Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) препоръча на Министерството на

...
Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) препоръча на Министерството на
Коментари Харесай

Черни списъци и в Русия. Всички телефони в регистър

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) предложи на Министерството на скъпите бумаги да приготви първообраз на единна база данни за IMEI - неповторими кодове за всяко мобилно устройство. Това заяви вестник " Комерсант ", базирайки се на свои източници. Освен това се предлага да се изготви правна рамка за базата данни, която да се употребява от специфичните служби за свързване на всяко устройство с съответен притежател.

Според " Комерсант ", специфичните служби считат, че е належащо да се сътвори такава база данни, с цел да се " увеличи успеваемостта на следствените дейности " и да се " спрат противозаконните дейности с потреблението на мобилни телефони ". Министерството към този момент съобщи, че поддържа предлагането и към този момент подхваща съответни стъпки за неговото осъществяване, в това число осъществяване на изследователска работа.

Идеята за база данни IMEI се разисква в Русия от десетилетия - тя е изразявана и/или подкрепяна от Министерството на вътрешните работи, Министерството на връзките (предшественик на Министерството на цифровите технологии), както и от депутати. Например, през 2019-2020 година беше разискван законопроект, който задължаваше вносителите и жителите да записват против такса джаджи, импортирани от чужбина. Оператор въз основата ще бъде Централният проучвателен институт по връзки (CRIC). Към момента институтът е прикован към Научноизследователския институт по радиотехника и продължава съответните проучвания " на самодейна основа ". Известно е, че извършените навреме пилотни проби демонстрираха опцията за ограничение на достъпа до информационни мрежи за мобилни устройства, които не са в базата данни.

Докато преди регистрацията на телефони и смарт телефони по IMEI се разглеждаше най-вече като едно от средствата за битка с противозаконния импорт, неотдавна паралелният импорт беше узаконен в Русия. В същото време представителите на промишлеността считат, че " сивите " копия към този момент ще могат да бъдат публично вписвани в базата данни.

Според специалисти от сектора, главният интерес на службите за сигурност е освен и не толкоз в отдалеченото изключване на устройствата, а във опцията за " ясно свързване на телефона и SIM-картата с неговия притежател " защото съответните карти към момента могат да бъдат закупени нелегално.

Известно е, че самодейността се поддържа от производителите на устройства и търговците на дребно - да вземем за пример в интерес на потребителите, наранени от обири. Според представител на Асоциацията на комерсиалните сдружения и производителите на електродомакинско и компютърно съоръжение (RATEK), даже телефони, които нямат задействана функционалност за дистанционно управление, могат да бъдат блокирани посредством техния IMEI.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР