Русия разпалва напрежението между Косово и Сърбия. Получила тежки рани

...
Русия разпалва напрежението между Косово и Сърбия. Получила тежки рани
Коментари Харесай

Курти: Русия разпалва конфликта между Косово и Сърбия, тя има интерес от война на Балканите

Русия разпалва напрежението сред Косово и Сърбия. Получила тежки рани от войната в Украйна, Русия има интерес да задълбочи своя блян към война на Балканите, където има клиент, който е в Белград. Това сподели министър председателят на Косово Албин Курти в изявление за " Гардиън ".

Етническите сърби в Северно Косово, където са болшинство, към този момент повече от седмица са издигнали барикади, възпрепятстващи свободното напредване на косовските управляващи, макар апелите на Съединени американски щати и Европейски Съюз противозаконните пътни блокади да бъдат демонтирани.

Голяма група членове на " Народне патроле ", сръбска националистическа организация, обвързвана с съветската паравоенна група " Вагнер ", също се събра в неделя от сръбската страна на границата сред Сърбия и Косово, заплашвайки да се изправи против войските на НАТО.

С повишаването на риска от яростни конфликти президентът на Сърбия Александър Вучич се възползва от правото си по силата на резолюция на Организация на обединените нации да изиска от НАТО позволение да изпрати 1000 служители на реда и военнослужещи, базирайки се на нуждата от отбрана на сръбските общности. Искането на Сърбия в петък, първото след края на войната в Косово през 1999 година, съвсем несъмнено ще бъде отхвърлено, само че опасенията са, че то може да бъде първата стъпка към едностранно решение за разполагане на сили.

Курти съобщи, че е смутен, че напрегнатата обстановка може да ескалира в интерес на Владимир Путин, като през 2021 година съветските и сръбските сили са провели 104 взаимни военни учения.

Косовският водач добави, че се е съгласил да даде време на войските, водени от НАТО, известни като КФОР, да убедят намиращите се на барикадите да се отдръпват, само че че не може да им се разреши да останат още дълго. Той дефинира барикадите като стъпка към делене на страната, която е самостоятелна от Сърбия от 2008 година насам.

" Притесняваме се, че при премахването на тези барикади не може да се изключат жертви ", сподели той. " И по тази причина желаеме да бъдем допустимо най-внимателни, с цел да сме сигурни, че няма да има дестабилизация и ще има условен мир и сигурност. Не можем обаче да допуснем това нарушение на законността и конституционността вечно. Така че, да, това би трябвало да завърши, колкото по-скоро, толкоз по-добре ".

Курти добави: " Всички в Европейски Съюз и Съединени американски щати са съгласни, че барикадите би трябвало да бъдат отстранени. Но те също по този начин се тормозят по какъв начин това може да бъде употребявано и злоупотребено от Белград. Мисля, че терзанието на нашите западни сътрудници и другари е обвързвано с връзките на Белград с Москва. Не знаем по какъв начин те биха могли да бъдат задействани при положение на повишаване на напрежението, в посока на ескалация в северната част на страната. Мисля, че главното им безпокойствие е точно това: в този момент, когато Русия получи тежки рани в Украйна след нахлуването и експанзията си, те имат интерес от разпростиране. Те имат интерес да задълбочат своя блян към война на Балканите, където имат клиент, който е в Белград ", сподели Курти.

Кремъл съобщи, че желае " обстановката да бъде позволена с дипломатически средства ", само че че " се застъпва за гарантирането на всички права на сърбите ".

Противопоставянето в Северно Косово, по време на което маскирани въоръжени мъже използваха камиони, коли за спешна помощ и селскостопански машини, с цел да блокират пътища, беше провокирано от ареста на някогашен полицейски чиновник от етнически генезис, обвинен в присъединяване в неотдавнашни набези против косовската полиция. Основният мотив за напрежение остава отводът на Белград да признае независимостта на Косово.

Европейски Съюз се пробва да посредничи за реализиране на съглашение, което би могло да докара до нормализиране на връзките, само че Курти съобщи, че все по-задълбочаващите се връзки сред Белград и Москва са спънка за постигането на прогрес. Френско-германско предложение указва, че в подмяна на това, че Белград няма да пречи на присъединението на отделилия се район към Организация на обединените нации като държава-членка, Сърбия ще получи финансова поддръжка от Европейски Съюз и интензивен път към участие в блока. Косово се нуждае от утвърждението на Сърбия, с цел да стане член на Организация на обединените нации, защото техните съдружници Русия и Китай имат право на несъгласие в Съвета за сигурност.

Планът на Европейски Съюз, основан на съглашение от 1972 година, което спомогна за нормализиране на връзките сред Федерална република Германия и Германската демократична република, беше авансово приветстван от Вучич, само че по-късно сръбският първи заместител министър-председател и министър на външните работи Ивица Дачич, който има тесни връзки с Кремъл, разгласи, че го отхвърля.

Вучич се разгласи и против глобите на Европейски Съюз на Русия по отношение на войната в Украйна. Координацията сред военните на двете страни се ускори през последните години. Освен огромните взаимни военни учения, през октомври 2020 година беше подписано съглашение за основаване на посланичество на съветското министерство на защитата в Сърбия.

Курти съобщи, че към момента се надява, че Сърбия в последна сметка ще се причисли към Европейски Съюз дружно с Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Косово.

Миналата седмица Курти връчи публична молба за присъединение към Европейски Съюз на актуалното чешко председателство. " В Украйна има война, дано да предотвратим нейното разпространяване. Така че присъединението към Европейски Съюз ще помогне ", съобщи Курти. " Знаем, че пред нас има дълъг път. За Финландия и Швеция това бяха три години. За Малта и Кипър - 14 години. Средната стойност е 9. И аз споделих обществено: " Нека се стремим към междинната стойност ". Виждам известна подготвеност в Европейски Съюз да се мисли по друг метод, откакто континентът е във война ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР