Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент

...
Русия отрече да използва износа на природен газ като инструмент
Коментари Харесай

Дмитрий Песков: България ще получава руски газ, ако започне да плаща в рубли

Русия отхвърли да употребява износа на природен газ като инструмент за изнудване на Европа

Преминаването към търговия на газ в рубли се дължи на личните дейности на Европейски Съюз. Това сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен назова решението на Газпром да спре износа за Полша и България "неоправдан и недопустим ход ", като акцентира "ненадеждността на Русия като снабдител на газ ".

"Това не е изнудване. Русия е била и остава благонадежден снабдител, зает със отговорностите си. Условията, които бяха посочени в президентския декрет, са подбудени от невиждани враждебни стъпки против нас ", сподели Песков и добави, че решението е обявено на купувачите на газ доста преди да влезе в действие. „ Бяхме ограбени от забележителна част от нашите запаси. И с цел да избегнем повтаряне, беше нужен преход към нова система. "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи вероятността и други страни с изключение на България и Полша да не получават съветски газ, в случай че не заплащат за него в рубли, съобщи ТАСС.

"С наближаването на периода за заплащанията (за газа), в случай че някои консуматори откажат да заплащат по новата система, то указът на президента (Владимир Путин) несъмнено ще се извършва ", сподели представителят на президентската администрация.

Доставките за Полша и България ще бъдат възобновени, в случай че страните стартират да заплащат в рубли, добави той.

"Плащане в надлежната форма ще бъде съображение за продължение на доставките ", сподели Песков.

На въпрос дали се възнамеряват контакти на Путин с сътрудниците му от тези страни за разискване на обстановката, представителят отговори: "Не се възнамеряват ".

Необходимостта да се премине към заплащания в рубли за съветския газ е била подбудена от това, че от Русия са били откраднати "значителни по сума запаси ", добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР