Русия няма право на вето върху евентуалното членство на Украйна

...
Русия няма право на вето върху евентуалното членство на Украйна
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия не може да блокира членството на Украйна

Русия няма право на несъгласие върху възможното участие на Украйна в западния защитителен съюз НАТО, съобщи през днешния ден неговият началник Йенс Столтенберг.


" Всички съдружници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена, че Украйна ще стане член на алианса и че Русия няма право на несъгласие ", сподели той.

Ръководителят на НАТО беше в словашката столица Братислава за диалози с президентите на източния фланг на алианса - така наречен група " Букурещка деветка ".

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година засилва НАТО, основана преди съвсем 75 години, с цел да се опълчи на Съветския съюз.

Разговорите в Братислава се организираха преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец, на която Столтенберг съобщи, че алиансът ще вземе " доста значими " решения.

" Ще засилим поддръжката си за Украйна с дълголетен пакет от помощи, с цел да й помогнем да премине от стандартите на руската ера към стандартите на НАТО и да приближи Украйна към НАТО ", сподели той.

Трябва да договорим и по-силен ангажимент за увеличение на вложенията в защитата, като минимумът е 2% от Брутният вътрешен продукт ", добави той.

Столтенберг съобщи също, че " работи интензивно, с цел да подсигурява, че скоро ще приветстваме Швеция като пълновръстен член на този съюз ".

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединение към алианса след нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР