Русия започна войната в Украйна с обяснението, че иска да

...
Русия започна войната в Украйна с обяснението, че иска да
Коментари Харесай

Залезът на крайнодесните в Украйна. Защо руската теза за войната не издържа

Русия стартира войната в Украйна с обяснението, че желае да "денацифицира " държавното управление в Киев поради осъществен от него геноцид в Донбас. Фактите, известни още преди началото на нашествието, обаче не са на страната на Кремъл.

"Шайка наркомани и неонацисти ". Така съветският президент Владимир Путин разказа украинското държавно управление в първия ден от войната, чиято съществена цел на Украйна.

Оттогава мина повече от месец, в който проруските представители в Европа неведнъж повтаряха тезата, че военната експанзия на Москва е била провокирана от крайнодясното ръководство в Киев, което в продължение на 8 години е подложило доста хора на "геноцид ".

Става въпрос за популацията на източния район Донбас, който от 2014 година насам е високомерен от въоръжени проруски сепаратисти, контролиращи двете самопровъзгласили се "народни републики " Донецк и Луганск . Именно формалното предшестваше нахлуването на съветската войска в Украйна от три страни на 24 февруари .

Достоверността на изказванието за "геноцида ", подхванат от "неонацисткото " ръководство в Киев, обаче наподобява прекомерно противоречива освен поради еврейския генезис на президента Володимир Зеленски , опустошителните опустошения в жилищни зони и убийствата на цивилни, редовно осъществявани от съветската войска.

Преглед на известните още преди войната обстоятелства демонстрира, че в Украйна фактически съществуват крайнодесни групировки, само че в своя апогея те са имали поддръжка от към 10% от гласоподавателите, не са определяли политиката на страната, а в последните 8 години трайно губят известност до едвам 2% на последните избори.
Трагедията на 2 май 2014 година
Основното събитие, което непроменяемо се напомня в проруския разказ през последния месец, е нещастието в Одеса от 2 май 2014 година Тогава към 50 души починаха по време на кървави конфликти сред проукраински и проруски стачкуващи. Кулминацията в тях беше запалването на емблематичната постройка на локалния Дом на профсъюзите – някогашна комунистическа партийна централа.
 Украински националисти по време на шествието им в Одеса, 2 май 2014 година
В последвалия пожар починаха десетки хора, пробвали да се скрият в постройката от безредиците. Ужасяващи фрагменти демонстрираха по какъв начин някои даже скачат от прозорците.

Това трагично събитие непроменяемо се напомня от покровителите на съветската теза за войната в Украйна поради практиката на нацистите на Източния фронт да затварят локални хора в църкви и да ги палят живи. Сравнението явно се прави поради наличието на крайнодесни украински деятели по време на сблсъсъците в Одеса, които са упреквани за запалването на профсъюзния дом.

Но отговорът на въпроса по какъв начин стартира всичко не е толкоз еднопосочен. Сблъсъците стават седмица преди провеждането на така наречен " референдуми " за самостоятелност на Донецк и Луганск – интервал, в който опълчването сред покровителите на единството на Украйна и проруските сепаратисти се намира в своята върхова точка.

По разкази на локални очевидци същата заран на гарата в Одеса стартират да идват хора с Георгиевски ленти – знак, употребен от властта в Москва за отдаване на респект към жертвите на Великата отечествена война против нацистите. Част от тези хора са въоръжени, описват локални пред.
 Проруски деятел насочва револвер против шествието на украинските националисти в Одеса, 2 май 2014 година
Веднага след нещастието в Одеса е образувана " Група 2 май ", в която се включват публицисти, специалисти и деятели от двете враждуващи страни, с цел да открият първопричината за съдбовните вълнения. Групата се сплотява към главното умозаключение, че нещастието е провокирана от провокация , която е излязла от надзор, в това число и поради бездействието на локалната полиция.

На 2 май 2014 година пред профсъюзния дом се разполага палатков лагер на проруските стачкуващи. Същия ден в града има футболен мач и през центъра минава шествие, в което, наред с елементарните последователи, има и крайнодесни футболни хулигани. Участниците в него доста превъзхождат по брой поддръжниците на сепаратистите, които все пак ги предизвикат с мятане на камъни. Не след дълго проехтяват и първите изстрели , след които обстановката ескалира неконтролируемо.

Тази последователност се удостоверява и от на Организацията за сигурност и съдействие в Европа ( ОССЕ ). В него се загатва, че "около 400 футболни почитатели от футболните тимове "Черноморец " (Одеса) и "Металист " (Харков) " са провели "митинг в отбрана на единството на Украйна на към 600 метра от съперниците на държавното управление ". Наблюдателите разказват "около 100 деятели в поддръжка на единството в камуфлаж, с тояги и щитове ".
 Пожарът в профсъюзния дом в Одеса, 2 май 2014 година Кои са украинските крайнодесни
Безспорният емблематичен знак на крайнодесните украински придвижвания в последните 8 години е подразделението " Азов ", което при започване на спора се представяше като батальон.

Той е основан през 2014 година в Бердянск , кръстен на Азовско море, където се намира градът, и е неразрешен в Русия. Първоначално е доброволчески отряд, който се включва в сраженията в Донбас и играе поддържаща роля за отвоюването на Мариупол от украинските сили (през 2014 година Мариупол е високомерен за малко от проруските сепаратисти, а след това е върнат под украински контрол).

Именно този пристанищен град, който сега е подложен на блокада и съвсем цялостно заличаване от съветската войска, е база на "Азов " – конструкция, която към този момент е част от Националната армия към украинското Министерство на вътрешните работи. Присъствието на това поделение в града беше употребявано като пояснение от съветския външен министър Сергей Лавров за по-рано през март.

"През 2014 година този батальон в действителност имаше крайнодесен генезис, създателите му бяха крайнодесни расисти ", разяснява Андреас Умланд от Стокхолмския център за източноевропейски проучвания пред Агенция Франс Прес с уточнението, че от този момент насам това поделение е било "деидеологизирано ", с цел да се трансформира в постоянна бойна единица.
 Членове на подразделението
Според него присъединяващите се сега към "Азов " доброволци са привлечени не от неонацистка идеология, а от "репутацията на изключително тежка бойна единица ", която сполучливо се опълчва на неведнъж превъзхождащите я съветски сили.

"Азов " има противоречива известност освен поради недвусмислено заявяваните крайнодесни политически убеждения от негови членове през годините, само че и поради символиката, с която е прочут. Гербът на "Азов " е съвсем идентично копие на езическия знак " вълча кука " (Wolfsangel), употребен от нацистката SS дивизия "Das Reich ".

Официалното пояснение на членовете на украинското поделение е, че гербът им в действителност изобразява стилизираните латински букви "N " и "I " като редуциране за "национална концепция ".

Изследователят от Центъра за правата на индивида в Киев ZMINA Вячеслав Лихачов е на мнение, че в наши дни това поделение действа като доста други украински полкове, "но с по-добър пиар ". Към момента числеността на подразделението е към 2000 до 3000 души, само че съгласно разнообразни източници ядротото му, което провежда защитата на Мариупол, е от към 1500-1600 бойци.
 Бойци на
Някои от първите представители на "Азов " произлизат от друга неразрешена в Русия организация – така наречен " Десен бранш ". Той стана прочут около присъединяване си в митингите в киевския Майдан , почнали в края на 2013 година с вълнения с полицията и довели до бягството на някогашния проруски президент на страната Виктор Янукович .

Друг доброволчески батальон, основан през 2014 година, с цел да подкрепя украинските сили в спора в Донбас, е " Айдар ". Заедно с "Азов " и "Десен бранш ", той е постоянно е упрекван от Русия в разнообразни закононарушения против популацията на Донецк и Луганск като убийства, отвличания, мъчения.

Още през август 2014 година "Амнести Интернешънъл " прикани властта в Киев да вкара ред измежду доброволческите си батальони. Година по-късно правозащитната организация наново уточни в собствен отчет, че освен проруските сепаратисти, само че и украинските сили са изтезавали арестувани.
 Членове на доброволческия отряд
"За страдание това не е някакво ново събитие в Украйна. От 10 години насам следим по какъв начин полицията се отнася към арестуваните. Тя ги подлага на систематични изтезания и съвсем няма служител на реда, който да е понесъл отговорност за действията си ", споделя през 2015 година пред Дойче веле Татяна Мазур , ръководителка на украинския клон на "Амнести Интернешънъл ".
Какво е въздействието им в Украйна
За да бъде направена съответна преценка до каква степен са законни употребените от проруския разказ доводи за "неонацистко " ръководство на Украйна, не би трябвало да се подценяват данните за политическото присъединяване на крайнодесните в страната. Тема, която поддръжниците на формалната позиция на Москва нормално пропущат.

Освен поделение към украинската Национална армия, "Азов " включва и политическата партия " Национален корпус ". На последните президентски избори в страната през 2019 година, извоювани от сегашния държавен глава Володимир Зеленски, всички локални националистически обединения издигнаха общ претендент, който завоюва едвам 1,6% поддръжка .

Същата година имаше и парламентарен избор, на който "Национален корпус " и "Десен бранш " се сплотиха в листата на радикалната дясна партия " Свобода ", която обаче събра едвам 2,15% от гласовете и даже не съумя да влезе във Върховната Рада.
 Доброволци от гражданския корпус на
Ниските резултати на крайнодесните в действителност бележат наклонност. През 2012 година "Свобода " печели 10,44% от гласовете. На изключителните избори през 2014 година резултатът на партията понижава до 6,4%, с цел да спадне до 2,15% през 2019 година На този декор някогашният водач на "Десен бранш " Дмитро Ярош губи депутатското си място, извоювано след митингите на Майдана.

Преподавателката от френския университет "Париж Нантер " Анна Колин Лебедев обобщава наклонността на повсеместен "упадък " на украинските ултранационалистически политически сили с събитието, че "мекият шовинизъм става мейнстрийм след съветската офанзива " през 2014 година
Има ли данни за геноцид в Донбас
Твърденията за осъществен от украинските сили геноцид в Донбас постоянно се съпровождат от данни за броя на убитите. Макар да са публично приети от разнообразни интернационалните организации, те в действителност включват и бойци, починали по време на 8-годишния спор, а освен цивилно население.

По данни на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за човешките права общо починалите по време на военните дейности в Източна Украйна надвишават 13 000 души . Цивилните жертви обаче са доста по-малко – най-малко 3350 съгласно на Организация на обединените нации и минимум 3000 съгласно на Международния углавен съд, представени от.
 Разследващи работят към пътнически рейс, попаднал под обстрела на проруски сепаратисти в региона на контролно-пропускателен пункт на украинските сили покрай град Волноваха в Донецка област, 13 януари 2015 година
Данните сочат, че над 2000 от тези жертви са починали преди оповестяването на примирието, подписано в Минск през февруари 2015 година Това пресмятане включва и 298-те жертви от на малайзийските авиолинии. От данните ясно се вижда, че в интервала сред 2016 година и 2021 година цивилните жертви в района понижават фрапантно, отбелязва и българският уебсайт.

По този мотив някогашната наблюдателка на ОССЕ в Луганск Дамянка Панталеева разяснява неотдавна пред, че изрично няма доказателства рускоговорящото население в Донбас да е било подложено на геноцид от Киев, както твърди Кремъл.

"Знам, че звучи грубо, само че това е ниско натоварен спор ", обобщава тя пред Свободна Европа с уточнението, че "най-много цивилни жертви има от обстрели " от двете страни на контактната линия сред украинските сили и сепаратистите в Донбас.

Панталеева е някогашна служителка на Министерство на вътрешните работи с опит от задачата на Организация на обединените нации в Косово. През 2015 година кандидатства посредством българското външно министерство за задачата на ОССЕ в Донбас и е утвърдена. Прекарва към година в отцепения от сепаратистите Луганск .
 Хора минават около тялото на жертва след обстрел в източния украински град Крамоторск, 10 февруари 2015 година
По думите ѝ през този интервал никой от сътрудниците ѝ наблюдаващи не е получавал информация за осъществяван геноцид, въпреки че доста техни инспекции са били възпрепятствани както от сепаратистите, по този начин и от украинските сили.

"Ние сме имали конференции, срещи, ходили сме на инспекции на бази, където ни позволен. И едните не са ни давали достъп до някои места, и другите не са ни давали. И от двете страни сме срещали спънки и сме ги описвали в отчетите си. Друго няма какво да създадем. "

Панталеева акцентира, че броят на убитите цивилни в района внезапно е понижен след сключването на Минските мирни съглашения през 2015 година и одобряването на ролята на интернационалните наблюдаващи, които в първите месеци от спора са били доста малко и даже се е случвало да бъдат отвличани от сепаратистите.

Друго разминаване с тезите на Кремъл проличава в самата формулировка на понятието "геноцид " – закононарушение, ориентирано към унищожаването на "национална, етническа, расова или религиозна група като такава ". Русия в никакъв случай не е уточнявала коя точно е групата, която украинските "неонацисти " са желали да унищожат като такава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР