Русия призна усилията на талибаните да се опитат да стабилизират

...
Русия призна усилията на талибаните да се опитат да стабилизират
Коментари Харесай

Русия призна усилията на талибаните за стабилизиране на Афганистан

Русия призна напъните на талибаните да се опитат да стабилизират ситуацията в Афганистан, само че изрази угриженост, че " терористични " групировки застрашавали стабилността на целия район, осведоми " Франс прес ".

Русия е хазаин на талибаните за договаряния, до момента в който Кремъл се стреми да утвърди своето въздействие върху Централна Азия и упорства за дейности против терористите от " Ислямска страна ", които съгласно него са се струпали във постоянно нестабилната страна.

Преговорите са измежду интернационалните срещи на талибаните на най-високо равнище след завземането на властта в средата на август.

" В момента е на власт нова администрация ", означи съветският външен министър Сергей Лавров пред публични лица от 10 страни, в това число Китай и Пакистан, като добави: " Отбелязваме напъните им да стабилизират военната и политическата конюнктура и да настроят работата на държавния уред. "

Ала първият посланик на Русия също по този начин сподели, че " многочислени терористични групировки ", в това число бойци на " Ислямска страна " и " Ал Кайда ", се пробват да употребяват вакуума в сигурността в страната и да укрепят позициите си.

Лавров изрази страдание, че представители на Съединени американски щати не взеха присъединяване в договарянията.

Той прикани интернационалната общественост да се активизира и да даде на Кабул " ефикасна " помощ за попречване на филантропична рецесия и по-нататъшно изселване на бежанци.

Преговорите идват откакто предходната седмица съветският президент Владимир Путин предизвести, че бойци на " Ислямска страна " се събирали в Афганистан, с цел да разпространят раздора в някогашните руски републики, прилежащи на Русия.

Делегацията на талибаните се оглавява от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, високопоставена фигура в новото афганистанско ръководство, който води договарянията с Европейския съюз и Съединени американски щати предходната седмица. Те последваха диалози в Анкара сред талибаните и турските управляващи.

Брюксел даде обещание 1 милиарда евро за попречване на филантропична рецесия след идването на власт на радикалните ислямисти.

Москва се свърза с талибаните и приема техни представители в Москва няколко пъти през последните години, макар че талибаните са избрани за терористична организация в Русия.

Путин и високопоставени съветски представители показаха голям брой опасения, свързани със сигурността, откогато талибаните поеха контрола над Афганистан, а задграничните войски бяха изтеглени след близо 20 години.

Руският президент предизвести предходната седмица, че към 2000 бойци, правилни на " Ислямска страна ", са се събрали в Северен Афганистан, като добави, че техните главатари възнамеряват да ги изпратят в прилежащи страни от Централна Азия, прикрити като бежанци.

След идването на власт на талибаните Русия организира военни учения дружно с някогашни руски републики, прилежащи на Афганистан.

Лавров предизвести, че трафикът на опиати от Афганистан е достигнал " невиждани " равнища, угриженост, изразена от Кремъл по време на срещи с други страни от Централна Азия и Китай.

Въпреки че комуникира с талибаните, през последните седмици Путин и съветски представители ясно демонстрираха, че Москва не върви към публично признание на ислямисткия режим.

" Официалното признание не се разисква и това е декларирано обществено ", увери Лавров.

През 1980-те години Москва води пагубна десетилетна война в Афганистан, в която починаха до два милиона афганистанци, прогонва още 7 млн. души от домовете им и води до гибелта на повече от 14 000 руски бойци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР