Руска делегация ще повдигне въпроса за непризнаването на руснаците като

...
Руска делегация ще повдигне въпроса за непризнаването на руснаците като
Коментари Харесай

Скандал! Москва осъжда непризнаване на руснаците за коренно население на Украйна

Руска делегация ще повдигне въпроса за непризнаването на руснаците като радикално население в Украйна на всички междупарламентарни платформи, в това число парламентарните асамблеи на Съвета на Европа и ОССЕ, разяснява Леонид Слуцки, ръководител на Комитета на Държавната дума по интернационалните въпроси, оповестява ТАСС.

" Руската делегация несъмнено ще приказва за този проблем на всички междупарламентарни платформи, на първо място в ПАСЕ и ПА на ОССЕ. Не би трябвало да позволяваме даже намек за опцията за повтаряне на епидемията от " кафява чума " през ​​21 век през самото сърце на Европа ", изяснява той, разяснявайки изказване, признато от Държавната дума, осъждащо законопроекта на президента на Украйна Владимир Зеленски за коренното население.

Според ръководителя на комисията този законопроект " води до насилствена асимилация и сегрегация и в допълнение разпалва огъня на враждебността в Донбас ". " Според мен това са явни неща, които би трябвало да са ясни на всички и на всеки. В края на краищата, в действителност, един тип консолидация на превъзходството на титулната нация на законодателно равнище или друга стъпка към възраждането на идеологията на украинския нацизъм ".

На 18 май Зеленски разгласи внасянето на законопроект за коренното население на страната във Върховната Рада, с цел да се подсигуряват правата им. Според текста на документа коренното население е автохтонна (коренна по произход) етническа общественост, която се е формирала на украинска територия, притежател е на характерен език и просвета, има обичайни, обществени, културни или представителни органи, осъзнава себе си като радикално население на Украйна, няма държавно обучение отвън Украйна. Това определение, препоръчано от Зеленски, значи, че руснаците в Украйна не могат да се смятат за локален народ.

В същото време в законопроекта е посочена настрана концепцията за коренното население на Крим, която включва кримските татари, караимите и кримчаците.

" Приемането на такива маргинални закони укрепва Украйна в националистическите и неонацистки позиции ", разяснява формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова.

" Сигналът на Киев към популацията е явен: в случай че вашата народност, националност, хората имат своя страна - не претендирайте за равни права с " украинската " нация и знайте, че всеки миг ще отидете на геолокацията на вашата " национална " страна. И милиони хора попадат под този закон ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР