Руската ваксина Спутник V осигурява около 92% защита срещу коронавируса,

...
Руската ваксина Спутник V осигурява около 92% защита срещу коронавируса,
Коментари Харесай

Руската ваксина "Спутник V" е с 92% ефективност

Руската ваксина " Спутник V " обезпечава към 92% отбрана против ковид, демонстрират резултатите от трета фаза на клиничните изследвания, оповестени в здравното списание. Те потвърждават и нейната сигурност, оповестява Би Би Си.

В началото имунизацията, разработка на института " Гамалея ", бе посрещната от международната общност спорно, тъй като влезе в приложимост още преди излизането на окончателните резултати от изследванията. Но в този момент учените споделят, че изгодите от нея са потвърдени и тя не отстъпва на към този момент тестваните и регистрирани за приложимост в западните страни разработките на " Пфайзер ", Оксфорд/ " Астра Зенека " и " Модерна ".

" Спутник V " употребява векторна технология, сходна на тази, с която работят имунизацията на " Астра Зенека ", създадена във Великобратания, китайската ваксина и към момента нерегистрираната в Европейски Съюз разработка на Johnson & Johnson. Всички те употребяват аденовирус като притежател на дребен откъс от генетичния код на ковид. Резултатите от изпитването демонстрират непрекъснат мощен предпазен резултат във всички възрастови групи на участниците. " Спутник " употребява два разнообразни вектора  - аденовирус 26 (Ad26) и аденовирус 5 (Ad5). За сравнение AstraZeneca употребява аденовирус от шимпанзе, Johnson & Johnson - единствено Ad266, а китайската ваксина - единствено Ad5. 

В трета фаза са изследвани 20 000 души, като доказаната ефективност е 91.6%. Изследвани са в трета фаза 20 000 души. Три смъртни случая са настъпили в групата на имунизираните при лица със сериозни съпътстващи болести и са счетени за несвързани с имунизацията. Би Би Си обобщава, че могат да се чакат основно леки странични реакции като болка в ръката, отмалялост и лека температура.

" Спутник V " осигурява имунитет на 18-ия ден след първата доза, а физическата резистентност на векторните ваксини разрешава предпазване при температури към -18°C, което е по-добре за веригите за доставки. Недостатъкът на имунизациите на основата на рекомбинантен аденовирус е, че се изискват по-големи дози. 

До момента " Спутник V " е била утвърдена и/или се ползва с изключение на в Русия и в редица страни от Азия, Южна Америка, Сърбия, Унгария, Тунис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР