Русия възнамерява да повдигне утре в Съвета за сигурност на

...
Русия възнамерява да повдигне утре в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Русия ще повдигне въпроса с мръсната бомба в Съвета за сигурност на ООН, заявиха дипломати

Русия има намерение да повдигне на следващия ден в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации въпроса с хипотетичните проекти на Украйна да употребява " мръсна бомба " и прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да направи всичко по силите си, с цел да предотврати " това извънредно закононарушение ", съобщи Ройтерс, като се базира на дипломатически източници.
Последните няколко дни високопоставени съветски представители се свързаха по телефона със свои западни сътрудници, с цел да ги осведомят, че подозират, че Украйна възнамерява да употребява " мръсна бомба " - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.
Украинският президент Володимир Зеленски насочи насрещно обвиняване към Русия, че самата тя възнамерява да извърши нахлуване с " мръсна бомба ", а по-късно да хвърли виновността върху Украйна.
Западните страни отхвърлиха изказванията на Москва и ги окачествиха като опит да бъде основан предлог за предприемане на още по-решителни дейности от страна на съветските сили в Украйна.
" Ако киевският режим прибегне до използването на " мръсна бомба ", ние ще преглеждаме това като акт на нуклеарен тероризъм ", се споделя в писмо на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, адресирано до Антониу Гутериш и до Съвета за сигурност и до което Ройтерс си подсигурява достъп.
" Призоваваме западните страни да упражнят въздействието си върху режима в Киев и да го накарат да се откаже от рисковите си проекти, които заплашват интернационалния мир и сигурност. Призовава генералния секретар на Организация на обединените нации да направи всичко по силите си, с цел да предотврати това извънредно закононарушение ", акцентира Небензя в писмото си. 
Българска телеграфна агенция
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР