Русия разполага с достатъчно части за офанзива на границата с

...
Русия разполага с достатъчно части за офанзива на границата с
Коментари Харесай

САЩ: Русия има достатъчно войници за офанзива в Украйна


Русия разполага с задоволително елементи за атака на границата с Украйна, бойците в региона са над 100 000, гласи преценката на Съединени американски щати. Пентагонът обаче продължава да счита, че решение за нахлуване не е взето.

Руският президент Владимир Путин е струпал задоволително сили на границата с Украйна, с цел да стартира военна намеса, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. " Не считаме, че президентът Путин е взел дефинитивно решение да употребява тези сили против Украйна ", посочи Остин. " Но той явно има тази опция. И има разнообразни варианти разполагаем, в това число завземането на градове и огромни територии. "

Конфликтът не е неминуем

Остин и военачалник Марк Мили, ръководител на комитета на началник-щабовете, приканиха Русия към деескалация. " Вярваме, че дипломатическото решение е верният път ", сподели Мили. Министърът на защитата на Съединени американски щати също настоя за спокойно разрешаване на спора. " Конфликтът не е неминуем, към момента има време и пространство за дипломация ", акцентира Остин.
Редакцията предлага
Мили съобщи, че Русия е струпала повече от 100 000 бойци на границата с Украйна. Следователно нахлуване може да се реализира " с доста, доста малко предизвестие ". Остин сподели още, че 8500-те американски бойци, които са били сложени в нараснала бойна подготвеност поради спора, към момента не са получили заповед да се насочат към избрана цел. Но: " Президентът (Джо Байдън - б.р.) даде да се разбере, че в Украйна войски за бойни цели няма да бъдат изпращани ", посочи Остин.

НАТО усилва наличието си в България, Румъния и Прибалтика

На този декор НАТО укрепва военното си наличие в Източна Европа. Президентът на Съединени американски щати разгласи, че страната ще изпрати спомагателни елементи в източните държави-членки на Алианса. Техният съответен брой към момента не е явен, само че Байдън акцентира, че няма да са " прекалено много ".

Още при започване на седмицата на фона на напрежението на украинско-руската граница НАТО разгласи, че ще усили наличието си в Източна Европа. Няколко страни възнамеряват да изпратят спомагателни кораби в Балтийско море и бойни самолети към страни като Литва, Румъния и България.

В Литва към този момент дойдоха четири датски изтребителя F-16, които дружно с четири полски самолета ще дават отговор за наблюдението на въздушното пространство на трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия, които не разполагат със свои изтребители. Дания ще изпрати и фрегата в Балтийско море. Съединените щати към този момент разположиха бойни самолети в района, които да подкрепят белгийските военновъздушни сили при патрулирането на въздушното пространство над Балтийско море.

През февруари и март немските военновъздушни сили ще вземат участие в защитата на въздушното пространство на НАТО в Румъния с три изтребителя Eurofighter. Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 в България през април. Испания също ще изпрати на България изтребители Eurofighter и кораби, които ще бъдат ситуирани в Черно море.

Русия забрани на представители на Европейски Съюз да влизат в страната

И до момента в който редица държавни водачи и дипломати приказват за деескалация на напрежението, Кремъл наложи възбрана за пътешестване в Русия на висши чиновници на Европейския съюз. Руското министерство на външните работи съобщи, че засегнатите са най-вече представители на правоприлагащите, законодателните и изпълнителните органи, " които са персонално виновни за пропагандирането на антируски метод ". Кремъл упрекна Европа в " противозаконна, разрушителна и безсмислена политика на едностранни ограничавания " по отношение на Русия.

За разлика от Европейски Съюз и Съединени американски щати, Русия в никакъв случай не разгласява имената на засегнатите, когато става дума за наказания. Понякога те схващат едвам на границата, че им е отказано влизане и би трябвало да се върнат в страните си.

Според съветското външно министерство, ограниченията са ориентирани и към " частни европейски военни компании, които работят в разнообразни райони на света ". Това значи, че възбраните за влизане евентуално са реакция на глобите на Европейски Съюз, свързани с групировката " Вагнер ". През декември Европейски Съюз наложи наказателни ограничения против ръководителите на наемниците от " Вагнер ", които са считани за съветска " войска в сянка " и вземат участие в споровете в Източна Украйна, Сирия, Либия и Централноафриканската република. Москва отхвърля каквато и да било връзка с " Вагнер ".

Говорител на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел съобщи, че решението на Москва няма никакво правно съображение, за него липсва бистрота и то ще докара до " съпоставим отговор ". Вместо да способства за деескалация, Русия подклажда напрежението в Европа, добави представителят на Европейски Съюз.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР