че множеството от тях са траяли към други страни.

Съединени американски щати и Англия желаеха Русия да бъде изключена от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. За да може това да се реализира, е нужно единодушието на две трети от страните, членуващи в интернационалната организация.

Апелът на двете страни идва на фона на разкритията от Буча - дребен украински град до Киев, където след изтеглянето на съветската войска баха открити десетки тела на убити цивилни.

В понеделник президентът Байдън дефинира Путин като нечовечен човек, повтори преценката си за него като за военнопрестъпник и прикани той персонално да бъде съден за военни закононарушения.

Четири западни страни изгониха съветски дипломати като реакция на откритията в Буча.

Путин беше споделил, че армията му влиза в Украйна, с цел да "денацифицира " страната. Тази цел не се оправдава от обстоятелствата.

В Украйна има крайнодесни групи, само че те се радват на поддръжка от малко над 2 % от популацията.

Борис Митов ревизира по какъв начин се е развивало публичното доверие към хората, определяни от Москва като неонацисти.

Украинците, избавени от съветската експанзия, приказват за претърпяното през рев, който даже не виждат. Елица Симеонова беше в бежански център в София и приказва с някои от тях.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР