Руската федерална космическа агенция и Европейската космическа агенция подписаха официално

...
Руската федерална космическа агенция и Европейската космическа агенция подписаха официално
Коментари Харесай

Русия и Европа официално подписаха договор за съвместно изследване на Марс като част от програмата “ЕкзоМарс”!

Руската федерална галактическа организация и Европейската галактическа организация подписаха публично контракт за взаимна работа по стратегия “ЕкзоМарс ”, която ще включва изстрелване на две амбициозни роботизирани задачи към Марс през 2016 и 2018 година. Това се оповестява на уеб страницата на ЕКА.

Основен теоретичен приоритет на програмата е да се откри дали на Марс в миналото е съществувал живот.

Партньорите по плана се съгласиха да поделят уравновесено отговорностите по реализирането на обособените съставни елементи на програмата. Европейската галактическа организация ще е виновна по построяването на орбиталния уред “Трейс Газ Орбитър ” и демонстрационния спускаем уред, които ще излетят през 2016 година, както и по основаването на марсохода, който ще излети през 2018 година. Русия ще е виновна за построяването на спускаемия модул за задачата през 2018 година и платформата, която ще работи на повърхността. Русия също по този начин ще обезпечи ракети за двете изстрелвания през 2016 и 2018.

 ExoMars

На илюстрацията: орбиталeн галактически уред “ЕкзоМарс Трейс Газ Орбитър ” и демонстрационен спускаем уред, които ще би трябвало да излетят през 2016 година. Image credit: ESA

Както Русия, по този начин и Европа са пълноправни участници в плана и ще доставят научни принадлежности за двете задачи.

С помощта на плана “ЕкзоМарс ” Европа ще показва опциите на технологиите, които в сегашния миг създава – технологии по кацане, напредване на повърхността, дълбаене и култивиране на пробите. Всичко това ще е подготовка към идната огромна стъпка – взимане на проби от Марс и доставката им на Земята, което ще стане посредством специфична възвращаема задача, планувана за по-късен стадий след приключването на “ЕкзоМарс ”.

Мисията, която ще излети през 2016 година, има два съществени съставния елемент: орбитален уред “Трейс Газ Орбитър ” и демонстрационен спускаем уред. Орбиталният уред ще търси дали на Марс има метан и други атмосферни газове, които могат да са артикул на дейна биологична или геологична активност. “Трейс Газ Орбитър ” ще служи като преходник при връзката сред Земята и марсохода, който ще излети през 2018 година.

Марсоходът, който би трябвало да е подготвен през 2018, ще бъде издигнат от Европейската галактическа организация и ще търси признаци за живот на Марс. Той ще е първият марсоход в историята на човечеството, който ще е в положение да дълбае до дълбочина 2 метра – в това отношение ще надминава марсохода “Кюриозити ” на НАСА, който в сегашния миг работи на Марс.

Марсоходът на “ЕкзоМарс ” ще бъде спуснат на повърхността благодарение на съветска платформа, която също ще е екипирана с научни принадлежности.

Подписването на контракта сред ръководителя на Европейската галактическа организация Жан-Жак Дорден и ръководителя на Роскосмос Владимир Поповкин се случи в щаба на Европейската организация в Париж, Франция. Този контракт утвърждава дефинитивно, че Русия и Европа ще бъдат сътрудници в проучването на Марс.

Напомням на читателите, че през миналите години както Русия, по този начин и Европейската галактическа организация срещнаха основни компликации в реализирането на проектите си да учат Червената планета. Съюз на съветските социалистически републики се разпадна при започване на 90-те години, а по-късно Русия се опита да изстреля две задачи към Марс – през 1996 и през 2011 година. И двете се провалиха напълно скоро след старта. Мисията през 2011 година носеше името “Фобос-Грунт ” и загубата й беше извънредно мъчителна – в случай че беше съумяла, тя щеше да достави на Земята първите проби от спътника на Марс – Фобос.

Европейската галактическа организация съумя повече в проучването на Марс. През 2003 година съветска ракета изстреля по посока към Марс европейския орбитален галактически уред “Марс Експрес ”, който работи в орбита към Червената планета и до ден сегашен. Но към “Марс Експрес ” беше прикачен и дребен уред “Бийгъл 2 ”, който се провали. Причината за неуспеха остана неизяснена, само че по всяка възможност се е случило нещо съдбовно сега на кацането.

Днес с програмата “ЕкзоМарс ” както Русия, по този начин и Европейската галактическа организация получават нов късмет да учат Марс.

Следващите месеци и години ще са извънредно вълнуващи за проучването на Марс, като галактически апарати ще изхвърчат по време на всеки вероятен стартов прозорец! В края на актуалната 2013 година ще излети апаратът на НАСА “Мейвън ” и първата индийска задача до Марс. През 2016 година ще лети освен първият уред от “ЕкзоМарс ”, само че и апаратът на НАСА “ИнСайт ”. След 2018 година, в случай че частните бизнесмени удържат на думата си, можем да сме очевидци и на пилотирано прекосяване около Марс.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР