Русия тихомълком премести границата си с няколкостотин метра навътре в

...
Русия тихомълком премести границата си с няколкостотин метра навътре в
Коментари Харесай

„Индипендънт”: Русия тихомълком премести границата си с Грузия

Русия тихомълком реалокира границата си с няколкостотин метра във вътрешността в Грузия, заяви английският в. „ Индипендънт”.

Според локални медии, войските на Кремъл са преместили граничния знак във вътрешността в окупираната територия на Южна Осетия. Това се е случило предходната седмица в навечерието на срещата сред Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на Г-20.

Грузинската работа за сигурност дефинира действието като „ нелегално”: „ Това нарушава фундаменталните права на локалните поданици и земеделци и непосредствено накърнява сигурността”.

Президентът на Грузия Гиорги Маргелашвили съобщи, че е ядосан и прикани интернационалната общественост да предприеме дейности, прецизира Нова телевизия.

Споровете сред Русия и Грузия датират още от 18 век. Те се задълбочават след разпада на Съюз на съветските социалистически републики, когато в Абхазия и Южна Осетия се зараждат сепаратистки настроения, насърчавани от Москва. След тежки боеве през 1992-1993 година Грузия губи контрола върху огромна част от двете области. А Тбилиси, подбуден от страха от Русия, търси помощта на американците. През 2008 година Грузия бомбардира Южна Осетия. Руските елементи също нахлуват в региона и съумяват да изтласкат грузинските сили. След няколкодневна война двете страни се договарят да спрат огъня. А Русия разполага военни бази в Абхазия и Южна Осетия.









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР