Русия остана в пълна изолация в ООН за анексирането, обявено

...
Русия остана в пълна изолация в ООН за анексирането, обявено
Коментари Харесай

Русия остана в пълна изолация в ООН за анексията на украинска територия -

Русия остана в цялостна изолираност в Организация на обединените нации за анексирането, оповестено от Владимир Путин през вчерашния ден, на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна.

Кремъл остана самичък в гласуването на проекторезолюция, препоръчана от Съединени американски щати и Албания, в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации, с която се осъжда анексията, като наложи несъгласие. 10 от 15 членове подкрепиха резолюцията, а Китай, Габон, Индия и Бразилия се въздържаха. Предстои САЩ ще се извърнат към 193-те членове на Генералната асамблея на Организация на обединените нации.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Грийнфилд разгласи, че напъните за противопоставяне на дейностите на Русия няма да спрат дотук и страната ще се обърне към 193-те члена на Генералната асамблея на Организация на обединените нации.

Междувременно и държавните, и държавните ръководители на страните членки на Европейския съюз излязоха с обща позиция във връзка анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна от Русия. В нея се споделя, че не признават и в никакъв случай няма да признаят противозаконните референдуми, изфабрикувани от Русия. В позицията членовете на Европейски Съюз приканват още всички страни и международни организации недвусмислено да отхвърлят противозаконното анексиране.

Това е цялостната позиция на водачите на Европейски Съюз, оповестена от българското външно министерство:

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме противозаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Като умишлено подкопава учредения на правила интернационален ред и жестоко нарушава главните права на Украйна на самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност — основополагащи принципи, залегнали в Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, Русия излага на риск световната сигурност.

Не признаваме и в никакъв случай няма да признаем противозаконните „ референдуми “, които Русия изфабрикува като предлог за това продължаващо нарушение на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това нелегално анексиране. Тези решения са оскъдни и не могат да породят безусловно никакви правни последствия. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна.

Призоваваме всички държави и интернационалните организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране.

С оглед на водената от Русия нападателна война, както и на най-скорошната ескалация на напрежението от страна на Москва, Европейският съюз уверено подкрепя Украйна и нейния народ. Ние сме непоколебими в поддръжката си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава против съветската експанзия, с цел да си възвърне цялостния надзор над своята територия, и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно приетите си граници.

Ядрените закани на Кремъл, военната мобилизация и тактиката за погрешно показване на територията на Украйна като руска, както и изказванията, че войната към този момент може би се води на съветска територия, няма да разклатят нашата решителност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР