По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) трима подсъдими

...
По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) трима подсъдими
Коментари Харесай

Осъдиха трима за обир на инкасо автомобил

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) трима подсъдими са дефинитивно приети за отговорни за осъществено в съучастничество длъжностно заграбване на 360 000 лв. от инкасо автомобил.

С присъда № 260004 от 18.09.2020 година по н. о. х. д.  № 2669/2018 година Софийски градски съд (СГС) признал Я. Г., Е. К. и И. И. за отговорни в това, че на 27.01.2017 година, към 21:30 ч., в гр. София, Я. Г. като причинител и охранител-инкасо, а Е. К. и И. И. като помагачи, в изключително тежък случай са присвоили сумата от 360 000 лв. – в изключително огромни размери, благосъстоятелност на комерсиално сдружение, от паркиран в локалното платно на бул. „ Цариградско шосе “, пред търговски център The Mall инкасо автомобил – закононарушение по член 203, алинея 1, вр. член 201, вр. член 20, алинея 2 Наказателен кодекс (за първия подсъдим) и във вр. с член 20, алинея 4 Наказателен кодекс (за останалите двама подсъдими).

Софийски градски съд наложил на Я. Г. наказване 13 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим на изтърпяване, както и конфискация на ½ от имуществото му – лек автомобил и специфичен автомобил.

На подсъдимата Е. К. Софийски градски съд наложил наказване 10 години отнемане от независимост, търпими при непоколебим режим и конфискация на ½ от имуществото ѝ – лек автомобил и неподвижен парцел.

На подсъдимия И. И. наложеното от Софийски градски съд наказване било 10 години отнемане от независимост, търпими при непоколебим режим.

И на тримата подсъдими Софийски градски съд наложил санкции отнемане от права – от право да заемат държавна или социална служба, обвързвана с осъществяване на отчетническа и материално-отговорна активност, както и отнемане от право да упражняват отчетническа и материално-отговорна активност – за подсъдимия Я. Г. за период от 13 години, а за другите двама подсъдими – за период от по 10 години.

Софийски градски съд признал Я. Г. за отговорен и в това, че на 04.07.2017 година в гр. София, кв. „ Княжево “ държал огнестрелни оръжия и муниции за огнестрелни оръжия без да има за това съответно позволение – закононарушение по член 339, алинея 1 Наказателен кодекс. За същото съдът му наложил наказване 2 години отнемане от независимост.

На съображение член 23 Наказателен кодекс Софийски градски съд определил едно общо най-тежко наказване на Я. Г. – отнемане от независимост за период от 13 години, към което включил конфискацията и лишаването от права.

Първоинстационната присъда е променена от Софийски апелативен съд (САС) с Решение № 217 от 13.06.2023 година по в. н. о. х. д. № 509/2021 година САС не възприел квалификацията на случая като изключително тежък (по смисъла на член 203, алинея 1 НК), заради което признал подсъдимите за отговорни в осъществяването на по-леко наказуемото закононарушение по член 202, алинея 2, т. 1, вр. член 201, вр. член 20 Наказателен кодекс. Намалил наложените от Софийски градски съд санкции отнемане от независимост на всеки от подсъдимите както следва: на Я. Г. – на 7, на  Е. К. – на 4 и на И. И. – на 5 години. Намалил и размера на избраното на съображение член 23 Наказателен кодекс общо наказване на Я. Г. от 13 на 7 години отнемане от независимост. Съответно на сниженото наказване отнемане от независимост понижил и периода на наказванията отнемане от права на Я. Г. и Е. К., а наказването конфискация, наложено на подсъдимата Е. К. отменил. САС удостоверил присъдата на Софийски градски съд в останалата ѝ част.

С решение № 282 от 10.05.2024 година по к. н. о. х. д. № 221/2024 година Върховен касационен съд, първо наказателно поделение, оставил в действие решението на САС във връзка с подсъдимия Я. Г. Изменил решението във връзка с другите двама подсъдими И. И. и Е. К., като понижил наказванията им надлежно на 4 години отнемане от независимост и 3 години отнемане от независимост. Отложил осъществяването на наказването на Е. К. с изпитателен период от 5 години. 

Присъдата е влезнала в действие.

СГП неотложно предприе дейности за привеждане в осъществяване на наложените санкции отнемане от свобода и отнемане от права.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР