Русия тихо гради флотилия от повече от 100 застаряващи танкери,

...
Русия тихо гради флотилия от повече от 100 застаряващи танкери,
Коментари Харесай

Призрачният флот от стари танкери, с който Русия цели да заобиколи санкциите

Русия безшумно гради флотилия от повече от 100 застаряващи танкери, с които се надява да заобиколи западните рестрикции върху продажбите на съветски нефт след нахлуването на страната в Украйна, оповестява Financial Times, базирайки се на корабни брокери и анализатори.

Според корабния брокер Braemar Москва, която разчита главно на задгранични танкери, с цел да транспортира суровия си нефт, е добавила повече от 100 кораба към актива си през тази година - посредством директни или индиректни покупки. Според енергийната консултантска компания Rystad Русия се е снабдила със 103 нови танкера през 2022 посредством пазаруване и релокиране на кораби, които са обслужвали Иран и Венецуела - две от страните, които попадат под западното ембарго.

Усилията на Кремъл са ориентирани в опит да се преодолеят новите интернационалните ограничавания, свързани с износа на нефт от страната. От понеделник влиза в действие и възбраната на Европейски Съюз за импорт по море, а в петък блокът поддържа и нов световен ценови таван от 60 $ на барел, който е част и от по-широка самодейност на Г-7.

Експерти имат вяра, че този нов съветски флот ще понижи въздействието на тези ограничения, само че няма да го в профил изцяло.

Очаква се подхванатите ограничавания на Европейския съюз и Г-7 да откъснат Москва от огромна част от световния танкерен флот. Застрахователи като Lloyd`s of London ще бъдат спрени от това да покриват плавателни съдове, пренасящи съветски нефт, без значение от дестинацията, в случай че той не трябва продаван по схемата с лимитираната цена.

В същото време Русия от дълго време зае твърда позиция, че няма да работи с никоя страна, която постанова този таван на цените, което значи, че е доста евентуално да откаже да доставя нефт при тези условия.

Вместо това тя цели да употребява новия си флот, с цел да се опита да доставя страни като Индия, Китай и Турция, които станаха по-значими нейни купувачи, откакто Европа понижи доставките.

Руските покупки са най-вече анонимни, само че могат да бъдат проследени посредством фрапантното нарастване на броя на неназаовани купувачи, които се появяват в регистрите. Плавателните съдове нормално са на възраст сред 12 и 15 години и се чака да бъдат бракувани в близкото бъдеще, уточни пред Financial Times Аноп Сингх, началник на отдела за проучване на танкери в Braemar.

" Това са купувачи, с които ние, като дългогодишни брокери, не сме осведомени, " сподели той. " Убедени сме, че по-голямата част от тези кораби са предопределени за Русия ".

Има данни, че през 2022 страната е закупила 29 супертанкера, познати като VLCC - " very large crude carriers " или огромни преносители на недопечен нефт. Всеки от тях е кадърен да побере повече от 2 милиона барела, заяви Braemar пред Международната организация по енергентика преди месец. Страната евентуално е прибавила към активите си и 31 танкера с размер Suezmax, които могат да транспортират по към 1 милион барела, както и 49 танкера Aframax с потенциал от към 700 барела.

Андрей Костин, ръководителят на съветската държавна банка VTB, значително удостовери стремежът на Кремъл през октомври, когато сподели, че страната би трябвало да похарчи " най-малко 1 милиард рубли за разширение на танкерния флот ". През март вицепремиерът Александър Новак загатна, че страната ще построи лични " вериги за доставки ".

" Броят на плавателните съдове, които ще са нужни на Русия, с цел да придвижи целия си неф, е упомрачителен, " твъди Крейг Кенеди, специалист по съветски петрол в Центъра " Дейвис " в Харвард. " През последните месеци забелязахме много продажби на неназовани купувачи, като няколко седмици след покупко-продажбите тези танкери се появяват в Русия, с цел да вземат първия си товар от недопечен нефт. "

Той изрази подозрение, че въпросните VLCC ще могат да влязат в приложимост от Москва, защото са прекомерно огромни, с цел да бъдат натоварени в съветски пристанища, даже някои от тях да бъдат употребявани за транспорт на карго от транспортен съд до транспортен съд. Също по този начин означи, че не е несъмнено, че всички кораби, закупени от анонимни или непознати купувачи, ще се окажат на съветско разположение.

Дори и при тази инвастиция обаче, упованията остават, че Кремъл ще се изправи пред дефицит на танкери и през първите месеци на 2023 година ще се бори да поддържа равнищата на експорт, което би довело до повишение на цените.

Положението може да стане даже по-лошо за Русия, когато през февруари възбраната на Европейски Съюз засегне и съветските рефинирани горива, прибавя Кенеди. Страната ще се нуждае от достъп до още повече танкери от нормално, защото продължителността на всяко пътешестване ще бъде по-голяма - петролът, който преди е бил продаван в Европа, ще бъде изпращан на нови купувачи в Азия.

Braemer предвижда дефицитът на Кремъл да засегне сред 700 хиляди и 1.5 милиона барела на ден. Според Rystad Русия ще се нуждае от 60-70 спомагателни анкера и чака морският експорт да намалее с към 200 хиляди барела на ден.

" Нуждаят се от повече от 240 танкера, с цел да поддържат сегашния си експорт, " уточни Виктор Курилов - анализатор в Rystad.

" Колкото и хитри схеми да вкарват, няма по какъв начин да не изпитат усложнения с това да запазят цялостта на износа си, " добави Кенеди.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР