Руски военноморски кораби са се намирали в близост до мястото,

...
Руски военноморски кораби са се намирали в близост до мястото,
Коментари Харесай

Руски кораби са били близо до мястото на взрива на Северен поток, твърди разследване

Руски военноморски кораби са се намирали наоколо до мястото, където са станали детонациите по тръбопроводите " Северен поток ". Това излиза наяве от взаимно журналистическо следствие на малките екрани на четири скандинавски страни, оповестява BBC.

Руските плавателни съдове са били локализирани в региона благодарение на прихванати връзки на съветските военноморски сили. Това повдига още въпроси към мистериозните детонации от септември предходната година, които извадиха от строя двата газопровода " Северен поток ", построени за транспорт на газ от Русия към Европа. Причината за гърмежите към момента не е ясна.

Новото следствие обаче дава една допустима диря, насочваща към присъединяване на Москва в случая. То е дело на датската телевизия DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle и е цяла документална поредност, озаглавена " Войната в сянката на Путин ". Последния ѝ епизод се концентрира върху съмнително придвижване на кораби в навечерието на гърмежите на " Северен поток ".

Смята се, че измежду тези плавателни съдове са съветският проучвателен транспортен съд " Сибиряков ", влекачът SB-123 и трети транспортен съд от съветския военноморски флот, чието име медиите не са съумели да разпознават.

Предавателите на тези кораби са били изключени. Телевизиите обаче настояват, че са съумели да проследят придвижването им, като са употребявали прихванатите радиокомуникации, които корабите са изпращали до съветските военноморски бази сред юни и септември 2022 година

Тези придвижвания са били проследени от някогашен офицер от английското военноморско разузнаване. Въпросното лице, което остава анонимно в документалния филм - споделя, че е употребило информация от открити източници и радиокомуникации, с цел да извърши проучването си.

Твърди се, че корабите са се намирали наоколо до мястото на детонацията в продължение на няколко часа, а в един от случаите - в продължение на съвсем през целия ден.

Смята се, че един от съдовете - " Сибиряков ", е кадърен да прави подводно наблюдаване и картографиране, както и да изстрелва дребен подводен уред. Друг неназован кораб също е бил в този регион предходната седмица през юни. А влекачът SB-123 е дошъл единствено пет дни преди детонациите през септември. Радиокомуникацията допуска, че той е останал там през цялата вечер и нощ, преди да отплава назад към Русия.

Някои западни представители считат, че точно Москва може да стои зад детонацията на тръбопроводите, само че съответни доказателства за това все още няма. От своя страна Русия упреква за случилото се западните страни.

В страните, намиращи се наоколо до мястото на гърмежа, към момента се организират публични следствия. Засега тези страни единствено са декларирали, че считат, че детонациите са резултат от бойкот, а не от някакъв случай.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР