Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе, кметство Николово

...
Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе, кметство Николово
Коментари Харесай

Стартира десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Сцен...

Събитието се осъществя с поддръжката на Община Русе, кметство Николово и Народно читалище „ Пробуда - 1901 “, като в него се включат близо 1000 участници и 100 състава от цялата страна и от прилежаща Румъния.

.

 

Фестивалът бе открит от кмета на село Николово и ръководител на НЧ „ Пробуда - 1901 “ Златан Ванев, който приветства всички участници и присъстващи на събитието. Официален посетител на фолклорния празник бе и зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев. „ Вече 10 години фестивалът ни подарява с незабравими срещи с емблематични реализатори, с фолклорни групи от цялата страна, с достоверни танци и песни, които ни карат да се смеем, да се вълнуваме и да се усещаме едно цяло. Благодарение на Вас, пазители на фолклорното ни благосъстояние, децата ни се учат да ценят достоверното, да обичат песните и танците на дедите ни, да съхраняват живата ни връзка с предишното “, обърна се към участниците зам.-кметът.

 

Официални посетители на фестивала бяха още изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева и Кармен Пецанка - шеф на „ Окръжен център за консервация, разпространение и предпазване на националните традиции и обичаи “ – Гюргево.

.

 

След откриването се състоя чаена гала с липов чай, като на място бяха раздадени 500 меденки с логото на „ Сцена под липите ”. Публиката имаше опция да види за първи път новите талисмани на фестивала, които изиграха „ Танцът на пчеличките “. В програмата беше включен и Международният пленер за рисунки „ Душата на дете “, в който взеха присъединяване деца от с. Николово и Гюргево.

 

По одобрена към този момент традиция бяха посрещнати участниците във велопохода на съдружие „ Вело Русе ”, който потегли в 11:30 ч. от Русе с маршрут до Лесопарка.

 

В програмата е включена и „ Фолклорна хоротека под звездите “ която стартира от 20 ч., а нейни посетители ще са изпълнителите от оркестър „ Извор “. Тази вечер от 21 ч. публиката ще се наслаждения и на огнено шоу, предшествано от осъществяване на гайдари.

 

В неделния ден ще се проведат детско риболовно съревнование, проведено от Риболовно съдружие „ Липник Русе “, детско съревнование по спортно насочване и „ Фолклорна хоротека под липите “ с присъединяване на музикална групировка „ Дунавска магия “.

 

През двата дни на събитието гостите ще могат да прегледат и закупят артикули от „ Алеята на здравето и на хубостта ”, от ревюто на пчеларите, както и от щандовете на обичайните занаяти, а за най-малките са планувани детски анимации и работилници.

 

.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР