Русия започна да сплашва Украйна още преди осем години, когато

...
Русия започна да сплашва Украйна още преди осем години, когато
Коментари Харесай

Politico: Крим - полуостровът, който трови отношенията между Украйна и Русия

Русия стартира да сплашва Украйна още преди осем години, когато нахлу в страната и анексира Крим, а не с натрупването на лични войски по границата преди няколко месеца. Този полуостров остава неразрешима точка и детайл на неприязън в връзките сред Русия, Запада и Украйна.

“И Донбас, и Крим ще се върнат в Украйна. Изключително и единствено посредством дипломацията. Ние не посягаме на това, което не е наше, само че няма да се откажем от земята си “, уточни украинския президент Володимир Зеленски в послание към нацията.

От своя страна съветският президент Владимир Путин не дава признаци да даде крачка обратно в изказванията си, че Крим принадлежи на Русия. Главата на Кремъл предизвести, че в случай че Украйна бъде позволена в НАТО, това може да въвлече Запада във война с Москва за Крим.

" Европейските страни, в това число Франция, имат вяра, че Крим е част от Украйна, само че ние считаме, че е част от Руската федерация. И какво ще стане, в случай че се създадат опити тази обстановка да се промени с военни средства? Имайте поради, че доктрините на Украйна афишират Русия за съперник и декларират опцията да си върне Крим, даже и с военна сила”, съобщи президента Путин на среща с френския си сътрудник Еманюел Макрон.

Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха наказания на Русия поради анексията и имаше значително беззъби резолюции от Организация на обединените нации и Съвета на Европа, само че до неотдавнашното опълчване с Русия въпросът се изплъзна от интернационалния дневен ред.

Украйна държи загатна жив

Киев обаче не не помни. Миналата година Украйна ускори както вътрешните си, по този начин и интернационалните опити да си върне Крим, което до известна степен способства и за най-ниската точка в връзките сред Украйна и Русия през днешния ден. Киев одобри ДЪржавна тактика за деокупация и реинтеграция на краткотрайно окупираната територия на Крим през март 2021 година, в която се изброяват редица правни и административни ограничения за следене на нарушаванията на човешките права в Крим и наказателно гонене на причинителите, както и поощряване на интернационалните наказания на Русия и гонене на Кремъл в интернационалните съдилища. Освен това в резолюцията участва и поощряване на стопанската система на Украйна, с цел да може страната да обезпечи привлекателна опция на съветското ръководство и да облекчи административните въпроси за кримчани, като вписване на раждания и смъртни случаи в Украйна.

Но с изключение на наказания, самата тактика доста незадълбочено преглежда стъпките, с които Крим де факто да бъде върнат назад на Украйна. И няма нищо по въпроса с военните средства, към които се отнася Путин.

Вместо това Украйна натъртва на репресиите и русификацията на полуострова, с цел да упорства за непризнаване въз основа на нарушение на интернационалното право от страна на Кремъл.

След като въоръжени сили без отличителни знаци поеха контрола над полуострова (Путин най-сетне призна, че са съветски през 2015 г.) и прибързаното проведеният референдум, придаде тип на правда на присъединението на Крим към Русия, съветските паспорти бяха издадени автоматизирано на 2,4 милиона души в Крим. Русия работи интензивно, с цел да интегрира Крим в своята правна система, налива пари в района и интензивно предизвиква руснаците да се заселят там - към половин милион души са се преместили от Русия от 2014 година

Законите за екстремизма и тероризма се употребяват против опозиционери, изключително измежду кримските татари - единствената огромна група в Крим която се опълчва спокойно на анексията на Крим. Русия разгласи техния директорски орган Меджлис за терористична организация и затвори над 100 кримски татари по обвинявания в тероризъм.

След приемането на държавната тактика, Украйна свика Кримската платформа - главен дипломатически подтик за опазване на Крим в интернационалния дневен ред. На учредителното му съвещание през август участваха 46 представители на страни и интернационалните организации.

Това явно подразни Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че Москва прави оценка това събитие като “неприятелско” по отношение на Руската федерация.

Предизвикателството към Москва

Друго неспокойствие за Москва се оказа законът на Украйна за коренното население от 2021 година Спорд документа " радикално население " е всяка малцинствена група без лична страна, която се намира отвън рамките на Украйна. Това включва три групи - кримските татари, кримчаните и всички хора в Крим, само че изключва руснаците - най-голямото малцинство в Украйна. Законът е категорично част от тактиката на Украйна да си върне Крим и да оспори съветския прочит на събитията, съгласно който Крим постоянно е бил съветски. Путин неведнъж го подлага на критика, даже го съпоставя с расовите закони в нацистка Германия, в изразителност, повтаряща изказванията за „ геноцид “, които Русия постоянно насочва против Украйна за хипотетична дискриминация против рускоговорящите.

Русия също дефинира като геноцид спирането на водоснабдяването на Крим от Украйна през 2014 година Това се случи наново през 2015 година, откакто деятели взривиха електрически стълбове в Южна Украйна, прекъсвайки доставката на електрическа енергия. Украйна предложи да възобнови доставките на електрическа енергия по контракт с " окупираната украинска територия на Крим ". Русия отхвърли. Държавната тактика на Украйна планува възобновяване на водоснабдяването, откакто Крим се върне под контрола на Украйна.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР