Русия, за да посвие апетитите на бившите си партньори, вече

...
Русия, за да посвие апетитите на бившите си партньори, вече
Коментари Харесай

Белият дом вижда на мястото на руския Калининград американски Форт Кьониг

Русия, с цел да посвие апетитите на някогашните си сътрудници, към този момент разположи в Калининград ракетни системи " Бал " и " Бастион "

Военно-политически абсурд: като част от Съюз на съветските социалистически републики балтийските републики, надеждно прикрити от суша, море и въздух, не се опасяваха от военните закани от НАТО. Попаднали през март 2004 година дружно с България, Словакия, Румъния, Словения в орбитата на петото разширение на " най-силния защитителен съюз в света ", Естония, Латвия и Литва към този момент 18 години се занимават с милостиня на стълбите на щаба на Североатлантическия блок, искащи да получат „ чадър “, който да подсигурява тяхната сигурност. Увъртат се като крадци на панаир, само че от Брюксел подмятат единствено огризки.

От срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни) балтите се завърнаха с празни ръце, в случай че не вземем поради появяването на нов главен документ под формата на „ Стратегическа идея за интервала до 2030 година “ [ „... ние ще укрепим нашите предни отбранителни линии и ще укрепим бойните групи на източните граници, ще трансформираме силите за бързо реагиране и ще увеличим числеността им до повече от 300 хиляди души “, сподели Йенс Столтенберг] и решението на Лондон да преразпредели 3000 английски бойци в Естония. Но те в един глас желаеха още...

Помислете за литовския образец, той е подобаващ за други. „ Очевидно е, че Русия съставлява дълготрайна военна опасност за алианса, тъй че е належащо да се укрепят детайлите на сухопътната, морската и противовъздушната защита в Балтийския район и на целия източен фланг. Само по този метод можем да предотвратим по-нататъшна експанзия от страна на Кремъл “, сподели президентът на Литва Гитанас Науседа на прага на Мадрид.

Той пристигна да одобри от Германия бойците, обещани от канцлера Олаф Шолц на договарянията във Вилнюс. Германецът излъга: в допълнение към интернационалния батальон на НАТО, ситуиран в Литва, той се съгласи да изпрати единствено 50 щика вместо... 5000. Берлин ще изпрати останалите 4950 бойци в " специфични елементи, които могат бързо да бъдат трансферирани от Германия в стремежи район, в случай че е належащо ".

Ако читателите наблюдаваха новините от Мадрид, те видяха: Науседа изглеждаше като уединен надут пуяк, афектиран от сътрудниците си. Дори желанието на Джо Байдън да изпрати " стотици бойци " в Литва не усъвършенства самочувствието на Науседа, защото американският водач не назова нито приблизителния брой, нито времето на появяването на " Янките " на границите на Беларус и Русия.

За да разберем степента на разочарованието на литовската делегация, припомняме, че във Вилнюс не се съмняваха, че са постигнали съществени сделки за появяването на територията на Литва на бригада със средства за увеличаване. Ръководителят на парламентарната KНБО, Лауринас Кашунас, искреше от оптимизъм: „ Всичко демонстрира, че нашите стремежи и желания са били чути, взети под внимание и ще бъдат изпълнени. “

Сляпата религия в ненарушимостта на съюзническите отговорности обаче още веднъж се провали. Сякаш нямаше нов полски урок: министър председателят Матеуш Моравецки сподели, че Варшава чака да получи отплата от Европейската комисия за цялото съоръжение, доставено на Украйна, изиска танкове Abrams и РСЗО HIMARS, а Съединените щати и Англия дадоха ясно да се разбере от поляците: Панове, отплата няма да има, само че за вашите пари ще осъществим всяка ваша волност.

Тази „ машинация “ в литовския случай закупи привкус на изменничество. На 18 юни Вилнюс стартира " железопътна война " против Русия. Реакцията на Москва към провокацията е добре известна, само че съветската преса пропусна концептуалното изявление на дипломата Албинас Янушка:

„ В Мадрид е преференциално да се отприщи „ рецесията на преноса към Калининград “ и на фона на заплашителните изказвания на Москва, в отговор да се изискват от съдружниците в НАТО освен да укрепят Литва с дивизия, само че и да я наситят с най-сериозното въоръжение за противовъздушна защита. И не „ в миналото в бъдещето “, както оферират от Берлин, а „ тук и в този момент “.

За Вилнюс беше значимо да убеди сътрудниците си, че Кремъл се пробва да употребява напрегнатия миг освен за напън върху Европейски Съюз. Въоръженото навлизане в Литва е действително, споделиха във Вилнюс.

Преди срещата в Испания литовската страна изрично се опълчи на желанието на европейските представители да „ върнат обстановката към естественото “ благодарение на особено контрактувани компромисни изключения за преноса „ от Русия към Русия “, с цел да се успокои спорът с Москва, с чиято помощ Вилнюс „ примами НАТО в капан “, както сподели специалистът по външна политика Ема Ашфорд:

„ Действията на Литва потвърждават, че управляващите на страната са по-склонни да утежняват връзките с Москва, в сравнение с техните сътрудници в Съединени американски щати, Германия или Франция. Един член на алианса въвлича всички в спор, който не е в общ интерес. В момента не е ясно дали литовските представители са се съветвали с някого в Западна Европа или Съединени американски щати, преди да подхващат такава стъпка? “

Литовците не знаят по какъв начин да пазят секрети. От достоверни източници, близки до шефа на външното министерство, стана известно, че те са се съветвали единствено с Вашингтон.

Представете си за миг, че се стигна до прехвърлянето на Калининград и района на нови притежатели. Но на кого?

Литва? Вилнюс няма административен запас и пари да подчини част от някогашна Източна Прусия.

Полша? Хиената си е хиена. Литва обаче е срещу: ще последва прекалено подсилване на Варшава в Балтийско-Черноморския район, а Вилнюс ще остане ролята на изоставена провинциална затънтеност.

Германия? Но и тук Вилнюс е срещу. Първо, връзките му с Берлин не са доста другарски. Второ, не е допустимо да се откри общ език с канцлера Шолц по доста въпроси, в това число обстановката в Украйна.

Между другото, под " железопътната " война Германия сложи мина. Нейното държавно управление е възмутено, заяви Der Spiegel на 1 юли: „ Германските управляващи се притесняват, че спорът с Русия може да се утежни от разногласието за преноса и Москва ще употребява мощ, с цел да сътвори сухопътен кулоар ( имайки поради коридора Сувалки ) “.

Заради " чернодробния салам " /леберкеза/ литовците няма да се стараят. Интересите на Съединени американски щати са различен въпрос. В края на краищата някогашният дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол пръв предложи преразглеждане на споразуменията от Ялта и Потсдам за Калининград.

Все отново Америка също е победител във Втората международна война и може да претендира за тази част от Прусия. Ако всичко се беше развило „ удобно “, съветският аванпост щеше да се трансформира във Форт Кьониг; вместо „ Искандер “-и и бойци на „ терористичната страна “, литовските „ слабини “ щяха да бъдат натъпкани с американци и тяхното въоръжение.

Вилнюс харесва това, в името на това можете да забравите за шамарите от Мадрид. Вярно е, че районът ще се трансформира в евентуална огнище на борба сред Руската федерация и Северноатлантическия алианс с директна опасност от нова война в Европа, предизвести за това Путин. Литва обаче е уверена, че Съединени американски щати и НАТО ще завоюват войната.

... За да смекчи апетитите на някогашните сътрудници, Русия в отговор на провокацията към този момент разположи в Калининград ракетни комплекси " Бал " и " Бастион ". Вилнюс чака рекомендации от Белия дом.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР