Русия получава боеприпаси и военна техника от Ирак за военните

...
Русия получава боеприпаси и военна техника от Ирак за военните
Коментари Харесай

Русия `използва срещу Украйна оръжия, внесени контрабандно през Ирак и Иран`, пише Гардиън |

Русия получава муниции и военна техника от Ирак за военните си дейности в Украйна благодарение на ирански мрежи за контрабанда на оръжие съгласно членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и районни разследващи служби, осведомени с процеса, оповестява през днешния ден английският " Гардиън ".

РПГ и противотанкови ракети, както и създадени в Бразилия системи за изстрелване на ракети, са били изпратени в Русия от Ирак.

Според източник, оказал помощ за организирането на превозването, иранска ракетна система Bavar 373, сходна на съветската С-300, също е била дарена на Москва от управляващите в Техеран, които също по този начин са върнали една С-300.

Използването на подземния свят за трафик на оръжия би било сигнал за трагична смяна в съветската тактика, защото Москва е принудена да се опре на Иран, своя боен съдружник в Сирия, след новите наказания, провокирани от нахлуването в Украйна.

Развоят на събитията има големи последствия и за посоката и размера на търговията в интернационалния бизнес с оръжия.

След свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 година в Ирак имаше американски и западни войски, а Съединени американски щати образоваха и доставяха разнообразни елементи на иракската войска и специфичните сили, с цел да пазят държавното управление в Багдад от бунтовници. След две десетилетия война страната е залята с оръжие.

Голяма част от него е минала законно в ръцете на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които се опълчват на наличието на Съединени американски щати в страната, само че от 2016 година публично са включени в състава на иракските въоръжени сили като част от битката против " Ислямска страна ".

Известни с успеваемостта си при ликвидирането на " халифата " на " Ислямска страна " - и с бруталното си отношение към цивилни сунити - тези групировки се трансфораха в мощни участници в иракската система за сигурност.

РПГ (гранатомети) и противотанкови ракети, притежавани от " Хашд ал Шааби ", най-мощният чадър на шиитската милиция, са били превозени до Иран през граничния пункт Саламджа на 26 март, където са били признати от иранските военни и отведени в Русия по море, съобщи пълководец на клона на милицията, който управлява пункта, предава " Гардиън ".

Според източник от организацията на 1 април " Хашд ал Шааби " е разглобила и изпратила на части две ракетни системи Astros II, бразилски дизайн, известни в Ирак като лицензната версия Sajil-60, в Иран.

" Не ни интересува къде ще отидат тежките оръжия [защото сега нямаме потребност от тях] ", споделя един от източниците от " Хашд ал Шааби ". " Всичко, което е ориентирано против Съединени американски щати, ни прави щастливи. "

Три товарни кораба, способни да придвижват такива товари - два под съветски и един под ирански байрак - прекосиха Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до Астрахан, съветски град в делтата на Волга, в границите на посочените периоди, прибавя английското издание.

" Това, от което руснаците се нуждаят в Украйна сега, са ракети. Те изискват умения за превозване, защото са нежни и взривоопасни, само че в случай че сте решени да го извършите, това е допустимо ", споделя Йорюк Ишик, специалист по морските въпроси от Истанбул. " Това също по този начин не е активност, която би била уловена от сателитни фотоси, защото те могат да бъдат превозени в огромни кутии и елементарни транспортни контейнери. "

Моханед Хаге Али, помощник в Центъра за Близкия изток " Карнеги ", споделя: " Този тип комплицирано оръжие [ракетни системи] би имал огромно значение на място в Украйна.  " Хашд ал Шааби " управлява огромна част от граничния район с Иран, което би улеснило тази договорка. "

" Други страни като Китай в този момент би трябвало да бъдат доста деликатни във връзка с даването на оръжия на Русия поради новата обстановка със глобите. А Иран, като част от тази ос, желае да се увери, че Русия няма да загуби позиции в този спор. " И прибавя: " Ако режимът на Путин бъде дестабилизиран, това ще има големи последствия за Иран, изключително в Сирия, където Дамаск е подвластен от съветската въздушна поддръжка, а Русия координира дейностите си, с цел да избегне директен спор сред тях и Израел. "

Обширните стопански наказания, наложени на Москва от западните страни след нашествието на 24 февруари, включват забрани за артикули с двойна приложимост - продукти с гражданско и военно предопределение - като аварийни елементи за транспортни средства и някои типове електроника и оптични устройства, както и продукти с явна военна приложимост.

Съобщава се, че съветските производители са били мощно наранени от новите ограничавания, като Украйна съобщи, че главният цех за бронирани машини в страната, както и заводът за трактори, са изчерпали частите си за произвеждане и ремонт на танкове.

Според ревизираните западни оценки 29 от първичните батальонни тактически групи на Русия към този момент са " небоеспособни ". Смята се, че нахлуващите сили са имали 125 батальона, или към 75% от цялата съветска войска, в продължаващата към този момент шест седмици " специфична военна интервенция ".

Значителните загуби са довели до малко облаги: Засега наподобява, че Москва се е отказала от първичния си опит за завладяване на столицата Киев, като вместо това свива и пренасочва сухопътните си сили за възобновяване на нападението в региона на Донбас, в югоизточната част на страната.

Очаква се да продължат въздушните удари и артилерийските офанзиви по градовете Харков и Николаев, както и по обсаденото пристанище Мариупол.

Миналата седмица украинските разследващи служби упрекнаха Грузия, че оказва помощ на Русия да получава поставени под наказания военни материали, което е още един евентуален знак за мащаба на новите старания на Кремъл да употребява интернационалните контрабандни мрежи, с цел да подкрепи акцията си в Украйна.

Грузинските специфични служби са получили указания от политическото управление на страната да не се намесват в контрабандните канали от " Източна Азия ", предопределени да заобиколят новите западни наказания, се споделя в изказване на разследващата дирекция на Киев.

Грузински публични лица обявиха, че украинските изказвания са неоснователни. Отношенията сред двете постсъветски страни внезапно се утежниха, откогато избухна спорът, поради отхвърли на проруското държавно управление в Тбилиси да наложи стопански наказания на Москва.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че Русия е поискала от Китай оръжия от боен клас и помощ в поддръжка на интервенцията си в Украйна.

Руският съдружник Сърбия в а, заяви Асошиейтед прес, на фона на опасенията на Запада за струпване на оръжия на Балканите по едно и също време с войната в Украйна, което може да заплаши нежния мир в района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР