Руската фондова борса остана затворена в понеделник заради страх от

...
Руската фондова борса остана затворена в понеделник заради страх от
Коментари Харесай

Руските компании се обезцениха с между 40 и 80% на борсата в Лондон

Руската фондова борса остана затворена в понеделник поради боязън от срив, само че акциите на съветски компании, които се търгуват на западните пазари подсказват какво би била реакцията при отваряне на пазара. Най-големите компании се търгуват посредством американски депозитарни разписки в Съединени американски щати и Англия. Някои от тях поевтиняха с повече от 50%, а при някои банки сривът е 70-80%. Други принадлежности, които са показателни за реакцията на непознатите вложители са борсово търгуваните фондове върху съветски активи. VanEck Russia ETF и iShares MSCI Russia Capped ETF изгубиха по 26% и 20% в Ню Йорк. Именно борсовите фондове се смятат за най-точните индикатори при разтърсвания на пазарите. Обикновено те следват даден актив или показател, само че когато последните са спрени от търговия ETF е най-хубавия знак и предвестител какво би се случило на пазара, разясняват специалисти пред Bloomberg.

По-шокиращи бяха обаче спадовете на акциите на съветските банки в Лондон в понеделник. Най-големият съветски заемодател Сбербанк се елементарни със 74%, ритейлърът Magnit с 80%, а енергийните " Газпром " и " Лукойл " с по 53 и 40%. Късно следобяд в понеделник ЕЦБ предизвести, че Сбербанк в Европа е изправена пред банкрут, след опити за всеобщо евакуиране на депозити. " Руските активи не са атрактивни за непознатите вложители във време, в което изолацията на страната пораства, а локалният пазар ще става все по-локален по отношение на преди ", разяснява Леонардо Пеландини от Bank Julius Baer, представен от Bloomberg. В Съединени американски щати в понеделник NYSE и Nasdaq стопираха търговията с депозитарните бумаги на съветските банки.

В понеделник регулаторите в Русия не разрешиха на непознати жители да се разпореждат с активите си в страната. Исторически процедурата по достъп за покупка на акции в Русия от непознати фондове и вложители е била много сложна поради огромни регулации и изсквания. Брокери пък постоянно са негодували, че до момента в който излезе позволение за нахлуване на пазара, набелязаните акции са изгубвали част от своята атрактивност за покупка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР