Русия вероятно е разположила части от най-малко две бригади на

...
Русия вероятно е разположила части от най-малко две бригади на
Коментари Харесай

ISW: Русия компенсира бавния напредък с по-интензивни удари

Русия евентуално е разположила елементи от минимум две бригади на Централния боен окръг (ЦВО), с цел да укрепи настъпателните интервенции на силите на Донецката национална република (ДНР) на фронта в Авдеевка . Украински боен наблюдаващ заяви на 16 октомври, че три съветски бригади са взели участие в скорошни офанзиви против Авдеевка дружно с разнообразни разпръснати ДНР детайли, до момента в който съветските сили държат 30-а ОМБр на CMD в тактически запас.

Елементи на CMD, изключително на 2-ра CAA, бяха дейни по линията Сватове-Креминна до неотдавна и новосформираната 25-а CAA евентуално ги замести по линията Сватове-Креминна.

Елементите са провеждали главно отбранителни интервенции по линията Сватове-Креминна през последните няколко месеца и затова евентуално са имали повече време за отмора и възобновяване, преди да се разположат в по-предизвикателен бранш на фронтовата линия, което частично изяснява скорошния прогрес на Русия в преди този момент застоялият сектор на фронта Авдеевка.

Руските сили продължиха настъпателните интервенции в посока Авдeевка на 16 октомври и неотдавна реализираха някои триумфи, въпреки и с релативно по-бавни темпове, в сравнение с при първичните офанзиви. Геолокирани фрагменти, оповестени на 16 октомври, демонстрират, че съветските сили нищожно са напреднали около пътя E50 на към 3 километра южно от Авдиевка.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отбили общо 22 съветски офанзиви в посока Авдеевка през миналия ден, доста по-малко от 30-те докладвани офанзиви на 15 октомври.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Руски източници означиха, че съветските сили са нараснали интензивността на въздушните и артилерийските удари по селището, с цел да компенсират бавните наземни маневри, които са усложнени от тежките украински укрепления към Авдеевка.

По време на заседание за оперативната конюнктура в Украйна на 16 октомври съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че съветските сили са подобрили тактическите си позиции в неопределени региони и че съветската " дейна защита " по фронта, в това число покрай Авдеевка, не разрешава украинското нахлуване.

На 16 октомври украинските сили продължиха настъпателните интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са провели настъпателни интервенции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бахмут.

Руски източници настояват, че украинските сили са направили офанзиви покрай Авдеевка и в западните и северозападните околности на Вербове (10 км източно от Роботине или 18 км югозападно от Оригов). Руски източници настояват, че украинските сили са на 200 до 300 метра от съветските позиции западно от Вербове.

Назначеният от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова повтори изказвания, в които се признава, че Русия е депортирала милиони украинци — в това число 700 000 деца — в Русия от началото на  войната на Русия в Украйна, защото договорка с посредничеството на Катар върна четири деца от Русия в Украйна. Лвова-Белова твърди в отчет, оповестен на 15 октомври, че Русия е приела към 4,8 милиона украинци, в това число 700 000 деца, от февруари 2022 година и че съветските управляващи са настанили 380 украински сираци в приемни фамилии в Русия сред април и октомври 2022 година

Лвова-Белова също се опита да дискредитира информацията за депортирането на украински деца от Русия и вместо това съобщи, че украинските управляващи работят " против ползите на децата ".

Washington Post заяви на 16 октомври, че четири деца на възраст от две до седемнадесет години са се върнали или ще се върнат в Украйна от Русия , откакто Украйна изиска от Катар да посредничи в договарянията по въпроса. Официален източник сподели на The Washington Post, че повече украински деца може да бъдат върнати в бъдеще като част от договарянията с посредничеството на Катар, само че процесът е комплициран от това, че Русия е предоставила лист единствено със стотици украински деца, които сега са в Русия, до момента в който Украйна е идентифицирала хиляди депортирани деца. Международното филантропично право дефинира насилственото прекачване на цивилни на територията на окупационна мощ като " депортиране " и ISW продължава да прави оценка, че съветските управляващи организират широкомащабна акция за депортиране на украинци в Русия.
 Washington Post: Русия се съгласи да върне четири депортирани деца в Украйна
Washington Post: Русия се съгласи да върне четири депортирани деца в Украйна

Преговорите са извършени благодарение на Катар

Някои съветски блогъри не престават да се оплакват от хипотетичното ограничение на информацията за съветски военни провали. Руски блогър разкритикува неизяснен помощник на съветския генерал-лейтенант Андрей Сичевой, за който се твърди, че неотдавна е бил освободен от командна позиция за военни провали покрай Бахмут, за това, че е предизвикал съветските сили (вероятно покрай Бахмут) да понесат 1500 жертви през септември 2023 година

Блогърът също по този начин подлага на критика по-широкото съветско военно командване за информационни провали и принуждаването на ранения личен състав да се върне в борба. Блогърът твърди, че украинските сили са пресекли железопътната линия южно от Бахмут на някои места и се оплака, че единствено един огромен блогър е разискал този въпрос, наблягайки обстоятелството, че доста блогъри лимитират представянето на отрицателна информация за съветските качества.

Друг блогър, който по-рано твърдеше, че цензурира съвсем цялата информация, която получава, в този момент твърди, че недоволствата на първия блогър дават взор върху 80-90 % , само че все пак подлага на критика други съветски блогъри, че поредно настояват че украинската контраатака е несполучлива.

В нощта на 15 против 16 октомври съветските сили нанесоха ракетен и безпилотен удар по тиловите региони на Украйна . Украински военни източници оповестиха, че съветските сили са изстреляли пет крилати ракети Х-59, една балистична ракета Искандер в Източна и Южна Украйна и 12 дрона Шахед-131/136 в Западна Украйна.

Съобщава се, че украинската противовъздушна защита е унищожила два от Х-59 и 11 дрона Shahed. Украински управляващи оповестиха за детонации покрай Миргород, Полтавска област, и в Кировоградска област. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че един удар е унищожил украински информационен център на летище Миргород в Полтавска област.

Нова съветска процедура, ограничаваща граничните контролно-пропускателни пунктове, които украинците могат да употребяват, с цел да влязат в Русия от трети страни, влезе в действие на 16 октомври, като на процедура разрешава на украинците да влизат в Русия от трети страни единствено през летище Шереметиево в Москва. Новата процедура разрешава единствено на украинци на възраст 14 и повече години да влизат в Русия от трети страни през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лудонка от Латвия и летище Шереметиево в Москва.

Латвия разгласи на 12 октомври, че ще затвори своята страна на контролно-пропускателния пункт Лудонка от 16 октомври. ISW по-рано оцени, че Русия е приложила тази нова процедура за прекосяване на границата евентуално в отговор на продължаващата угриженост по отношение на сигурността на съветските гранични райони.

Новата процедура не се ползва за украинци, влизащи в Русия от окупирани украински територии, или украинци под 14-годишна възраст, пътуващи със легален аставник.

Група съветски юристи наподобява оспорва нестабилно основаната от Кремъл обвивка на правда към съветската правосъдна система, призовавайки за стачка три дни откакто съветските управляващи арестуваха четирима юристи по обвинявания в екстремизъм. Група съветски юристи разгласява петиция, насърчаваща членовете на съветската федерална и районна адвокатска камара и други обществени асоциации на юристи да стачкуват от всички типове правосъдни производства от 25 до 28 октомври в отговор на нормалното заплашване на юристи в съветската правосъдна система.

В петицията се показва, че съветските управляващи постоянно подценяват нарушаванията на професионалните права на юристите и заплашват с принуждение против тях по " изфабрикувани административни и наказателни обвинявания ".

Петицията също по този начин твърди, че съветските съдии все по-често злоупотребяват с пълномощията си и упрекват чиновници на съветските правоприлагащи органи в осъществяване на закононарушения против юристи. В петицията се показва, че " комплицираните способи за гонене на юристи за тяхната професионална активност по пресилени административни и наказателни обвинявания " са се трансформирали в открита процедура от съветските правоприлагащи органи и съдилища. Тази петиция идва три дни откакто съветските управляващи арестуваха четирима юристи, в това число трима от юристите на ограничения от независимост съветски опозиционер Алексей Навални, по обвинявания в екстремизъм на 13 октомври.
 Готвят затвор и за юристите на Навални
Готвят затвор и за юристите на Навални

По съмнение за присъединяване в " екстремистка общественост "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР