Русия сключи първи договор за производство на своята ваксина срещу

...
Русия сключи първи договор за производство на своята ваксина срещу
Коментари Харесай

Руската ваксина Спутник V ще се произвежда в Италия

Русия подписа първи контракт за произвеждане на своята ваксина против ковид „ Спутник V ” в страна от Европейски Съюз, съобщи Блумбърг. Фармацевтичната компания Adeinne Pharma & Biotech е подписала съглашение да създава от съветския препарат в своите лаборатории в Милано. Това е съобщил персонално Антонио Франческо ди Наро – създател и президент на компанията, чиято централа е основана в Лугано, Швейцария.

Договорът е подписан с съветския държавен капиталов фонд RDIF, който беше учреден през 2011 година за да влага средства в бързорастящи съветски компании. Изпълнителният шеф на фонда Кирил Дмитриев разгласи, че производството евентуално ще стартира през юни, след утвърждение от италианските регулатори.

Наскоро Агенцията по медикаментите на Европейския съюз заяви, че е почнала клинични проучвания на съветската ваксина, тъй че тя да може да се употребява в Европейски Съюз. Още преди старта на тези проучвания Унгария стартира да имунизира с нея, а още няколко страни като Чехия и Словакия демонстрираха интерес за импорт. Сърбия също организира имунизации с съветската ваксина още от януари, като беше обявено, че може да стане и производител на Спутник V.

„ Има доста италиански райони, които биха употребявали Спутник V за имунизация и се интересуват от опцията за произвеждане, “ разяснява още Кирил Дмитриев. Той добави, че сега се водят договаряния в Германия и Франция. Представители на немската IDT Biologika потвърдиха, че водят договаряния с руснаците.

Сделката идва откакто италианският министър председател Марио Драги прикани за ускорение на процеса по имунизация. Той блокира износа на ваксини AstraZeneka, откакто компанията внезапно намали плануваното си произвеждане.

Към момента Европейски Съюз доста изостава с процеса, като в блока са имунизирани 9% от популацията, при 28% в Съединени американски щати и 35% във Англия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР