Русия трябва да бъде поискана отговорност за агресията срещу Украйна.

...
Русия трябва да бъде поискана отговорност за агресията срещу Украйна.
Коментари Харесай

ООН реши Русия да плати репарации на Украйна

Русия би трябвало да бъде поискана отговорност за експанзията против Украйна. Такава резолюция одобри Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестява " Сега ".

Резолюцията предлага да се основе указател на вредите и да се признае нуждата от обезщетения за тях. Гласуването е показателно - 94 гласа „ за “, 14 „ срещу “, 73 въздържали се и 11 негласували, написа „ Сега “.

14-те страни, дали своят вот срещу, са:  Бахамските острови, Беларус, Централноафриканска република, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия и Зимбабве.

Сред тези, които са се въздържали, са: Алжир, Армения, Бангладеш, Бразилия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Непал, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Руанда, Оман, Йемен и други

Сред подкрепилите настояването за репарации са всички европейски страни, Съединени американски щати, Канада, Турция, Мианмар. Гласуването е покрай най-ниското равнище на поддръжка, дадена за петте резолюции, свързани с Украйна, които Общото заседание е гласувало от началото на войната на 24 февруари, отбелязва „ Асошиейтед Прес “.

В текста на резолюцията се признава нуждата от основаване на „ интернационален механизъм за репарации за разрушенията, загубите и уврежданията ", произтекли от „ несправедливите дейности “ на Русия против Украйна, показва организацията. В документа се предлага на страните членки на Общото заседание (193) взаимно с Украйна да основат „ интернационален указател “, в който да документират претенциите и информацията за вреди, загуби и увреждания на украинския народ и държавно управление, породени от Русия.

Преди гласуването, посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергий Кислица се обърна към Събранието с думите: „ Русия прави всичко допустимо да унищожи Украйна - безусловно “. Украйна е изправена пред сложната задача да възвърне страната и да се възвърне от тази война, само че това възобновяване в никакъв случай няма да бъде цялостно, в случай че не реализираме правдивост за жертвите на съветската война, предизвести той. „ Време е да се изиска сметка на Русия “, прикани дипломатът.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя прикани Събранието да гласоподава срещу резолюцията, наричайки я „ опит да се легализира нещо, което съгласно интернационалните закони не може да бъде легализирано ". Според него документът не може да има никакви правни последствия.

Правото на Русия на несъгласие в 15-членния Съвет за сигурност до момента пречи най-влиятелният орган на Организация на обединените нации да предприеме дейности във връзка с войната. В Общото заседание обаче несъгласие няма и то до този миг е приело четири резолюции против нахлуването на Русия в Украйна. За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, тези на Общото заседание нямат наложителен темперамент, само че са мерило за това къде стои светът по даден въпрос и в тази ситуация показват необятна съпротива на съветската военна експанзия, отбелязва АП.

Първата резолюция против войната бе призната още на 2 март, като в нея се настояваше за неотложно прекъсване на военните дейности, евакуиране на съветските елементи от Украйна и отбрана на цивилното население. Бе подкрепена от 141 страни, като пет бяха срещу, а 35 се въздържаха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР