Руска Цветна Болонка е сравнително нова порода кучета, която бързо

...
Руска Цветна Болонка е сравнително нова порода кучета, която бързо
Коментари Харесай

Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка е относително нова порода кучета, която бързо става известна в целия свят. Разкошните дребни кученца са желани домашни любимци за фамилии с дребни деца.

История на Руска Цветна Болонка

През 1951 година в Русия стартира основаването на породата Руска Цветна Болонка. За тази цел са били кръстосвани Френски Болонки, Лхаса Апсо, Ши Тцу. Руска Цветна Болонка била основана от селекционери в съветския град Санкт-Петербург, прочут в средата на предишния век като Ленинград. Идеята била да се сътвори куче с височина към 20 сантиметра, което да е с гъста четина с разнообразни цветове. През 1964 година бил признат формалният стандарт на породата Руска Цветна Болонка. През 80-те години на предишния век работата по селекционирането на породата продължава и се основават редица национални клубове. По това време кучета от породата Руска Цветна Болонка се развъждат най-вече в столицата на Русия Москва.

Стандарт на Руска Цветна Болонка

Руската Цветна Болонка е висока не повече от 26 сантиметра и тежи не повече от 4 кг без значение от пола. Дължината на тялото на Руската Цветна Болонка е по-голямо от височината с към 15 %. Руската Цветна Болонка е с кръговиден череп, дребна муцунка и черен нос. Допустими са и други оцветявания на носа, само че за предпочитане е тъмният цвят. Муцуната се стеснява към върха си. Челюстите са добре развити, скулите са заоблени. Очите не са доста огромни, кръгли и тъмни на цвят. Кучетата с кафява четина може да имат светли очи. Ушите са с триъгълна форма, междинни на величина и са изправени, само че крайчетата им висят. Ушите са покрити с гъста четина. Напълно изправените уши се считат за недостатък.

Шията е мускулеста, гръдният панер е продълговат. Опашката е със междинна дължина и е увит над гърба или върху него. Опашката е щедро покрита с четина. Крайниците не са доста дълги и са с добра мускулатура. Козината на Руска Цветна Болонка е дълга, копринена, блестяща, гъста, като е на едри или дребни талази или къдрава. Допустими са всички цветове четина с изключение на бял и петнист. Най-разпространени са кучета от породата Руска Цветна Болонка с черна, кремава, бежова и кафява четина. По-рядко се срещат сиви и червеникави. Допустими са бели петънца по лапите. Международната Федерация по кинология не признава породата Руска Цветна Болонка, само че все пак тя е известна в целия свят.

Грижи за Руска Цветна Болонка

Основното, от което има потребност Руска Цветна Болонка, е меко и внимателно отношение. Това сензитивно кученце не понася мощни шумове и крясъци и се стресира доста елементарно. От боязън Руската Цветна Болонка може да развие неврози и даже кожни проблеми. Затова е добре да внимавате за шумовете у дома, в случай че желаете да отглеждате Руска Цветна Болонка. Това е куче, което не може да бъде отглеждано на двор, то може да живее единствено вътре. Въпреки това обаче Руска Цветна Болонка е огромен фен на разходките измежду природата и с наслада ще ви придружи, в случай че решите да отидете на планина или да повървите из гората. Козината на Руската Цветна Болонка има потребност от ежедневно разресване, с цел да наподобява любимката ви постоянно като за галерия.

 Куче Руска Цветна Болонка

Особено внимание би трябвало да се отделя на козината на ушите, която би трябвало да се разресва с тънък гребен, с цел да не образуват сплъстявания в тази област. Не се предлага да къпете Руската Цветна Болонка по-често от четири-пет пъти в годината, с цел да не нарушите хубостта на козината ѝ. Ушите на Руската Цветна Болонка би трябвало да се ревизират постоянно за инфекции. Руската Цветна Болонка е игриво куче, което има потребност непрекъснато да е ангажирано с нещо. Погрижете се любимката ви да има доста играчки, с които да се забавлява, до момента в който ви няма. Руска Цветна Болонка би трябвало да има свое кътче в дома ви, въпреки че сигурно ще изиска да спи в леглото ви, изключително през по-студените месеци.

Въпреки че е дребна, Руската Цветна Болонка може да бъде извеждана през зимата, стига да осигурите на любимката си специфични дрешки и в случай че на открито има лед, обувчиците са наложителни, с цел да не се повредят възглавничките на лапите ѝ. Руска Цветна Болонка не би трябвало да стои на течение, тъй като може елементарно да настине. Руската Цветна Болонка има потребност постоянно да бъде галена и прегръщана, с цел да се усеща добре. Затова е по-добър вид да я взимате със себе си, когато сте на открито и имате опция да сте с любимката си, в сравнение с да я оставяте сама в дома ви. Тя се усеща най-щастлива, когато седи в скута ви с часове и в това отношение наподобява на котка.

Обучение на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка е доста мъдро куче и елементарно се научава на разнообразни типове лесни трикове, изключително в случай че образованието започва в ранна възраст - откакто кученцето стане на два месеца. Руска Цветна Болонка е доста игрива, по тази причина в случай че образованието минава като игра, тя ще се радва да извърши всяко ваше предпочитание. Не би трябвало да повишавате звук на Руската Цветна Болонка по време на образованието, тъй като кучетата от тази порода изпадат в под паника боязън от сходни способи и няма късмет по-късно да изискат още веднъж да се включат в процеса на образование. Лакомствата и похвалата са най-хубавите способи по време на образованието на Руска Цветна Болонка. Кучетата от тази порода елементарно могат да се научат да прескачат ниски трудности, да минават през обръч и други по-лесни трикове.

Хранене на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка няма огромни искания във връзка с храната. Тя на драго сърце хапва както консерви и сухи храни за дребни породи кучета, по този начин и натурални артикули. Препоръчително е Руска Цветна Болонка да се храни с по-леки меса като пилешко и пуешко. Плодове, зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара с ниска масленост, обезкостена и сварена риба могат да добавят менюто на Руска Цветна Болонка. Тя на драго сърце ще похапва сварени пилешки шийки, само че не се предлага да се дава повече от една на седмица, с цел да не зародят проблеми с храносмилателната система.

Не се предлага да храните Руска Цветна Болонка с тестени и захарни произведения, със свинско и овнешко месо, с пикантни и солени храни, с пушени меса и риби, с прекомерно гореща и прекомерно студена храна. Препоръчително е да давате витамини и минерали на Руска Цветна Болонка, в случай че тя се храни с натурални артикули. Можете да комбинирате сухата храна с натурални артикули, като обаче е добре да се редува особеното хранене през ден, а не да смесвате двата типа храна.

Заболявания на Руска Цветна Болонка

 Бебета Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка е крепко куче, защото в кръстоската по време на основаването на породата са били включвани и дребни непородисти кучета. Това е изработило резистентност на Руска Цветна Болонка към редица болести. Въпреки това кучетата от тази порода могат да страдат от тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, преплитане на червата и разнообразни типове дерматити. Много рядко женските от породата Руска Цветна Болонка имат проблеми по време на раждането, само че въпреки всичко е добре то да премине под наблюдението на ветеринарен доктор.

Любопитни обстоятелства за Руска Цветна Болонка

Интересен факт е, че с годините цветът на козината на Руската Цветна Болонка може да се трансформира. Кучето може да стане ненадейно кафеникаво, откакто навърши година и половина, а след още една година козината му да стане сивкава.

Много съветски звезди считат, че е добре за имиджа им да се появяват пред папараците с кученце от породата Руска Цветна Болонка. Певици и актриси от Русия могат да бъдат видени с любимките си в бутици и заведения за хранене, където поръчват за тях скъпи и вкусни ястия.

Недостатъци на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка има потребност от непрекъснато другарство със стопанина си. Ако оставите куче от тази порода за дълго време единствено, то ще лае дълготрайно и ще се опита да унищожи всичко по пътя си, с цел да излезе от помещението и да ви открие. Въпреки относително дребните си зъби Руска Цветна Болонка ще гризе шкафове и порти, в случай че те ѝ пречат да ви доближи.

Ако не обръщате задоволително внимание на Руска Цветна Болонка, тя може да ви се обиди и да не желае да контактува с вас известно време. Хубавото е, че това трае единствено няколко минути, по-късно любимката ви е още веднъж подготвена за игри.

Вижте и други съветски породи кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР