Руски сили са установили контрол над най-голямата украинска атомна електроцентрала

...
Руски сили са установили контрол над най-голямата украинска атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Русия е превзела най-голямата атомна електроцентрала

Руски сили са открили надзор над най-голямата украинска атомна електроцентрала (АЕЦ), съобщи ДПА, като се базира на генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че е бил известен от съветски дипломати, че въоръжените сили на страната им са завладяли Запорожката АЕЦ. Служителите на централата не престават да се грижат за безвредната ѝ работа. Нивата на радиация са естествени, написа в писмо на съветското посолството във Виена до МААЕ, която е основана в австрийската столица. В Украйна, нападната предходната седмица от Русия, са в употреба 15 нуклеарни реактори в четири атомни електроцентрали. Гроси към този момент предизвести, че има риск от сериозна нуклеарна акцидент с продължаването на боевете в страната. Днес има планувана среща на управителния съвет на МААЕ, на която да бъде разисквана обстановката.

По-рано Киев уведоми МААЕ, че към момента е в контакт с всички АЕЦ в страната и те работят обикновено. По информация от Антон Херашченко, консултант в украинското министерство на вътрешните работи, съветски сили се пробват да завладяват и Южноукраинската АЕЦ, която се намира на към 350 километра западно от Запорожката. Били са видяни няколко хеликоптера, пътуващи в тази посока.

Руски военни съединения превзеха предходната седмица затворената АЕЦ Чернобил, където през 1986 година стана нуклеарна повреда. Отчетено беше едва повишаване на нивото на радиация в региона, откакто военни машини минаха по радиоактивната почва там. На съвещанието на МААЕ Украйна е поискала от нуклеарната организация на Организация на обединените нации помощ за обезопасяване на атомните централи на своя територия. Малко евентуално обаче е специалисти от МААЕ да отпътуват скоро за Украйна, отбелязва ДПА. "Получаването на достъп до на процедура военна зона ще е извънредно внимателно ", призна Гроси на конференция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР