Руската пропагандна машина, която е добре смазана, допусна огромен гаф.

...
Руската пропагандна машина, която е добре смазана, допусна огромен гаф.
Коментари Харесай

Добре смазаната руска пропагандна машина си направи срамен автогол

Руската пропагандна машина, която е добре смазана, позволи голям гаф. Руски военни блогъри тези дни оповестиха началото на украинската контраофанзива. А това се оказа автогол. Още повече че от известията лъхаше суматоха.

Подобно нещо се случва рядко. Пропагандната машина на Русия, която се счита за добре смазана и дейно работеща, явно позволи голям гаф. В четвъртък вечерта няколко военни блогъри, които в реалност въртят военна агитация, оповестиха по едно и също време, „ че е почнала дълго чаканата украинска контраатака. Зад техните известия за местни триумфи на украинската войска прозираха опасения за украински боен пробив и за допустима загуба на окупираните от Русия украински територии.

Твърдения, че украинското контранастъпление е почнало, имаше и предходните дни, само че известията от четвъртък вечерта обаче бяха от най-влиятелните военни блогъри – така да се каже от висшата лига на този поминък.

Как военни блогъри едвам не посяха суматоха

Общият звук може и да не беше тъкмо суматоха, само че доста близо до него. Когато въпреки всичко стана ясно, че това не е широкомащабната украинска контраатака, обществените мрежи се изпълниха с апели да не се популяризира суматоха. Не липсваха и оправдания.

„ Смятаме, че контраофанзивата е почнала “, написа в Телеграм 39-годишният Евгени Поддубни – блогър с 900 000 почитатели. Дългогодишният чиновник на малките екрани Россия-1 и Россия-24 заяви за украински триумфи в Източна Украйна и предвижда, че това ще усили натиска над съветските позиции и на южния фронт.

По същия метод видя нещата и различен прочут пропагандист – създателят на плана „ WarGonzo “ Семьон Пегов, който има над 1 милион правилни читатели. Още един от водещите съветски военни блогъри и кореспондент на „ Комсомолская истина “ Александър Коз припяваше в общия хор – макар първичните му подозрения, че може би става въпрос за дезинформация от украинска страна. Коз даже тиражира апела на различен канал в Телеграм към съветските бойци: „ Бойци, няма път за оттегляне. Зад вас са единствено вашите фамилии “, се споделяше в посланието.

Но единствено след няколко часа всички тези известия бяха поправени и за първи път се прокрадна думичката „ евентуално “. Поддубни даже стигна до такава степен да твърди, че в действителност е желал да успокоява аудиторията: „ Не съм насаждал суматоха. По-скоро приканих за зоркост и малко спортна завист “, написа той.

Защо се провали пропагандата?

По-късно същата вечер в обществените мрежи заваляха сходни известия от разнообразни сектори на фронтовата линия. В тях се говореше за това, че ситуацията е под надзор, че опитите на украинските елементи да пробият съветските отбранителни линии са лимитирани или са били отблъснати. А съветското военно Министерство побърза да опровергае блогърите: „ Не дават отговор на истината някои известия в Телеграм, че има пробиви в съветската защита “. Украинската страна обаче не разкри картите си: преди този момент президентът Володимир Зеленски беше споделил в едно изявление, че страната се нуждае от още време, с цел да се приготви за контраофанзивата. Някои военни блогъри разчетоха това като маневра за илюзия на съперника и бяха уверени, че в действителност се случва тъкмо противоположното.

Наблюдатели показват две вероятни аргументи за грешките на съветската агитация. Едната се дължи на напрежението след месеци в очакване на украинското контранастъпление. Очевидно военните блогъри не са сигурни, че съветската войска ще устои на удара. Втората причина произтича от самия темперамент на тази специалност: блогърите се стремят да оповестяват първи новините. Очевидно този блян в този момент им е изиграл неприятна смешка.

Преди дни президентът Зеленски разгласи, че Украйна още не е подготвена за контранастъпление. Преди дни президентът Зеленски разгласи, че Украйна още не е подготвена за контранастъпление

" Руското управление и Министерството на защитата в Москва все по-малко съумяват да поддържат илюзията, че на фронта в Украйна всичко върви по проект ", споделя за Дъждовни води експертката за Русия Сузане Шпан. Според нея военните неуспехи и продължителността на военните дейности се нуждаят от пояснение - само че формалната линия не предлага такова, защото тези съветски неуспехи не могат да бъдат обществено приети. А опровержението на Министерството на защитата наподобява неубедително и като опит да се лимитират вредите за личния имидж, добавя Шпан.

Неволна помощ за Украйна?

Съобщенията провокираха рецензии и жлъч в съветските обществени мрежи и наслада в украинските. Грешката сподели в какво психическо положение се намира част от съветското общество, гласеше общата оценка. Според тази оценка гафът е подкопал престижа на военните блогъри и е внесъл неустановеност в редиците нконтранастъплениеанализатор Русия противодейства съветската войска.

" Скъпите руснаци схванаха по какъв начин ги лъжат в канала Телеграм ", написа съветски блогър, който също поддържа войната. Той упрекна другите военни блогъри, както и медиите, че са се провалили. А украинският публицист Андрий Заплиенко предложи главнокомандващият Валерий Залужний да ги награди - " за осведомителна поддръжка на украинската войска ".

Роман Гончаренко, Дойче веле ()
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР