Руски съд осъди журналист на 22 години затвор за държавна

...
Руски съд осъди журналист на 22 години затвор за държавна
Коментари Харесай

Руски съд осъди журналист на 22 години затвор за държавна измяна

Руски съд осъди публицист на 22 години затвор за държавна измяна, откакто съгласно прокурорите той е разкрил държавна загадка - съгласно поддръжниците му това е безпричинно сурово наказване, което демонстрира неналичието на независимост на медиите в Русия.

Иван Сафронов, някогашен кореспондент в региона на защитата за вестниците " Комерсант " и " Ведомости ", станал консултант на ръководителя на съветската галактическа организация, беше задържан през 2020 година и упрекнат в откриване на класифицирана информация, съобщи dariknews.bg.

Адвокатите на Сафронов обявиха пред РИА Новости, че ще апелират присъдата.

Поддръжниците му настояват, че делото е възмездие за репортажите му, които разкриват детайлности за интернационалните оръжейни покупко-продажби на Русия.

" Всички, които са близки на Сафронов, считат, че обвиняването в държавна измяна е неуместно ", съобщи журналистката Катерина Гордеева, откакто интервюира майка му, сестра му и някогашни сътрудници за документален филм по случая.

Адвокатът по правата на индивида Павел Чиков съобщи, че присъдата е " дивашко, демонстративно грубо наказване, съответстващо на настоящето положение на Русия ". Той съобщи, че не може да откри образци за каузи за държавна измяна, които да са довели до толкоз дълга присъда, още повече против публицист.
Преди произнасянето на присъдата Европейският съюз прикани Русия да отдръпна всички обвинявания против 32-годишния Сафронов и да го освободи абсолютно.
Прокурорите обявиха, че Сафронов е споделил с външното разузнаване на Чешката република държавни секрети за продажбите на оръжие от Русия в Близкия изток. Той отхвърля обвиняванията от самото начало и предишния месец отхвърли съглашение за признание на виновност, съгласно което щеше да изтърпи 12-годишна присъда.

Арестът му през юли 2020 година провокира възмущението на съветските публицисти, в това число на държавните медии.

32-годишният Сафронов изрично отхвърля обвиняванията и декларира, че информацията, за която се твърди, че е предал на Чешката република, е била напълно обществена информация с отворен източник, заяви " Ройтерс ".

По време на правосъдния развой неговият юридически екип разгласява линкове към 19 оповестени публикации и държавни изказвания, които съгласно прокурорите съставляват " държавни секрети ", за които се твърди, че Сафронов е предал на чешкото външно разузнаване.

" Иван в никакъв случай не е изпращал никаква секретна информация на никое място - нито за пари, нито гратис. Всички очевидци на обвиняването обявиха в съда, че той не се е занимавал с незаконна активност. Той е бил елементарен публицист, който почтено си е правил работата ", се споделя в изказването на юристите му.

Защитниците му считат, че процесът е възмездие за това, че Сафронов е разкрил проектите на Русия да продаде изтребители на Египет. Сделката, оценена на 2 милиарда $, беше прекъсната скоро по-късно, когато Съединени американски щати заплашиха със наказания Кайро, в случай че тя се реализира.

Преди правосъдното съвещание няколко самостоятелни съветски медии приканиха Сафронов да бъде освободен. В свое изказване медиите, измежду които " Медуза ", " Новая газета " и телевизия " Дъжд ", обявиха, че е " явно ", че Сафронов е осъден за репортажите си за покупко-продажбите с съветски военни поръчки, които са разгневили съветското министерство на защитата.

Тежката присъда - по-голяма от тази, която съветските съдилища нормално произнасят по каузи за ликвидиране - се преглежда като знаков удар против съветските репортажи на фона на усилването на натиска, който Кремъл оказва върху свободата на медиите след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР