Русия проучва възможностите за въвеждането на забрана за влизане в

...
Русия проучва възможностите за въвеждането на забрана за влизане в
Коментари Харесай

Русия отговаря: Кремъл може да забрани на туристи от ЕС да влизат в страната -

Русия изследва опциите за въвеждането на възбрана за влизане в страната на туристи от Европейски Съюз, съобщи говоритерят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Изказването му е в отговор на взетото през вчерашния ден решение за преустановяване на визовите облекчения за Русия.

Песков дефинира новите наказания на Европейски Съюз като " смехотворни " и неприятна вест за съветските жители.

" Това е неприятно за руснаците, тъй като в този момент ще лишава повече време и ще бъде по-трудно да си извадят виза. Това е следващото смехотворно решение от поредицата от парадокси. "

В началото на предходната седмица страните от Европейски Съюз, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за съветски туристи, в случай че не бъде взето общоевропейско решение за завършек на облекченията за съветски туристи. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, стопираха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена страна от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността поради разпоредбите за свободно придвижване, отбелязва Франс прес.

Миналият четвъртък зам.-външният министър Костадин Коджабашев разгласи, че България няма да поддържа предлагането на Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз за прекъсване на визите за съветски жители за влизане на територията на Европейски Съюз.

В средата на месеца стана ясно, че идващият пакет от наказания ще бъде препоръчан от Чехия и ще включва цялостна възбрана за издаване на визи за всички съветски жители, влизащи на територията на Европейски Съюз. По-късно публично от Чешкото председателство предложиха преустановяване на съглашението на европейската общественост и Руската федерация за улеснение на издаването на визи на европейски и съветски жители.

До момента в поддръжка на предлагането се оповестиха Дания, Литва и Естония. Финландия разгласи, че ще понижи с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на съветски туристи. Eстония също вкара ограничавания, като министър председателят Кая Калас бе по-крайна и съобщи, че " визитата в Европа е привилегия, а не човешко право ". Междувременно Чехия и Полша стегнаха визовия режим. Най-голям съперник на предлагането е Германия. Португалия също влезе в този лагер, от страната приканиха за наказания " против военната машина, а не против съветския народ. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР