Руски учени откриха в Сибир идеално запазена пещерна мечка и

...
Руски учени откриха в Сибир идеално запазена пещерна мечка и
Коментари Харесай

Откриха отлично запазен труп на мечка от Ледената епоха

Руски учени откриха в Сибир идеално непокътната пещерна мечка и малко мече, датиращи от преди 39 000 години. Досега бяха намирани единствено кости на пещерни мечки, праисторически тип, живял в Евразия преди към 300 000 до 15 000 години.

Двете находки, открити при обособени разкопки, бяха приветствани от съветски специалист като изобретение „ от международно значение “.

Тялото на старата мечка е било намерено с помощта на топенето на пермафроста на Ляховските острови. Трупът на животното бил със непокътнати меки тъкани, зъби и нос, консервирани от студа в неговия заледен гроб.

Специалистите от федералния университет в Якутск са във екстаз от находката, която е единствена по рода си. Всички вътрешни органи на мечката са непокътнати. Това значи, че съветските учени - които също се стремят да върнат към живот изчезналия вълнист мамут - имат вяра, че ще съумеят да възстановят ДНК-то на хищника от ледниковия интервал.
Снимка: The Siberian Times  Откриха чудесно непокътнат мъртвец на мечка от Ледената ера (СНИМКИ)
„ Днес това е първата и единствена находка по рода си - цялостен мечи мъртвец с меки тъкани. Той е изцяло непокътнат, с всичките му вътрешни органи. Снимките демонстрират, че носът на мечката е недокоснат. Преди това бяха открити единствено черепи и кости.Тази находка е от огромно значение за целия свят ", споделя доктор Лена Григориева пред The Siberian Times.
Снимка: The Siberian Times  Откриха чудесно непокътнат мъртвец на мечка от Ледената ера (СНИМКИ)
На останките се натъкнали номади, отглеждащи северни елени на отдалечения остров. Сега те ще бъдат оценени от учени от съветския Североизточен федерален университет (NEFU) в Якутск, който е в челните редици за проучвания на изчезналите вълнести мамути и носорози.

Предварителен разбор сочи, че откритото възрастно животно е живяло преди 22 000 - 39 500 години. Нужни са обаче, още проучвания, измежду които радиовъглероден разбор, с цел да бъде несъмнено с по-голяма акуратност от по кое време датира находката.

Чуждестранни учени ще бъдат поканени да се включат в проучването, съобщи доктор Григориева от университетския Институт по приложна екология на Севера.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР