Привърженици за независимост на френското отвъдморско владение Нова Каледония протестираха,

...
Привърженици за независимост на френското отвъдморско владение Нова Каледония протестираха,
Коментари Харесай

Бурни протести срещу Франция разтърсиха островната колония Нова Каледония

Привърженици за самостоятелност на френското отвъдморско притежание Нова Каледония стачкуваха, като техните митинги прераснаха в конфликти със силите на реда, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Сепаратистите са ядосани от планувана от френското държавно управление конституционна корекция, съгласно която хиляди френски гласоподаватели в отвъдморската островна тихоокеанска територия ще имат право на глас, и надлежно на по-силно политическо въздействие.

Това докара до демонстрации и конфликти с полицията, най-вече в покрайнините на столицата Нумеа, заяви локалната социална телевизия. Няколко магазина и коли са били подпалени от през вчерашния ден до в този момент, а в обществените мрежи очевидци оповестяват за грабежи и арести. През идните дни учебните заведения и публичните институции ще останат затворени.


Френският основен комисар Луи дьо Франк заяви, че няколко полицейски чиновници са ранени и че е изискал подкрепления от Париж за запазване на публичния ред.

Нова Каледония е значима за Франция, защото е употребена за стратегическа военна база и има запасите от никел. Жителите гласоподаваха в интерес на оставането си към Франция на три референдума – през 2018 година, 2020 година и 2021 година, като придвижването за самостоятелност бойкотира последния от тях и съобщи, че не признава резултатите.

Разговорите за нов статут на отвъдморската територия бяха обновени предходната година. През юли френският президент Еманюел Макрон пътува до Нумеа и в тирада оповести конституционна промяна, особено предопределена за Нова Каледония.

В центъра на митингите е проектът да се даде право на глас на към 25 000 гласоподаватели от френски генезис, които са живели за непрекъснато на острова за най-малко 10 години. До този миг гласовете на всички поданици, които не са обитавали на островното притежание преди 1998 година, са били „ замразени “.

Територията има население от към 270 000 души и придобива необятна автономност с подписването на Споразумението от Нумеа през 1998 година Париж се надява в идните месеци да подписа ново съглашение.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР