Руските комунисти празнуват 105 години от Октомврийската революция. Съдейки по

...
Руските комунисти празнуват 105 години от Октомврийската революция. Съдейки по
Коментари Харесай

Наследниците на Ленин ще трябва да се адаптират към СВО

Руските комунисти честват 105 години от Октомврийската гражданска война. Съдейки по лозунгите, измислени от Централен комитет по случая, носталгията още веднъж се оказва по-важна от настоящия дневен ред, в който главното е отношението към СВО. Да, доста от патриотичните хрумвания, с които водачът на КПРФ Зюганов приказва преди 20 години, в този момент са станали мейнстрийм. Но ще успее ли актуалната Комунистическа партия да се възползва от сходна преднина?

В понеделник Комунистическата партияна РФ и други леви партии честват 105-ата годишнина от Октомврийската гражданска война. Както знаете, денят на 7 ноември беше главната празнична дата в руския календар, а след 2005 година даже престана да бъде почивен ден. Но за идейните наследници на Владимир Ленин тя остава най-съществен мотив.

Очевидно е, че в този момент всяко политическо изказване и тирада се възприема през призмата на отношението към украинската спецоперация. В този смисъл е показателно какви лозунги е подготвила Комунистическата партия за уличните си акции на 7 ноември. Съдейки по листата, тостовете, познати на мнозина от детството, остават на първите места: „ Слава на Великия октомври! “, „ Ленин! Октомври! Социализъм! ”, „ Велики октомври – мир, труд, независимост и правдивост! ”, както и апел за връщане статута на празник на Великия октомври. Следва класическото „ Пролетарии от всички страни, съединявайте се! “ (от „ Манифеста на комунистическата партия ” на Маркс и Енгелс) и апел за поддръжка на „ Програмата победа ” – икономическа идея, създадена персонално от Генадий Зюганов.

Лозунги, които могат да се възприемат като свързани с СВО, се появяват единствено в средата на много дългия лист: „ Никакъв фашизъм и русофобия на земята на нашето Отечество! “, „ Донбас, народът на Русия е с теб! Ние своите не оставяме! “, „ Да възродим братския съюз на народите на Русия, Украйна и Беларус! “, Плюс няколко апела за поддръжка на армията.

Честно казано, припомняме, че комунистите бяха измежду първите, още в средата на януари, които приканиха за признание на ДНР и ЛНР. Още на 27 февруари Зюганов абсолютно поддържа спецоперацията. Коментирайки речта на няколко депутати от КПРФ против експлоадирането на военни дейности, той сподели: „ Другарите не схванаха изцяло обстановката “.

„ Войната би трябвало да бъде спряна на първия стадий, изключително когато става дума за фашисти, нацисти и Бандера “, сподели водачът на Комунистическата партия. В понеделник, на годишнината от октомври, Централният комитет на Комунистическата партия на Руската федерация също разгласи изпращането на различен ескорт с филантропични товари от Московска област в помощ на бойците на фронта, както и на жителите на нови съветски територии.

Подобни действия обаче наподобява не оказват огромно въздействие върху известността на КПРФ, макар че от началото на СВО, както е известно, рейтингите както на съветското управление, по този начин и на ръководещата „ Единна Русия “ незабавно се покачиха внезапно. В края на предходната седмица ВЦИОМ разгласява друго изследване, съгласно което равнището на поддръжка за „ Единна Русия “ е 40,3% (минус 0,3 за седмица), а КПРФ е подкрепена от 9,9% (минус 1,2 п.п.). Но на изборите за Държавната дума преди година Комунистическата партия на Руската федерация завоюва 19%, с 10 пункта повече.

Репутацията на Комунистическата партия на Руската федерация доста „ се намали “ по време на украинската интервенция, разяснява шефът на Института за най-новите страни Алексей Мартинов. „ Настоящият необикновен интервал е обвързван освен с битката против неонацизма, само че и с невиждан външен напън върху Русия. В същото време той стана катализатор на доста процеси, в това число упадъка на партията на Зюганов. Днес спадът в известността на Комунистическата партия е забележим даже за тези, които не са ангажирани в политическия подтекст “, сподели Мартинов.

Сред аргументите за спада на поддръжката за комунистическата партия от гласоподавателите политологът уточни безконечния проблем на комунистите - геронтокрацията. „ Уж подмладяването в партията стартира, само че остарялата армия продължава да държи всички основни позиции, което очевидно не дава отговор на сегашните провокации. Но главното е, че комунистите не съумяха да употребяват вярно личната си позиция на открита борба със Запада. Това, което през днешния ден е станало мейнстрийм, Зюганов го говореше преди 20 години. Изглежда, че КПРФ би трябвало да се издигне на този декор, само че комунистите не се виждат и не се чуват “, прибавя Мартинов.

От друга страна, рейтингът на другата лява партия – „ Справедлива Русия “ – интензивно пораства на фона на украинските събития, само че това не се дължи на рухването на комунистите, счита специалистът. „ Есерите бяха в крах, само че през днешния ден още веднъж се виждат на дневен ред. Те интензивно работят в Донбас. Партията се възроди, в това число посредством дейно потребление на новата обстановка, което не съумяха да създадат хората на Зюганов “, уверен е политологът.

Популярността на партията въобще не е изгубена, възрази членът на Централен комитет на КПРФ и народен представител от Държавната дума Александър Юшченко. „ Просто би трябвало да погледнете резултатите от последните избори през септември. Резултатите демонстрират, че КПРФ поддържа колосално въздействие измежду гласоподавателите, макар натиска от страна на управляващите. Дейността на партийното управление се основава на настояванията на народа, както и на районните партийни организации ”, добавя депутатът.

„ В това се основават и лозунгите на партията за 7 ноември. Лозунгите са построени върху набор от проблеми и въпроси, които вълнуват руснаците и са свързани с настоящи събития. По-специално, те са ориентирани към обезпечаване на обществени гаранции, които се разпознават с триумфите на Великата октомврийска гражданска война. Мисля, че апелите за по-решителни дейности на властта във връзка с обществените позиции ще бъдат изключително известни на манифестации в районите. Наприме𠬬върху общественото образуване на бюджета, като се вземат поради настоящите събития “, посочи депутатът “, добавя той.

На демонстрациите безусловно ще се появят лозунги, свързани с поддръжката на нашата войска и нуждата от активизиране на икономическите и политически запаси на страната, уверен е Юшченко.

Мартинов показва, че лозунги като " Делото ни е право - врагът ще бъде надвит и разрушен! " и " Нацизмът няма да мине! " съставляват неуместна ретроспекция и този жанр на акция също способства за спада на електоралната поддръжка.

„ Лозунгите на комунистите в по-голямата си част са мост към предишното, това е безкрайна употреба на руския декор, формули от руската агитация. Преди работеше във връзка с носталгията. Но в този момент не работи. Днес станахме очевидци на едно блестящо, спорно, исторически огромно събитие. Като електорат желаеме да разберем през какво прекосяваме в този момент като цяла страна и какво ще се случи по-късно. А какво се случи в предишното, ние към този момент го помним “, оплака се Мартинов, като добави, че сходна политика на КПРФ слага под въпрос възможностите ѝ да преодолее петпроцентната преграда на идващите парламентарни избори.

Какво мислят другите леви за СВО?

Специалната интервенция против фашисткия режим в Киев - първият нацистки режим в Европа за 70 следвоенни години - ясно акцентира разликата сред комунистите и нереалните " левичари ", сподели някогашният народен представител от Държавната дума от КПРФ, политологът Дария Митина. Сега тя е член на Централен комитет на нерегистрираната Обединена комунистическа партия (ОКП).

„ Абсолютното болшинство от съветските комунисти, и четирите огромни партии (както регистрирани, по този начин и не) – КПРФ, Комунистите на Русия, OKП и РКВП – са за премахването на режима в Киев от 2014 година Те оказват помощ на фронта освен морално – в редовете на комунистите има и мобилизирани, и доброволци. Сред комунистите има и бойци от националната милиция на Донбас, чиновници на гражданските администрации. Има, уви, починали “, отбелязва Митина.

За страдание измежду съветската левица има и такива, които зад нереални пацифистки лозунги прикриват фактическата си прокиевска позиция, оплаква се Митина. И добавя: сходна позиция е несъвместима с заявеното „ левичарство “.

На фона на „ Справедлива Русия – за истината “, в това число Захар Прилепин, чиито поддръжници интензивно работят в Донецк и Луганск, КПРФ губи електорат, споделя генералният шеф на Центъра за политически разбори, политологът Павел Данилин.

„ Не е в интерес на КПРФ, че почитатели на Навални са оживели в редиците на партията. Всъщност московчаните образуват антидържавен принцип в КПРФ, което също мощно въздейства на нейната известност. КПРФ държеше навръх обстоятелството, че в левия електорат те се смятаха за същински комунисти, само че по времето на СВО известността на партията на Зюганов малко понижа ”, прибавя той.

Кой през днешния ден се счита за левичар

„ В Русия понятието „ ляво “ към този момент се пояснява доста свободно, всеки влага в него каквото желае “, споделя Митина. Според нея, за разлика от неразбираемите критерии на „ левичарството “, какво е болшевик е ясно за всички: преди всичко, за човек би трябвало да има приоритет на публичната благосъстоятелност над частната, социално-колективистичните правила над частните и индивидуалистичните..

„ Друг аршин е интернационализмът. Но да вземем за пример КПРФ се отдалечи от това. Партията би трябвало да се придържа към атеизма или най-малко към материалистичния светоглед. Не става дума единствено за КПРФ и „ флирта на Зюганов със свещениците “, посочи Митина.

Освен това комунистите би трябвало да се ангажират със социалистическите форми на народна власт, счита Митина. „ Когато „ ляв “ претендент се кандидатира за президент, той би трябвало да каже: щом бъда определен, ще отстрани президентския пост и ще имаме избори за Върховен съвет, локални препоръки на народните представители и социалистическа народна власт “, – изясни събеседникът.

В Русия, съгласно Данилин, се е развила лична канара на ляво и дясно, на която може да се управлява, без да се базира на западноевропейския опит: „ В строго европейския смисъл в Русия няма левичари и в чистата си форма тази идеология не работи по принцип. Например, опитите на ПРФФ да играе на полето на патриотизма, национализма я отдалечава от „ левичарите “. Това е „ синтетична “ партия, което всмуква няколко направления едновременно “.

Данилин обърна внимание на обстоятелството, че даже „ лявото “ крило на „ Единна Русия “ и частично СР могат да бъдат приписани на левия фланг. И есерът Захар Прилепин работи на вярното поле от позиция на консерватизма. „ Мисля, че Прилепин ще се обиди доста, в случай че го наречете левичар в обичайния, европейски смисъл. Самият той се счита за десен. Когато беше националболшевик (привърженик Едуард Лимонов), той не съвпадаше с обичайна „ лява ” парадигма. От позиция на европейската или американската традиция на политологията, национал-болшевиките бяха ясно десни националисти и едвам по-късно болшевики “, добави Данилин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР