Руските политици се похвалиха с изненадващо силния растеж през миналата

...
Руските политици се похвалиха с изненадващо силния растеж през миналата
Коментари Харесай

Повишаването на ДДС препъна растежа в Русия

Руските политици се похвалиха с изненадващо мощния напредък през предходната година и обявиха, че това е знак, че стопанската система най-сетне набира скорост. Първоначалните резултати за 2019 година обаче описват друго, написа Bloomberg.

Увеличението на Данък добавена стойност, което влезе в действие на 1 януари, е натежало съществено на стопанската система, откакто оказа помощ за подсилването ѝ в края на предходната година. Икономисти показват, че растежът през първото тримесечие на годината най-вероятно е най-ниското от повече от година насам.

" Първото тримесечие не беше извънредно, просто беше неприятно. Най-вероятно централната банка ще понижи лихвите с 0,25 прочие п. през юни ", счита Антон Табак, основен икономист в Expert Ra. " Заради увеличеното Данък добавена стойност забележителна част от икономическата интензивност се реалокира в четвъртото тримесечие на предходната година ", добавя той.

Според 14 икономисти брутният вътрешен артикул на Русия се е нараснал с 1,2 % през първото тримесечие, след подскок от 2,7 % през последните три месеца на 2018 година

Лиза Ермолеко, икономист в Barclays, уточни, че забавящият се растеж на заплатите също е натежал на потребителските разноски, като тя чака слабостта на стопанската система да продължи и през идващите месеци.

Изчистени от инфлацията, заплатите стагнират през февруари и март, а прогнозата е, че през април ще се повишат с едвам 0,2 %.

Според централната банка стопанската система ще се разшири с сред 1,2 и 1,7% тази година, а нарастването на Данък добавена стойност с 2 прочие п. ще има " дребен резултат ", споделят от институцията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР