Руската федерална аерокосмическа агенция Роскосмос възнамерява да даде над 6

...
Руската федерална аерокосмическа агенция Роскосмос възнамерява да даде над 6
Коментари Харесай

Роскосмос дава 6 милиарда рубли за изследване на Марс

Руската федерална аерокосмическа организация Роскосмос има намерение да даде над 6 милиарда рубли за реализацията на плана „ЕкзоМарс“, който се реализира взаимно с Европейската галактическа организация (EKA).
Целта на ЕкзоМарс е проучване на Червената планета и търсене на доказателства за съществуването на живот в предишното и сегашното на планетата.

Итерфакс заяви, че за основаването на галактическата система за проучването на Марс, което ще се реализира взаимно с Европейската галактическа организация, са планувани 6,3 милиарда рубли. Според показаните проекти, през 2018 година за реализацията на тази галактическа стратегия ще бъдат дадени 623 милиона рубли. През 2019 година в границите на тази стратегия се планува усвояването на още 2,5 милиарда рубли, а през 2020 година – още 1,920 милиарда рубли.

ЕкзоМарс е взаимен руско-европейски план за проучване на Марс от орбита благодарение на галактическа сонда. Предвиждат се и проучвания на повърхността на планетата – геологични проби и търсене на марсиански форми на живот.

Проектът е разграничен на две етапи. По време на първата фаза, през 2016 година в марсианска орбита бе изведен спътникът TGO, който може да изследва атмосферата на Марс и да търси химични детайли, които биха могли да потвърдят че на Червената планета е имало живот. Втората фаза на плана ще бъде осъществена през 2020 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР