Руската мечка захапа Кирил Петков и Лена Бориславова. За броени

...
Руската мечка захапа Кирил Петков и Лена Бориславова. За броени
Коментари Харесай

Руската мечка захапа Лена и Петков

Руската мечка захапа Кирил Петков и Лена Бориславова. За броени часове министър председателят в оставка Кирил Петков сви крилете, разгласи, че постоянно е бил за разговор с Москва и помоли Кремъл да не скапва дипломатическите връзки с България.

Скандалът се разгоря в четвъртък, когато дипломат Елеонора Митрофанова подава остра нова във Външно министерство. С нея тя декларира, че Русия е подготвена да закрие посолството си в София, в случай че кабинетът не анулира решението си за изпъждане на 70 съветски дипломати. 

Петков стремително го удари на молба. " Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект. Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзки. Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници, според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден ", съобщи министър председателят.

И помоли посланичката да си отдръпна нотата. Преди това Митрофанова разгласи, че измежду изгонените са водачът и готвачът й.

Последва втори доста изострен отговор на Русия. " В предадената на 30 юни в Министерство на външните работи на България нота не се загатва за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От съветската страна беше декларирано за неприемливостта на оповестяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични институции за „ persona non gratae “. Разглеждаме това като опит да се сложи клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски задачи ", разгласи Митрофанова.

И съобщи: " Смятаме това действие за невиждан, оскърбителен и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските връзки. От съветската страна също по този начин беше декларирано, че ние изрично отхвърляме тези обвинявания. Каквото се отнася до числеността на служащи на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тематика въобще не беше повдигната и изисква настрана разискване.

Очакваме, че на 1 юли Министерство на външните работи на България ще отзове двете ноти, съдържащи описи с имена на сътрудници на съветските задгранични институции в България.В противоположен случай пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматизирано води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за извънредно тежки последици за двустранните връзки ще бъде напълно върху българската страна. ".

Парламентът на секундата завря. Извънреден председателски съвет бе призован по искане на " Възраждане ". Лидерът Костадин Костадинов настоя образецът в оставка Кирил Петков и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска незабавно да се явят в пленарната зала, с цел да дадат уточнения по проблема. От " Възраждане " упорстваха президентът Румен Радев да свика незабавно съвещание на КСНС. 

Петков обаче се скри от депутатите. От министерски съвет оповестиха, че министър председателят в оставка схванал, че председателският съвет е за горивата, по тази причина нямало какво да прави в Народното събрание.

При депутатите обаче отиде Теодора Генчовска, която хвърли същинска бомба, разкривайки кой в действителност е изгонил съветските дипломати от България. Генчовска заяви, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 съветски дипломати.На въпрос чие е това решение, тя сподели: „ Обърнете се към премиера. Ние имаме инструкции от началника на неговия кабинет, те са подадени с гриф " Поверително ".

От думите й стана ясно, че зад решението е представителят на държавното управление Лена Бориславова.Още в сряда стана ясно, че ДАНС не са давали отчет за съветски шпиони в България. Председателят на организацията Пламен Тончев е оповестил на закрито съвещание пред депутатите, че е получил устни инструкции да изгони 70 съветски дипломати. 

България до момента на два пъти е късала дипломатически връзки. Веднъж със Съединени американски щати през 1941 година, когато разгласяваме война на Америка. Отношенията са обновени през 1947 година. Късали сме връзки и със Съюз на съветските социалистически републики - на 5 септември 1944 година, четири дни преди деветосептемврийския прелом.   

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР